Nattokinaza - suplimentul minune pentru inima?

Publicat in

Nattokinaza, un supliment usor de gasit si relativ ieftin, pare a avea beneficii extrem de mari pentru sanatatea inimii!

Nu o sa mai incep un articol despre sanatatea inimii citand toate statisticile negre privind afectiunile asupra celui mai important organ din corpul uman. Aceste statistici sunt infioratoare, in special la romani! 

Este nevoie de solutii, nu de avertizari! Trebuie sa putem mentine sanatoasa pompa noastra biologica pana ce murim de batranete sau ca da masina peste noi, nu din cauza unor 'instalatii" infundate si defectuoase. 

Medicina moderna are multe solutii: modificari ale stilului de viata (sport si dieta), interventii psihologice (reducerea stresului), interventii chirurgicale, medicamente, toate avand diferite rate de succes. Exista si suplimente alimentare, dar cu exceptia uleiului de peste si coenzima Q10, daca pomenesti de ele unui cardiolog, stramba din nas! 

Dar exista un supliment relativ necunsocut in cultura vestica, la care ar trebui sa isi aplece atentia. Pare a fi un panaceu universal pentru inima, avand proprietati antitrombonice, antihipertensive anticoagulante si antiaterosclerotice. Se numeste nattokinaza, si sunt cercetatori medicali care cred ca are potentialul de a inlocui multe din medicamentele prescrise cardiacilor, putand si mentine sanatoase inimile oamenilor care momentan nu sufera de nicio afectiune cardiaca.

Natto-cum?

Nattokinaza este o enzima derivata din Natto, un aliment japonez traditional, facut din soia fermentata, mancat deseori la micul dejun. Arata destul de scarbos daca nu esti obisnuit cu el. Arata precum varianta zombi a boabelor de soia, care lasa in urma fire gelatinoase cand le iei de pe farfurie. 

Natto exista de cel putin 2000 de ani ca aliment, si cei care il consuma regulat par a avea mai putine probleme de sanatate cu inima. Abia in 1987 o echipa de cercetatori japonezi a descoperit ca natto contine o puterncia enzima fibrinolitica (care previne formarea cheagurilor de sange), pe care au denumit-o nattokinaza.

De atunci, un numar relativ mic de studii pe animale dar si pe oameni au confirmat aceste descoperiri, alaturi de faptul ca are si celelalte proprietati pe care le-am mentionat anterior (antitrombonice, antihipertensive si antiaterosclerotice).

Sunt primul care va spune ca nu exista suficiente studii asupra nattokinazei pentru a lamuri toate dubiile asupra eficientei sale, dar exista un motiv pentru asta - nattokinaza nu poate fi patentata. Nimeni nu se va imbogati in urma ei, nici macar nu vor fi compensati pentru cheltuielile cu studiile facute asupra ei.

Totusi, studiile (putine) facute pana acum sunt destul de convingatoare. Retine ca nu exista alt supliment sau medicament care sa aiba atat de multe efecte preventive si curative in privinta bolilor de inima! Se administeraza oral, sub forma de capsule, nu este deloc scump, si pana acum nu s-au descoperit deloc efecte secundare! 

arzator de grasimi natural

Studiile

Dupa cum am spus, nu sunt multe studii care sa ii fi cercetat in detaliu efectele. In 2016 un studiu a analizat efectele nattokinazei asupra cheagurilor de sange induse chimic la soareci. o doza modesta de nattokinaza a eradicat in 6 ore cam 88% din trombi. Un alt studiu, din 2018, a observat ca nattokinaza prelungea viata soarecilor care sufereau de tromboza pulmonara.

In 2004, un experiment pe oameni a constatat ca suplimentarea cu nattokinaza duce la cresterea activitatii anti cheaguri de sange din plasma. Un alt studiu pe oameni, din 2015 a observat ca suplimentarea timp de doua luni cu nattokinaza a redus nivelurile mai multor factori de coagulare a sangelui. Si o singura doza de nattokinaza a redus semnificativ acesti factori in doar 4 ore de la administrare. 

