Frica de proteine

Publicat in

Proteinele nu sunt periculoase si nu iti afecteaza rinichii sau ficatul. Dar exista situatii in care trebuie sa limitezi cantitatea mancata de proteine.

Uneori ai nevoie de protectie impotriva unor mancaruri. Alteori unele mancaruri au nevoie de protectie impotriva ta. Proteinele sunt cunoscute ca macronutrientul rege pentru construirea de masa musculara si sunt foarte utile cand vrei sa slabesti, dar sunt privite de multi cu ingrijorare in privinta sanatatii. Multi se tem de prea multe proteine. Si sa fim intelesi, cand spun proteine, nu ma refer la pudre proteice sau alte suplimente, ci la alimentele proteice precum carnuri, branzeturi, oua, etc.

Chiar daca pare ilogic, in era in care dietele paleo sunt la moda si consumul de carne este extrem de mare, majoritatea oamenilor mananca mult mai multi carbohidrati si mai multe grasimi decat proteine. 

Daca esti sanatos nu trebuie sa iti fie frica sa mananci carnuri si sa bei shakeuri proteice. Dar de peste 30 de ani lumea se teme ca daca mananci prea multe proteine acestea iti vor dauna organelor interne si iti vor provoca cancer. 

Sa lasam speculatiile si sa analizam faptele: nu exista dovezi ca proteinele afecteaza negativ ficatul sau rinichii (acestea fiind principalele ingrijorari legate de consumul prea mare de proteine). Proteinele sunt sigure, si nu duc la moarte prematura!

Dar daca tot iti este teama, sa vedem de ce majoritatea populatiei poate manca mese bogate in proteine fara nicio problema, si care sunt cazurile rare cand proteinele pot deveni daunatoare.

Originea fricii de proteine

Consumul de proteine este studiat de decenii, dar cele mai mari ingrijorari auspra sanatatii le-a ridicat studiul China (este important de mentionat ca raportul in cauza este bazat pe observatii, nu pe un studiu planificat de cercetatori). Unele din afirmatiile regasite in studiul China te pot face sa devii vegetarian peste noapte, dar nicio astfel de afirmatie nu este sustinuta de dovezi stiintifice. Nu ca vegetarienii ar fi in eroare; fiecare mananca ce vrea, dar cred ca este important sa stii exact de ce iei anumite decizii, si care sunt riscurile si beneficiile reale.

Majoritatea fricii de proteine se invarte in jurul a ceva ce se numeste hepatocarcinom. Pentru ca proteinele sa cauzeze hepatocarcinom trebuie sa exista o aflatoxina (foarte rara), si nu doar sa existe ci sa fie prezenta in corp in anumnite cantitati. Fara aceste conditii nu exista legaturi semnificative intre proteine si toxicitate hepatica.

Ce este aflatoxina? In termeni simplii, este un mucegai toxic care se poate gasi in proteine, si este principalul argument conform caruia proteinele pot vatama rinichii, ficatul sau cauza cancer.

Pe hartie totul pare solid, doar ca sunt omise unele detalii esentiale. Aflatoxinele pot reprezenta o problema, dar sa atingi nivelele toxice doar prin consumul de proteine este extrem de dificil. Pentru majoritatea oamenilor este nerealistic.

Iata un citat al Doctorului Chris Masterjohn, un cercetator in domeniul sanatatii nutritionale: "Daca ar fi sa mananci un sandwich cu 100 de grame de unt de arahide contaminat cu nivelele maxime de aflatoxina permise de autoritati, ar trebui sa mananci 270.000 de sandwichuri cu unt de arahide pe zi, timp de 4 zile, pentru a ajunge la doza de aflatoxina care ar produce un raspuns detectabil". 

Sunt proteinele periculoase pentru cineva?

Problemele cauzate de aflatoxine sunt extrem de rare cand vine vorba de proteine. Dar exista si alte pericole.  De retinut este ca daca esti sanatos clinic, nu exista niciun pericol de a manca prea multe proteine. 

Sanatatea ficatului

Proteinele prezinta risc pentru sanatatea ficatului cand ai risc crescut de encefalopatie hepatica, o boala a ficatului in care metabolismul proteinelor este alterat, iar aducerea in corp a unor cantitati mari de proteine creste riscurile asociate cu aceasta boala.
In rest, nu exista niciun risc de imbolnavire a ficatului de la proteine, daca esti sanatos.

Sanatatea rinichilor

Nici sanatatea rinichilor nu trebuie sa ridice ingrijorari, cu cateva exceptii.

