1. Iaurt grecesc
Exista multe tipuri de iaurturi pe piata, iar cel grecesc iese in evidenta fata de restul, mai ales daca esti interesat de felul cum arati.
Toate iaurturile sunt bogate in calciu, potasiu, zinc, proteine si vitaminele B6 si B12. Ce distinge iaurtul grecesc de restul iaurturilor este consistenta cremoasa si textura bogata, obtinute oprin scurgerea partii lichide de zer. Contine si culturi probiotice si este mai sarac in lactoza fata de alte iaurturi. Are si dublu de proteine fata de un iaurt normal.
Nu manca iaurt grecesc cu arome adaugate, acesta avand mult zahar. Alege iaurtul grecesc simplu. Continutul mai mare de proteine ajuta la construirea de masa musculara si o satietate mai indelungata. Alege variantele integrale, nu degresate.
Gustul acrisor al iaurtului merge foarte bine cu dulceata naturala din fructe proaspete.
2. Fasole si linte
Fasolea si lintea sunt superstaruri nutritionale - bogate in proteine, fibre alimentare, carbohidrati complecsi cu absortie lenta, fier, magneziu, potasiu si zinc.
Cand mai mergi sa te aprovizionezi de la magazin, nu sari peste sectorul de fasole si linte.
Leguminoaele in general sunt versatile si nu sunt scumpe. Cel mai bine iesi daca le cumperi uscate si le fierbi tu (existand si optiunea de a le cumpara la conserva). In acest fel controlezi mai bine si eventualele zaharuri sau sare adaugate.
O dieta bogata in leguminoase ajuta la controlul grasimii corporale si scaderea colesterolului rau, LDL. Adauga leguminoase in supe, tocane sau salate.
3. Pepene
Pepenii sunt favoritii tuturor in sezonul estival. Dar fiind atat de dulce, unii il evita crezand ca are prea mult zahar si ii va ingrasa. Dar nu este adevarat. Este gustos, sarac in calorii, hidratant si plin de vitamina C, vitamina A, potasiu si licopen.
Un alt avantaj este ca are coaja groasa, tinand pesticidele departe de miez, fiind unul din cele mai "curate" fructe - putine reziduuri de pesticide.
4. Cartofi dulci
Cartofii dulci fac parte din dieta culturistilor, desi unii ii cred prea bogati in zaharuri, fiind dulcegi.
Dar cartofii dulci sunt foarte nutritivi, fiind una din cele mai bune legume pe care o poti consuma. Sunt o sursa buna de beta-caroten, vitamina C, fibre alimentare si potasiu. Sunt si foarte gustosi si versatili, avand gust bun fara a fi nevoie sa se mai foloseasca si alte ingrediente care aduc calorii.
Poti pune peste un cartof dulce copt niste scortisoara sau fasole neagra si salsa. Poti face piure din ei sau cartofi la cuptor.
5. Varza rosie
Aceasta leguma face parte din familia cruciferelor. Este o sursa buna de fibre, vitamine A, D si K, folat si multe alte minerale, fiind si foarte saraca in calorii. Are multi antioxidanti si proprietati anticancerigene. O poti manca cruda, gatita, in salate, sau poate fi adaugata in orice, de la supe, la burgeri si sandwichuri.
6. Rosii la conserva
Multi cred ca proaspat este cel mai bine, dar gatirea rosiilor ajuta la eliberarea licopenului din ele si creste absortia acestuia.
Un studiu din 2009 publicat in "Journal of Clinical Oncology" arata ca o dieta bogata in rosii poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata si ca licopenul, un puternic antioxidant, poate ajuta la prevenirea altor tipuri de cancer.
Fa-ti provizii de rosii la conserva pentru a le putea folosi rapid cand ai nevoie. Daca nu iti plac rosiile la conserva, alege sosul natural de rosii.
Referinte