Nattokinaza distruge cheagurile de sange prin mai multe mecanisme, in special prin cresterea activatorului tisular de plasminogen. De asemenea, reduce nivelurile unui inhibitor de serin-proteaza numit PAI-1, care joaca un rol in formarea cheagurilor de sange. Si in final nattokinaza sporeste productia urokinazei, un alt agent care protejeaza impotriva formarii cheagurilor. 

Ateroscleroza este infundarea vaselor de sange cu depozite organice si inorganice. Nattokinaza poate desfunda vasele de sange si asta a fost demonstrat prin cateva studii pe animale si oameni. In studiul pe oameni, suplimentarea cu nattokinaza a oprit progresia placii arteriale la pacienti care sufereau deja de ateroscleroza, dar s-a observat ca a facut asta mai eficient decat o doza zilnica de 20 mg de simvastatin, o statina prescrisa des. 

De asemenea, administrarea de nattokinaza duce si la diminuarea trigliceridelor, colesterolului total si colesterolului LDL. 

Nattokinaza reduce si tensiunea arteriala, lucru observat intr-un studiu in dublu orb din 2008. Un alt studiu mai recent, din 2016, a observat aceleasi efecte benefice dupa o suplimentare de 8 saptamani. 

Se presupune ca face asta prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei-1, o substanta care ingusteaza vasele de sange. 

Exista studii care au observat ca nattokinaza are proprietati similare cu aspirina in privinta prevenirii atacurilor cerebrale, infarcturilor si bolilor cauzate de ateroscleroza.

Exista si un studiu care nu sustine aceste efecte ale nattokinazei, dar in ele s-au folosit doze mici, si un alt studiu l-a combatut, ajugand la concluzia ca dozele mici de nattokinaza pot fi ineficiente pe cand cele ridicate duc la efectele benefice descrise mai sus. Asadar este un supliment in care efectele sunt determinate de doza!

Are natokinaza efecte secundare?

Pare sa fie extrem de sigura. Animalele de laborator au primit si doze de 1000 mg/zi (de 100 de ori mai mult decat doza medie umana), timp de 28 si 90 de zile si nu s-au observat efecte adverse. Subiectii umani au luat 10 mg/kg corp/zi fara efecte advrese si in alte studii au urcat la 4 g/kg corp si tot nu s-au observat efecte adverse.

Cum sa folosesti aceste informatii

Nattokinaza pare promitatoare in tratamentul bolilor de inima. Dozele in studii sunt calculate in FU, un standard prin care se masoara substantele care au abilitatea de a dizolva cheagurile de sange - inseamna unitati fibrinolitice!

Suplimentele pe care le cumperi listeaza nattokianza in miligrame. Convsersia este simpla: 100 mg inseamna 2000 FU. O doza medie zilnica ar fi de 300 mg/zi.

Inainte sa incepi sa iei, tine cont ca nu stim multe despre biodisponibilitatea si metabolismul nattokinazei. Se crede ca este absorbita destul de bine, nivelurile maxime in sange fiind inregistrare la 13 ore dupa ingestie. In ciuda timpului lung de absortie totala, un alt studiu a observat ca are activitatea trombolitica maxima la 2-4 ore de la administrare

Si in final o spun din nou: avem nevoie de mai multe studii; dar ce avem pana acum arata destul de promitator!

Referinte

  1. Chang YY et al. Cerebellar Hemorrhage Provoked by Combined Use of Nattokinase and Aspirin in a Patient with Cerebral Microbleeds. Intern Med. 2008;47(5):467-9. PubMed 1.
  2. Chen H et al. Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Biomark Insights. 2018 Jul 5;13:1177271918785130. PMC.
  3. Chen H et al. Effective management of atherosclerosis progress and hyperlipidemia with nattokinase: A clinical study with 1,062 participants. Front Cardiovasc Med. 2022;9:964977. PMC 2.
  4. Hodis HN et al. Nattokinase atherothrombotic prevention study: A randomized controlled trial. Clin Hemorheol Microcirc. 2021;78(4):339-353. PubMed.
  5. GallelliG et al. Data Recorded in Real Life Support the Safety of Nattokinase in Patients with Vascular Diseases, Nutrients. 2021 Jun 13;13(6):2031. PubMed.
  6. Ren NN et al. A clinical study on the effect of nattokinase on carotid artery atherosclerosis and hyperlipidemia. National Medical Journal of China. 1 2017;97(26):2038-2042

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.