Mananca mai multe fructe de padure

Publicat in

Fructele de padure sunt printre cele mai puternice alimente de pe planeta. Daca faci sport si iti pasa de cum arati trebuie sa le incluzi in dieta ta. Aici gasesti 14 motive pentru a manca fructe de padure cat mai des.

Sa vedem de ce fructele de padure sunt atat de imnportante intr-o dieta bine echilibrata.

1) Reduc febra musculara de dupa antrenamente

Fructele de padure sunt gustarea perfecta de dupa antrenament, avand antioxidanti naturali care ajuta la eliminarea deseurilor metabolice ramase in muschi dupa antrenamentele intense. Dupa eliminarea acestor deseuri corpul poate repara mai eficient tesuturile, ceea ce inseamna febra musculara mai mica si o recuperare mai buna a fortei.

2) Imbunatatesc sensibilitatea la insulina

Antioxidantii din fructele de padure reduc cantintatea de insulina eliberata de corp ca raspuns la mesele bogate in carbohidrati. Se recomanda adaugarea de afine la terciul de ovaz sau folosirea de gem pur de zmeura (fara zahar!) pe paine integrala prajita pentru a avea un raspuns insulinic mai uniform. In termeni directi inseamna ca aceste fructe imbunatatesc sensibilitatea la insulina, lucru esnetial fie ca vrei sa slabesti, fie ca vrei masa musculara.

3) Reduc foamea

Fructele de padure contin fibre alimentare si nutrienti care reduc poftele de mancare. Zmeura contine un antioxidant unic numit ellagitannis care imbunatateste sensibilitatea creierului la leptina, un hormon care a semnalul de satietate creierului! 

4) Fructele de padure reduc ingrasarea

Cercetatorii au inceput sa vada fructele de padure mov, albastre si rosii ca o cura pentru obezitate. Nu numai ca sunt un substitut perfect cand iti este pofta de ceva dulce dar contin antocianine care pot opri acumularea de grasime chiar si in timpul dietelor calorice. 

5) Te protejeaza de imbatranire

Stresul oxidativ face parte din viata cotidiana. Mecanismul arata asa: radicalii liberi nocivi sunt produsi in urma oricarui proces din corp si extern, de la producerea de energie la expunerea la toxine. Radicalii liberi merg prin corp si provoaca daune celulelor si ADN-ului, ceea ce duce la imbatranire. Fructele de padure sunt pline de antioxidanti puternici care combat radicalii liberi

6) Scad inflamatiile din corp

Inflamatiile sunt rezultatul stresului oxidativ care se acumuleaza in timp. Cum fructele de padure neutralieaza inflamatiile inseamna ca incetinesc si progresia bolilor si disfunctiilor care apar pe masura ce inaintam in varsta. De exemplu, fructele de padure contin acid ellagic care protejeaza pielea prin blocarea unor enzime care descompun colagenul (cauzand riduri) ca raspuns la expunerea la soare.

7) Protejeaza impotriva cancerului

Fructele de padure sunt printre cele mai puternice alimente anti-cancerigene. Consumul regulat de fructe de padure este asociat cu rate mai mici de cancer si raspuns mai bun la tratamentele anti-cancer. Fructele de padure sunt in special eficiente in lupta imptoriva cancerelor bucale, esofagiene, de san, de colon si de stomac. 

8) Scad tensiunea arteriala 

Antioxidantii din fructele de padure pot imbunatati functiile endoteliumului, captuseala interioara a vaselor de sange. Alaturi de efectele de reducere al inflamatiilor, fructele de padure reprezinta alimentul perfect pentru o tensiune arteriala sanatoasa.

9) Protejeaza impotriva bolilor de inima

O recenzie a unor studii randomizate a descoperit ca fructele de padure reprezinta o metoda sigura si eficienta de a preveni sau controla bolile de inima, avand efecte benefice asupra colesterolului LDL, glucozei, compozitiei corpului, tensiunii arteriale, hemoglobinei glicate si TNF-1 (un marker inflamatoriu pentru bolile de inima).  Alte studii arata rate mai mici de infarcturi si boli de inima la cei care consuma des fructe de padure.

10) Imbunatatesc microbiomul

Combinatia de fibre alimentare si antioxidanti imbunatatesc sanatatea si diversitatea bacteriilor benefice din tractul digestiv. Asta duce la functii metabolice mai bune, boli mai rare si un aspect fizic mai bun.

11) Imbunatatesc functiile creierului

Afinele cresc fluxul de sange catre creier, activandu-l mai mult. Asta duce la memorie mai buna si perfromante mai bune la testele cognitive

12) Fructele de padure protejeaza impotriva bolilor neurologice

Consumul de fructe de padure este asociat cu un declin mai mic al functiilor cognitive. Fructele de padure sunt legate si de risc mai mic de Alzheimer si Parkinson datorita efectelor antiinflamatoare in creier.

