O vitamina pentru forta

Publicat in

Majoritatea celor care fac sport au nivele mici ale acestei vitamine. Si doar o anumita forma a acestei vitamine iti va creste forta musculara. Iata despre ce este vorba.

Zilele scurte de iarna te pot afecta mai rau decat crezi. Lipsa soarelui pe piele in lunile reci te lasa cu nivele mici de vitamina D, ceea ce limiteaza forta pe care o ai la sala. 

Studiul

Intr-o analiza sistemica, 6 studii care au implicat sportivi intre 18 si 45 de ani au fost revizuite. Studiile au folosit doze variate de vitamina D2 si D3 (ambele forme active ale vitaminei D din corp) si au testat forta prin diferite metode. 

Rezultatele

Doua dintre studii au folosit vitamina D2 si nu au inregistrat diferente de forta intre grupul de control si cel experimental. Celelalte 4 studii au folosit vitamina D3, doua dintre ele inregistrand cresteri semnificative ale fortei la cei care s-au suplimentat cu D3, iar doua nu au inregistrat nicio crestere statistica a fortei. Dar, aceste doua studii care nu au inregistrat cresteri statistice ale fortei de pe urma suplimentarii cu D3, tot au inregistrat cresteri ale fortei (dar nu statistice - adica cresterile au fost mici). 

hormon de crestere natural

Ce inseamna pentru tine?

Studiile au mentionat ca pana la 80% din sportivi ar putea avea deficiente ale vitaminei D, mai ales iarna cand expunerea la soare este minima, asa ca suplimentarea devine cruciala. Cele doua forme de vitamina D nu sunt tratate egal de catre corp. D2 nu creste nivelele de 25(OH)D - vitamina D din corp - pe cand D3 o face. Se recomanda suplimentarea cu 2000 U.I./zi de D3, timp de 8-12 saptamani

Nivelele optime de vitamina D in corp sunt inca disputate de cercetatori. se pare ca undeva aproape de 50 ng/ml de vitamina D sunt nivelele cele mai bune pentru populatia atletica si forta, iar valoarea medie a subiectilor din toate studiile analizate a fost de 23,59 ng/ml. 

Cu o ratat asa mare a deficientei de vitamina D, suplimentarea va fi benefica la majoritatea, devenind chiar necesara la toate categoriile de populatie, sportivi sau sedentari. Iti poti face si o analiza de sange pentru a stii cu certitudine unde te situezi. 

Referinte

  1. Chiang, C-m, Ismaeel, A, Griffis, RB, and Weems, S. Effects of vitamin D supplementation on muscle strength in athletes: A systematic review. J Strength Cond Res 31(2): 566–574, 2017

 

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.