Mananca asta pentru a iti creste imunitatea

Publicat in

Te ajuta sa te lupti cu orice virus, gripa sau patogen destul de nesabuit sa iti iasa in cale! A, si iti mareste si anduranta!

In timpul celor doi ani (1918-1920) de teroare biologica, gripa spaniola a omorat - in functie de sursele citate - intre 50 si 100 de milioane de oameni! 

Lovea atat de puternic si fulgerator, incat cineva putea fi complet asimptomatic dimineata si sa fie mort seara, plamanii nemaifiind capabili sa transfere oxigen in sange. Asta cauza ca unele persoane care mureau sa isi schimbe culoarea in albastru sau negru, fenomen numit cianoza. Era atat de grav incat doctorii militari care aveau incaperi pline de soldati bolnavi, nu mai puteau face diferenta intre cei albi si cei negrii.

Si ca lucrurile sa fie si mai infioratoare, sangele curgea nu numai din nasul si gura victimelor dar uneori si din ochi. 
Din fericire, gripa spaniola, a disparut.

Intre timp, epidemiologii au asteptat urmatoarea pandemie mare, despre care se stia cu siguranta ca este inevitabila. Fie ca prezentul coronavirus (covid-19) se dovedeste a fi la fel de virulent ca gripa spaniola (pare sa nu ie cazul), ramane de vazut, dar este logic sa faci orice poti pentru a iti intari sistemul imunitar

O meoda foarte simpla de a face asta in conditiile actuale este de a manca ce unii culturisti mananca de decenii la micul dejun! Da, ovazul cel de toate zilele al obsedatilor de muschi contine o substanta puternica care ar putea sa iti intareasca sistemul imunitar si posibil sa te protejeze de orice virus oportunist care este posibil sa fie stranutat sau tusit spre tine. 

Beta-glucanii

Beta-glucanii sunt polizaharide care se gasesc in peretii celulari ai bacteriilor. Cand sunt detectati in corpul uman, sunt precum un semnal de alarma tras de sistemul imunitar. 

Dar, beta-glucanii se gasesc si in plante precum orz si ovaz si prin ingestia lor, fac sistemul imunitar sa creada ca este atacat de patogeni bacterieni. 

Ca urmare, macrofagii incep sa se agite. Sunt celule imunitare ucigase, care distrug si mananca corpurile patogenilor invadatori. Acesti macrofagi, in timp ce devoreaza raufacatorii biologici, elibereaza si citokine, pe care celulele imunitare le folosesc sa comunice intre ele. 

Aceste citokine provoaca limfocitele - celule albe agresive si letale - sa vina la carnagiu! Se leaga de tumori sau virusuri si le tarsac in iad! 

Este o strategie incredibil de simpla si nu este nevoie decat de putin ovaz zilnic pentru a mentine sistemul in functiune, precum 50 g de fulgi de ovaz, care contin 2-3 grame de beta-glucani

Desigur, aceste cantitati nu iti spun nimic daca nu sunt puse in context: doza echivalenta umana de beta-glucani folosita in cateva studii pe animale a fost de mai putin de un gram. 

Daca este sa dam crezare acestor studii, 50 g de ovaz cu cele 2-3 grame de beta-glucani, este mai mult decat suficient, ceea ce este in regula, nefiind dovezi ca ar exista efecte secundare la doze atat de mari. 

Ca bonus, despre beta-glucani s-a descoperit ca pot creste timpul pana la epuizare la soareci, ceea ce la oameni se traduce prin intarzaierea obosirii atunci cand te antrenezi.

Referinte

  1. Davis, JM, Murphy, EA, Brown AS, Carmichael, MD, Ghaffar A, Mayer EP. "Effects of oat beta-glucan on innate immunity and infection after exercise stress," Med Sci Sports Exerc. 2004, Aug;36(8):1321-7.
  2. Vaclav Vetvicka, Jana Vetvickova, "β-Glucan Improves Conditions of Chronic Fatigue in Mice by Stimulation of Immunity," The Open Biochemistry Journal, 2-18-2020.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.