13) Imbunatatesc metabolismul estrogenului

Antioxidantii din fructele de padure imbunatatesc activitatea a ceva ce se numeste citocrom P450, care in esenta este o enzima de care corpul are nevoie pentru a elimina droguri, hormoni, medicamente si alte produse nocive. Eeste foarte important pentru metabolismul sigur al estrogenului, ca acesta sa nu vatameze celulele si sa duca la cresterea de tumori in tesutul mamar.

14)  Scad raspunsul la stres

O dieta bogata in fructe de padure ajuta la transformarea stresului in ceva pozitiv. Functioneaza asa: inflamatiile excesive au un rol important in felul cum percepem stresul. Poate afecta felul in care creierul si glandele suprarenale comunica, ducand la eliberarea defectuoasa a cortizolului. Prea mult cortizol te face anxios, infometat si depresiv. Prea putin si te simti obosit si coplesit de griji. Consumul de fructe de padure poate contracara asta.

Cum poti manca mai multe fructe de padure?

Normal, vara este momentul perfect pentru a manca fructe de padure proaspete. Sunt gustarea perfecta si pot fi integrate in aproape orice dieta (paleo, low-carb, mediteraneana, weight watchers, etc.) Afinele, coacazele, murele, zmeura si capsunele pot fi adaugate la salate, mancate ca desert sau amestecate cu iaurt.

Alte fructe de padure sanatoase sunt: aronia, merisoarele si merisoarele de munte. 

Sunt bune fructele de padure congelate?

O alegere foarte buna. Fructele de padure congelate, fie afine, zmeura sau capsune, fie mixturi, sunt disponibile tot anul si deseori mai accesibile la pret decat cele proaspete. Nu exista diferente nutritionale masurabile intre cele congelate si cele proapsete.

Suc de fructe de padure?

Chiar daca consumul de sucuri de fructe este asociat cu sanatate proasta din cauza continutului de zahar, sucul pur de fructe de padure pare sa aibe beneficii asupra sanatatii. De exemplu, consumul regulat de suc de protocale este asociat cu tensiune arteriala mai mare, din cauza continutului mare de zahar. Pe de alta parte, consumul regulat de suc pur de fructe de padure este asociat cu scaderea tensiunii arteriale. 

De asemenea, cei care beau suc pur de fructe de padure dupa antrenamente fac febra musculara mai mica, chiar daca antrenamentul este unul solicitant. 

Important este sa bei suc pur de fructe de padure, fara adaos de zahar. Daca vrei sa slabesti consuma astfel de suc numai dupa antrenamente, cand ai o sensibilitate la insulina mai buna. 

Referinte

  1. Aiyer, H., Gupta, R. Berries and ellagic acid prevent estrogen-induced mammary tumorigenesis by modulating enzymes of estrogen metabolism. . Cancer Prevention Research. 2010. 3(6):727-37.
  2. Aiyer, H., et al. Dietary Berries and Ellagic Acid Prevent Oxidative DNA Damage and Modulate Expression of DNA Repair Genes. International Journal of Molecular Science. 2008. 9(3), 327-341.
  3. Bowtell, J., et al. Enhanced task related brain activation and resting perfusion in healthy older adults after chronic blueberry supplementation. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 2017.
  4. Devalaraja, S., Jain, S., Yaday, H. Exotic Fruits as Therapeutic Complements for Diabetes, Obesity, and Metabolic Syndrome. Food Research International. August 2011. 44(7), 1856-1865.
  5. Huang, H., et al. Effects of Berries Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Meta-analysis with Trial Sequential Analysis of Randomized Controlled Trials. Scientific Reports. 2016. 6:23625
  6. Jimenez, F., et al. Ellagic and tannic acids protect newly synthesized elastic fibers from premature enzymatic degradation in dermal fibroblast cultures. Journal of Investigative Dermatology. 2006. 126(6):1272-80.
  7. McReay, Y., Barnes, M., et al. Effect of New Zealand Blueberry Consumption on Recovery from Eccentric ExerciseInduced Muscle Damage. Journal of the International Society of Sports Nutrition.2012. 9(19).
  8. Lasekan, O. Exotic Berries As A Functional Food. Current Opinions in Clinical Nutrition and Metabolic Care. 2014. 17:589– 595
  9. Pase, M., et al. Habitual intake of fruit juice predicts central blood pressure. Appetite. 2015. 84:68-72.
  10. Tjelle, T., et al. Polyphenol-rich juices reduce blood pressure measures in a randomised controlled trial in high normal and hypertensive volunteers. British Journal of Nutrition. 2015. 114(7):1054-63.
  11. Torronen, R., et al. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. Journal of Nutrition. 2013. 143(4):430-6.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.