In corp exista ceva numit rata de filtrare glomerulara, adica rata cu care un anumit segment din rinichi permite intrarea moleculelor in procesul de purificare care separa sangele de urina. Rata de filtrare glomerulara este privita ca un indicator al functionarii rinichilor, valorile mici fiind vesti proaste.
Declinul ratei de filtrare glomerulara in bolile de rinichi este ireversibil, asa ca mentinerea in valori normale a acestui proces este foarte important.

Cei care deja au boli ale rinichilor trebuie sa reduca consumul de proteine (si daca esti diabetic si nu iti cunosti gradul de neuropatie diabetica este intelept sa vezi un doctor). Este bine si sa fii mereu hidratat. Cu cat mananci mai multe proteine cu atat trebuie sa fii mai hidratat.

Daca esti sanatos nu trebuie sa iti faci griji. Mananca cate proteine vrei; functia rinichilor este de a indeparta deseurile din corp rezultate in urma metabolismului, asa ca proteinele nu sunt o povara pentru ei. Dar si in acest caz este o idee buna sa bei apa proportional cu cate proteine mananci. 

Concluzie: Daca esti sanatos un consum ridicat de proteine nu iti va face deloc rau. Ca sa afli ce cantitati de proteine e bine sa consumi citeste si "Cate proteine trebuie sa mananci pe zi?".

 

Referinte

  • T. Colin Campbell si Thomas Campbell. The China Study. January. 2005.
  • Bilsborough S, Mann N. A review of issues of dietary protein intake in humans. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Apr;16(2):129-52.
  • The China Study Myth - Flaws in the Vegan Bible.
  • Bill Campbell, Richard B Kreider, Tim Ziegenfuss, Paul La Bounty, Mike Roberts, Darren Burke, Jamie Landis, Hector Lopez and Jose Antonio. International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition20074:8 DOI: 10.1186/1550-2783-4-8.
  • Poortmans JR, Dellalieux O. Do regular high-protein diets have potential health risks on kidney function in athletes? Int J Sports Nutr 2000;10:28-38.
  • Walser M. Effects of protein intake on renal function and on the development of renal disease. In: The Role of Protein and Amino Acids in Sustaining and Enhancing Performance. Committee on Military Nutrition Research, Institute of Medicine. Washington, DC: National Academies Press, 1999, pp. 137-154.
  • Suzuki K, Kato A, Iwai M.  Branched-chain amino acid treatment in patients with liver cirrhosis.  Hepatol Res.  2004 Dec;30S:25-29.

Articole din aceiasi categorie

Ce sunt si care sunt cele mai bune uleiuri vegetale Uleiurile vegetale pe intelesul tuturor Uleiurile vegetale sunt printre cele mai cunoscute si utilizate surse de grasimi. Iata un ghid simplu despre ce uleiuri sunt bune pentru gatit si care ar trebui evitate sub orice forma! 17 Oct, 2016
mananca grasimi ca sa fii sanatos si sa ai muschi Mananca fripturi grase, pielea de pui si bacon Se pare ca medicina a gresit in privinta consumului de grasimi si duratei de viata. Vezi aici despre ce este vorba. 15 Apr, 2018
mananca mai multe legume pentru a fi mai sanatos si a arata mai bine 12 motive pentru a manca mai multe legume Majoritatea dintre noi nu mancam suficiente legume. Cei care fac sport si vor sa arate cat mai bine se gandesc intai la carnuri, lactate si alte surse de proteine si lasa pe plan secund legumele. Mare greseala! Iata de ce sunt atat de importante legumele. 14 Feb, 2016
Fructele de padure proaspete si congelate O explozie de nutrienti pentru un aspect fizic si o sanatate de invidiat Fructele de padure proaspete si congelate: O explozie de nutrienti pentru un aspect fizic si o sanatate de invidiat Fructele de padure nu sunt alimentul la care te gandesti cand vrei masa musculara si aspect fizic imbunatatit. Dar cu toate acestea pot fi de o mare importanta in incercarea ta de a schimba felul cum arati si de a fi mai sanatos. 23 Jul, 2023
bauturi sanatoase si mai putin sanatoase Ce sa bei si ce sa nu bei Sanatoase sau nu? 12 bauturi populare analizate la sange! Invata ce este bine sa bei si de ce sa te feresti. 23 Apr, 2017
inlocuitoarele sanatoase ale zaharului sunt uneori la fel de nocive sau chiar mai rau decat zaharul alb 6 zaharuri sanatoase care iti pot face rau Zaharul este cel mai nociv ingredient din dieta moderna. Lumea a devenit din ce in ce mai constienta de acest lucru si pe piata au aparut o multime de alternative "sanatoase" la zahar. Dar multe din acestea sunt la cel putin la fel de rele, uneori chiar mai nocive. Iata 6 din ele! 06 Nov, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.