Alimentele prajite in ulei de floarea soarelui nu sunt nocive pentru inima

Publicat in

Un studiu a scos la iveala unele aspecte controversate: alimentele prajite in ulei de floarea soarelui sau de masline, care fac parte dintr-o dieta echilibrata, nu cauzeaza boli de inima (asa cum se credea pana acum).

Sa mananci alimente prajite in ulei de floarea soarelui sau de masline nu duce la boli de inima sau moarte prematura, spune un studiu publicat in ianuarie 2012 pe bmj.com.

Dar autorii specifica faptul ca studiul a fost facut in Spania, o tara mediteraneana unde la prajit se foloseste uleiul de floarea soarelui sau de masline si in alte tari vestice rezultatele ar putea fi altele, pentru ca la prajit se folosesc mai ales uleiuri solide sau uleiurile sunt folosite de mai multe ori pentru a praji.

In tarile dezvoltare, prajirea este o metoda des folosita in prepararea alimentelor. Cand un aliment este prajit devine mai caloric pentru ca absoarbe din grasimile uleiului in care este prajit. Consumul des de alimente prajite creste unii factori de rsic precum colesterolul, tensiunea arteriala si ingrasarea, dar nu s-a cercetat niciodata legatura directa dintre alimentele prajite si bolile de inima.

Asa ca cercetatorii au studiat metodele de gatit a 47 757 de persoane adulte cu varste intre 29 si 69 de ani. Perioada de monitorizare a fost de 11 ani. Niciunul din participanti nu suferea de boli de inima cand a inceput studiul. 

Participantii la experiment au fost intrebati despre obiceiurile culinare si despre metodele de gatire folosite. Alimentele prajite au fost definite ca alimentele pentru care singura metoda de preparare termica a fost prajirea. S-au pus si intrebari despre felul exact al prajirii: prajire in baie de ulei, prajire pane sau sotare. 

Dietele participantilor au fost impartite in functie de consumul de alimente prajite, primul sfert indicand cele mai putine alimente prajite si ultimul sfert cele mai multe.
In timpul studiului s-au inregistrat 606 evenimente legate de boli de inima si 1134 de decese. 

Autorii au concluzionat: Intr-o tara mediteraneana unde uleiurile de masile sau floarea soarelui sunt cele mai mai folosite grasimi pentru prajire, si cantitatea de alimente prajite consumate este mare, atat in gospodarii cat si la restaurante, nu s-au observat asocieri intre consumul de alimente prajite si cresterea riscului de boli coronariene sau moarte".

Profesorul Michael Leitzmann, de la Universitatea Regensburg din Germania, spune ca studiul spulbera mitul conform caruia alimentele prajite sunt in general nocive pentru inima, dar subliniaza ca asta nu inseamna ca daca mananci frecvent chipsuri si snitele, acest obicei nu va avea consecinte asupra sanatatii. Conteaza foarte mult si felul in care sunt prajite alimente: cat de rumenite sunt (cu cat mai arse cu atat mai rau) si ce ulei se foloseste: de preferat un ulei cu punct ridicat de ardere si sa nu se foloseasca acelasi ulei de mai multe ori.

Referinte

  1. Guallar-Castillón P, Rodríguez-Artalejo F, Lopez-Garcia E et al. Consumption of fried foods and risk of coronary heart disease: Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. BMJ 2012;344:e363.

Articole din aceiasi categorie

alimente cu putere Alimente cu putere Iata 13 alimente pe care ar trebui sa le consumi indiferent de scop: sa fii sanatos, sa iti dezvolti musculatura sau sa slabesti. 14 Feb, 2016
zaharul duce la aparitia bolilor de inima Zaharul are un rol mai mare in aparitia bolilor de inima decat grasimile saturate Bolile de inima sunt principala cauza de mortalitate in tarile dezvoltate. Pana acum doctorii se concentrau pe limitarea aportului de grasimi saturate pentru a preveni bolile de inima. Se pare ca s-au inselat, alta grupa de nutrienti fiind cei care puteau declansa astfel de boli. 12 Apr, 2016
10 lucruri pe care nu le stiai despre oua 10 lucruri pe care nu le stiai despre oua Fiecare ou contine o lume nestiuta de tine. Arunca un ochi inauntru. 01 May, 2022
Alimente grase de caalitate pentru o sanatate mai buna Cele mai bune 6 alimente grase Uita de moda dietelor sarace in grasimi, si alege alimente grase si sanatoase pentru a trai mai bine, a te simti mai bine si a putea face mai mult sport. Introdu aceste 6 optiuni grase in meniul tau zilnic! 05 Jun, 2016
Susbstante toxice si e-uri in mancarea zilnica 3 substante toxice gasite in mancarea de zi cu zi In zilele noastre substantele toxice abunda, iar industria alimentara a devenit extrem de eficienta in a le ascunde in diferite alimente. Si vorbim de substante de care nici nu te-ai apropia la cativa metrii daca ai stii ce sunt! Iata 3 surse de toxicitate despre care probabil ca nu stii nimic. 15 Aug, 2016
Ce sunt si care sunt cele mai bune uleiuri vegetale Uleiurile vegetale pe intelesul tuturor Uleiurile vegetale sunt printre cele mai cunoscute si utilizate surse de grasimi. Iata un ghid simplu despre ce uleiuri sunt bune pentru gatit si care ar trebui evitate sub orice forma! 17 Oct, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.