Consumul oualelor alaturi de legume crude creste valoarea nutritiva

Publicat in

Toata lumea stie ca ouale sunt un adevarat aliment minune. Dar se pare ca aportul nutritiv poate fi crescut si mai mult, prin consumul de legume crude alaturi de oua.

Exista suficiente date stiintifice care sa sustina ideea conform careia a consuma oua intregi gatite alaturi de legume creste absortia carotinoidelor. Intr-un raport recent, din 2015, Comitetul de Sfaturi Nutritionale a redus semnificativ avertizarile legate de consumul de oua intregi si riscul de crestere al colesterolului. 

Persoanele din societatile moderne consuma prea putine legume si plante; prin aceste noi descoperiri apar noi metode de a consuma mai multe plante si legume punand in valoare si benefiiciile nutritionale ale galbenusurilor. 

Studiul de care vorbim a evaluat efectul consumului de oua  alaturi de salate din legume crude. 16 tineri sanatosi au mancat trei versiuni de salate - una fara oua, una cu o omleta facuta dintr-un ou si jumatate, si una cu o omleta facuta din 3 oua. Cei care au consumat cantitatea cea mai mare de oua alaturi de salata compusa din rosii, morcovi rasi, spanac tanar, salata verde si goji, au sporit absortia carotinoidelor de 3-9 ori. Efectul este unul foarte semnificativ. Carotioidele din salata prezentata mai sus includ betacaroten, alfacaroten, licopen, luteina si zeaxantina, ultimele doua facand parte si din compozitia gabenusurilor. 

Un studiu asemanator a aratat ca adaugarea de uleiuri presate la rece la salate alcatuite din mixuri de legume crude, sporeste de asemenea absortia carotinoidelor.

Data viitoare cand mananci o salata ia in considerare sa adaugi si un ou gatit la legume. Nu numai ca vei avea un aport mai mare de zeaxantina, din galbenusuri, dar si valoarea nutritiva a legumelor este imbunatatita. 

Aceste descoperiri vor fi rpezentate si la Intalnirea Anuala a Societatii Americane de Nutritie din 2015. Cercetatorii care auf acut studiu cerd ca efectele benefice osbervate la indivizii tineri dine xperiment se pot aplica la populatia generala, indiferent de varsta. Experimentele viitoare vor include si cercetari asupra altor nutrienti solubili in grasimi precum vitamina E sau D, care in teorie benefciaza si ei  de o absortie sporita atunci cand in dieta sunt incluse galbenusurile de oua. 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Alimente procesate contra alimente neprocesate Alimente procesate contra alimente neprocesate Multi nu cunosc diferentele adevarate dintre alimentele procesate si cele neprocesate, si ce implicatii majore au asupra sanatatii. Un subiect extrem de important pentru oricine se preocupa de sanatate si felul cum arata! Sa vedem despre ce este vorba! 08 Dec, 2019
manaca migdale pentru colesterol mic Migdalele pot ajuta la mai buna functionare a colesterolului Consumul regulat de migdale poate creste nivelele de HDL (colesterol bun) si simultan imbunatati si felul in care colesterolul este curatat din corp. 01 Oct, 2017
o descoperire arheologica contrazice dieta paleo - oamenii primitivi mancau ovaz O descoperire arheologica contrazice dieta Paleo Arheologii italieni au descoperit ca oamenii primitivi mancau ovaz salbatic macinat acum 32 000 ani, cu mult inainte de aparitia agriculturii. Acest lucru da peste cap ideea de baza a dietei paleo: eliminarea granelor pentru a manca precum oamenii primitivi. 14 Feb, 2016
condimente pentru o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ 10 condimente care te mentin sanatos Sporeste-ti sanatatea, traieste mai mult si loveste-ti papilele gustative direct in fata cu aceste 10 condimente cu proprietati medicinale. 25 Jun, 2017
Este oul un aliment bun? Oul - prieten sau dusman? Oul este un aliment de baza in culturism. Dar in acelasi timp, nutritionistii si unii medici au tot spus ca ouale nu trebuie consumate in cantitati mari, ci tocmai invers. Si ramane intrebarea: care este adevarul? Este oul prieten sau dusman? 14 Feb, 2016
grasimile trans naturale din carnea de vita si lactate sunt bune Grasimile trans naturale din carnea de vita si lactate sunt bune Noi dovezi sugereaza ca nivele mici de grasimi trans nu sunt atat de nocive pentru oameni cum s-a crezut initial, chiar si in cazul celor produse industrial, si pot fi chiar benefice daca apar natural in carnuri si produse lactate. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.