Ce sa mananci pentru a nu te mai durea genunchii

Publicat in

O simpla schimbare dietetica te poate ajuta sa reduci durerile de genunchi, sa le imbunatatesti functionalitatea si sa reduci durerile.

Durerile de genunchi sunt emblematice pentru cei care lucreaza cu greutati de multi ani de zile. Ridica greutati destul de mult timp si destul de mari si genunchii (probabil si alte articulatii) o sa inceapa sa se macine; incet, dar sigur.

Unii sunt mai norocosi decat altii. La unii aceasta macinare nu le va aduce decat dureri ocazionale, in special cand vine cate un front de aer rece de la rusi! 

Dar multi altii o sa petreaca ani de zile luand suplimente cu cartilagii de rechin, glucozamina, condroitina, poate chiar antiinflamatoare non-steroidiene si in cazurile grave se poate ajunge chiar la operatie. 

Dar cercetatorii au descoperit o soarta alternativa pentru cei cu articulatii proaste. Au descoperit ca simplul fapt de a manca o dieta saraca in carbohidrati a scazut durerea si inflamatiile la cei cu genunchi subrezi.

Ce au facut

Au gasit 21 de tipi cu genunchi  prosti. Au luat mostre se ser si i-au pus sa urmeze una din 3  diete:

  1. Un grup de control care a mancat ca de obicei.
  2. Un grup care a urmat o dieta saraca in grasimi, de 800-1200 calorii pe zi.
  3. O dieta saraca in carbohidrati la care numarul de calorii nu era limitat, dar continea doar 20 g de carbohidrati pe zi.

Din 3 in 3 saptamani participantii au primit intrebari legate de durerea functionala, de durerea resimtita la modul general, calitatea vietii si depresie. Dietele au durat 12 saptamani si la final s-au recoltat alte mostre de ser din genunchii participantilor. Acestea au fost comparate cu cele recoltate la inceputul studiului.

Rezultatele

Cei care au urmat dieta saraca in carbohidrati au raportat dureri mai mici si disconfort redus in timpul unor activitati functionale. S-a observat la ei si un stres oxidativ seminifcativ mai mic. Analizele de sange au indicat o reducere a concentratiilor de substante reactive ale acidului tiobarbituric, un marker al inflamatiilor. 

Echipa de cercetatori care a facut studiul a concluzionat ca: "In doar 12 saptamani, calitatea vietii si durerii functionale au fost semnificativ imbunatatite, lucru datorat reducerii stresului oxidativ".

Ce inseamna toate acestea pentru tine

Rezultatele studiului ridica o dilema in genul "oul sau gaina". S-a vazut ca o dieta saraca in carbohidrati reduce inflamatiile, ceea ce diminueaza durerile de genunchi. Dar, este posibil sa priveasca gresit problema. Grupul cu dieta saraca in carbohidrati a pierdut mult in greutate, mult mai mult decat grupul cu dieta saraca in grasimi (in ciuda faptului ca nu exista limita  la numarul de calorii). Numai asta si ar fi putut reduce inflamatiile si durerea. 

De fiecare data cand faci un pas, forta exercitata pe genunchi este de 1,5 ori greutatea corpului. Sa zicem ca ai 100 de kg. Asta inseamna ca atunci cand calci pe pamant drept forta pusa pe genunchi este de 150 kg. Daca urci scari forta pusa pe genunchi este de 2-3 ori greutatea corpului. Iar daca te apleci sa ridici ceva de jos, este de 4-5 ori greutatea corpului! 

Sa zicem ca faci 10 000 de pasi pe zi si cantaresti 100 de kg. Intr-o zi, stresul cumulat pe genunchi este de 1000000 de kg. Dar daca slabesti 5 kg cu o dieta saraca in carbohidrati?Atunci si stresul total scade! Si asta duce automat la mai putina inflamare a genunchilor si la dureri mai mici. Slabesti si mai mult, reduci toti acesti factori si mai mult! 

Asadar, dieta saraca in carbohidrati poate fi in sine antiinflamatoare si poate creste calitatea vietii, dar un avantaj cand vine vorba de durerile de genunchi poate fi si scaderea in greutate. Si din punctul tau de vedere, cel cu dureri de genunchi, motivul pentru care functioneaza nu conteaza cu adevarat, ci doar rezultatul final: mai putine dureri!

Referinte

  1. Larissa J Strath Catherine D Jones, MSPH Alan Philip George Shannon L LukensShannon A Morrison, PhD, CRNP Taraneh Soleymani, MD Julie L Locher, PhDBarbara A Gower, PhD Robert E Sorge, PhD. "The Effect of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets on Pain in Individuals with Knee Osteoarthritis." Pain Medicine, pnz022, 13 March, 2019.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.