Pauzele de la dieta conserva masa musculara si imbunatatesc metabolismul?

Publicat in

Un nou studiu raspunde la intrebarea daca trebuie sa ai periodic pauze de la dietele de slabire sau poti continua cat este nevoie pentru a iti atinge obiectivul.

Un nou studiu facut de Jackson Peos, Eric Helms, James Krieger et al. ne arata ce se intampla daca luam o pauza de la dieta de slabire. 

Subiectii implicati in stuidiu, toti facand antrenamente cu greutati, au urmat aceeasi dieta de slabire 12 saptamani continuu sau in 4 bucati de cate 3 saptamani de dieta, cu cate o saptamana pauza de la dieta intre ele, in care au mancat pentru mentinere. Studiul a fost foarte bine organizat si facut, asa ca sa trecem direct la rezultate. 

Rezultatele

la finalul studiului, nu au existat diferente seminificative intre grupuri, in privinta arderii grasimii, masei fara grasime, fortei musculare, andurantei musculare sau metabolismului bazal.

Cu alte cuvinte, pauzele de la dieta nu au avut beneficii, chiar daca cei din acest grup au facut 3 saptamani in plus de antrenamente de forta la un nivel caloric de mentinere

Grupul care a urmat cele 12 saptamani continuu, la final au avut 3 saptamani de mentinere, si nici ei nu au obtinut un beneficiu suplimentar. Aceste rezultate sugereaza ca pauzele de la dieta si fazele de mentinere sunt inutile din punct de vedere fizic

Hormonal, pauzele de la dieta nu au avut niciun impact. Nu au existat diferente intre grupuri privind leptina, testosteronul, IGF, T3 liber sau ghrelina activa, desi peptida YY a ramas mai ridicata in grupul cu pauzele de la dieta.

Comportamental, nu au existat diferente intre grupuri, inclusiv pentru consecventa la antrenamente, aportul energetic si rata de mentinere a dietei (desi conformarea la dieta a fost ceva mai mare la grupul cu pauze in termeni absoluti, dar nu a fost o diferenta care sa aibe vre un impact asupra rezultatelor).

Psihologic nu au fost diferente intre grupuri, inclusiv calitatea somnului, iritabilitate, disformie musculara, controlul asupra mancatului, starea de spiriti generala, comportamentul in preajma mancarii si consecintele comportamentale cauzate de foame. 

Pauza de la dieta a avut un beneficiu: niveluri mai mici de foame si dorinta mai redusa de a manca, avand o satisfactie mai mare provocata de mancare. Beneficiul nu a fost unul consistent pentru ca nu au fost diferente privind satietatea sau perspectivele viitoare ale consumului de hrana. Asadar acest beneficiu nu merita prelungirea cu 25% a fazei de slabire, perioada in care ai fi putut acumula masa musculara sau ai fi putut fi inr-un deficit ceva mai mic. 

De retinut

  • Pauzele de la dieta sunt in mare parte o pierdere de timp
  • Si fazele de mentinere dupa o dieta sunt in mare parte o pierdere de timp.
  • Daca simti ca ai nevoie de o pauza de la dieta, cel mai bine iti reduci deficitul caloric, adica tii o dieta ceva mai lenta, decat sa ai o dieta agresiva cu pauze. Deficitele calorice mici au beneficii dovedite privind recompozitia corporala, pe cand pauzele totale de la dieta (mentinere) nu au. 
  • Dupa o dieta de slabire poti intra direct in surplus pentru o faza de acumulare de masa musculara. Nu este nevoie de o dieta inversa sau de o faza de mentinere (decat daca te ajuta pe tine psihologic). 

Referinte

  1. Jackson J Peos, Eric R Helms, Paul A Fournier, Julian Ong, Carly Hall, James Krieger, Amanda Sainsbury. Continuous versus Intermittent Dieting for Fat Loss and Fat-free Mass Retention in Resistance-trained Adults: The ICECAP Trial. Med Sci Sports Exerc. 2021 Feb 12. doi: 10.1249/MSS.0000000000002636

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.