Soy sau nu soy: Adevarul despre impactul consumului de soia asupra nivelurilor hormonale masculine

Publicat in

Daca esti barbat este indicat sa consumi soia si produse din soia? Iti reduc masculinitatea si sansele de a iti creste masa musculara?

Exista o preocupare printre barbati cu privire la consumul de alimente si/sau suplimente din soia si impactul acestora asupra nivelurilor de estrogen din corpul lor. In acest articol, vom explora aceasta problema si vom analiza daca consumul de soia poate duce la cresterea nivelurilor de estrogen la barbati.

Ce este soia? 

Soia este o leguminoasa care este bogata in proteine, fibre, vitamine si minerale. Aceasta este o sursa importanta de nutrienti pentru oameni si este utilizata in multe alimente procesate. In plus, soia este si o sursa importanta de izoflavone, un tip de fitoestrogen.

Fitonutrientii precum izoflavonele au fost asociate cu beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea riscului de boli de inima, cancer si osteoporoza. Cu toate acestea, din cauza faptului ca izoflavonele din soia pot imita actiunea estrogenului in organism, exista o ingrijorare cu privire la efectul lor asupra nivelurilor de estrogen la barbati.

Estrogenul ma va face feminin? 

Estrogenul este un hormon care joaca un rol important in dezvoltarea sexuala si reproducerea la femei. In mod normal, barbatii produc cantitati mici de estrogen in corpul lor. Dar nivelurile ridicate de estrogen la barbati pot fi asociate cu probleme de sanatate, cum ar fi ginecomastia (dezvoltarea excesiva a tesutului mamar), infertilitate si disfunctie erectila.

Exista unele studii care leaga consumul de soia de cresterea nivelurilor de estrogen la barbati. De exemplu, un studiu publicat in "Journal of Nutrition" a analizat efectul consumului de soia asupra nivelurilor de estrogen la barbati. Cercetatorii au descoperit ca barbatii care au consumat o cantitate mare de soia pe o perioada de trei luni au prezentat o crestere semnificativa a nivelurilor de estrogen.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor nu au gasit nicio legatura intre consumul de soia si cresterea nivelurilor de estrogen la barbati. De exemplu, un studiu publicat in "European Journal of Clinical Nutrition" a analizat efectul consumului de soia asupra nivelurilor de estrogen la barbati si nu a gasit nicio diferenta semnificativa intre grupul care a consumat soia si cel care nu a consumat.

Desi exista o ingrijorare cu privire la efectul izoflavonelor din soia asupra nivelurilor de estrogen la barbati, majoritatea cercetatorilor considera ca este putin probabil sa se intample acest lucru in cazul consumului moderat de soia. In plus, exista dovezi ca izoflavonele din soia pot avea beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscul de boli de inima, reducerea inflamatiei si imbunatatirea sanatatii osoase.

De asemenea, este important sa se ia in considerare si cantitatea de soia consumata in cadrul unei diete. In general, consumul moderat de soia nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra nivelurilor de estrogen la barbati. Cantitatea considerata moderata este de aproximativ 1-2 portii de soia pe zi, in timp ce cantitati mai mari pot avea un efect mai semnificativ asupra hormonilor masculini.

hormon de crestere natural

Cum ramane cu suplimentele pe baza de soia? 

In ceea ce priveste suplimentele din soia, trebuie sa fim precauti. Suplimentele pot contine concentratii mari de izoflavone, care pot avea un impact mai mare asupra nivelurilor de estrogen la barbati decat consumul de alimente din soia. De aceea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice supliment din soia.

In ciuda ingrijorarilor cu privire la consumul de soia si efectul sau asupra nivelurilor de estrogen la barbati, majoritatea cercetarilor sugereaza ca este putin probabil sa se intample acest lucru in cazul consumului moderat de soia. In plus, izoflavonele din soia pot avea beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, este important sa se ia in considerare cantitatea de soia consumata si sa fii precaut cu privire la consumul de suplimente din soia.

Poate soia reduce testosteronul la barbati?

Este important sa mentionam ca exista unele studii care sugereaza o legatura intre consumul excesiv de soia si scaderea nivelurilor de testosteron la barbati. Totusi, majoritatea acestor studii s-au concentrat pe populatii care consuma cantitati foarte mari de soia, mult peste nivelurile de consum obisnuite in tarile occidentale. Astfel, nu exista suficiente dovezi pentru a sugera ca consumul moderat de soia ar putea duce la scaderea nivelurilor de testosteron la barbati.

Trebuie mentionat ca nivelurile de estrogen si testosteron din organism sunt influentate de mai multi factori, inclusiv de varsta, nivelul de activitate fizica si de greutatea corporala. De exemplu, persoanele supraponderale au un nivel mai ridicat de estrogen, iar pierderea in greutate poate duce la scaderea nivelului de estrogen. Prin urmare, este important sa luam in considerare toti acesti factori atunci cand analizam impactul consumului de soia asupra nivelurilor hormonale.

Concluzii

Consumul moderat de alimente din soia nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra nivelurilor de estrogen la barbati. In plus, izoflavonele din soia pot avea beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, este important sa luati in considerare cantitatea de soia consumata si sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice supliment din soia. De asemenea, este important sa luati in considerare toti factorii care pot influenta nivelurile hormonale, inclusiv varsta, nivelul de activitate fizica si greutatea corporala.

Referinte

  1. Messina M, Nagata C, Wu AH. Estimated Asian adult soy protein and isoflavone intakes. Nutr Cancer. 2006;55(1):1-12.
  2. Hamilton-Reeves JM, Vazquez G, Duval SJ, Phipps WR, Kurzer MS, Messina MJ. Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis. Fertil Steril. 2010;94(3):997-1007.
  3. Soy Protein Intake by Male Mice Results in Elevated Plasma Levels of 17beta-Estradiol and Lower Testosterone, in Addition to Decreased Hepatic 3Beta-Hydroxysteroid Dehydrogenase Isozyme 1 mRNA Abundance," Journal of Nutrition, vol. 136, no. 4, pp. 989-994, Apr 2006.
  4. Soy intake does not raise or lower circulating levels of free testosterone, estradiol, or IGF-I in men," European Journal of Clinical Nutrition, vol. 54, no. 6, pp. 415-417, Jun 2000.
  5. Kurzer MS. Hormonal effects of soy in premenopausal women and men. J Nutr. 2002;132(3):570S-573S.
  6. Traustadóttir T, Davies SS, Stock AA, Su Y, Heward CB, Roberts LJ 2nd, Harman SM. Soy supplementation for improving menopausal hot flushes: no effect on endothelial function and increased urinary isoprostanes. Menopause. 2011;18(6):633-637.
  7. Dillingham BL, McVeigh BL, Lampe JW, Duncan AM. Soy protein isolates of varying isoflavone content do not adversely affect semen quality in healthy young men. Fertil Steril. 2005;83(1):213-221.
  8. Taku K, Melby MK, Nishi N, Omori T, Kurzer MS. Soy isoflavones for osteoporosis: an evidence-based approach. Maturitas. 2011;70(4):333-338.
  9. Kurzer MS. Soy consumption for reduction of menopausal symptoms and breast cancer risk: is it good for everyone? Menopause. 2010;17(4):776-782.
  10. Liu J, Ho SC, Su YX, Chen WQ, Zhang CX, Chen YM. Effect of long-term intervention of soy isoflavones on bone mineral density in women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Bone. 2009;44(5):948-953.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.