Accelerarea recuperarii dupa antrenamente

Publicat in

Drenaj limfatic! Suna urat, dar nu este! Iata cum te ajuta sa te recuperezi si de ce ar trebui sa iti pese daca vrei muschi si performante fizice de exceptie.

Drenaj limfatic activ! Este cea mai simpla metoda pentru a accelera recuperarea dupa un efort fizic intens. Si chiar daca este simpla, este foarte, foarte eficienta! Cand antrenezi un muschi, in zona se sifoneaza un flux mare de sange pentru a sustine activitatea. Aces flux crescut de sange duce si la acumulare de lichide in tesuturi, adica ceea ce numim pompare. 

Sistemul limfatic este un pivot esential al functionarii corpului uman, dar prea multa limfa acumulata in muschi poate limita procesul de recuperare al tesuturilor locale, sau al intregului sistem. Sa ai control asupra limfei locale este foarte important in controlarea recuperarii.

De ce sa iti pese daca te recuperezi? Progresele si cresterile musculare apar cand corpul se reface, nu cand te antrenezi. Daca organismul nu apuca niciodata sa se refaca complet, stagnezi. Te poti antrena oricat de tare vrei, nu vei progresa. Din contra, daca exagerezi, poti regresa! Sa te recuperezi cum trebuie inseamna si antrenamente viitoare mai eficiente. 

Sportivii de elita sunt evaluati ca si potential genetic si de progres in functie de capacitatea de a se recupera rapid dupa efort. Cu cat aceasta capacitate este mai mare cu atat au un potential mai mare de a avansa rapid in sportul lor, indiferent ca este culturism, fotbal sau box!

Iata cum sa folosesti drenajul limfatic pentru a grabi recuperarea!

1. Ridica bratele sau picioarele

Ne folosim de gravitatie pentru a drena sistemic limfa, prin ridicarea membrelor (brate si picioare) peste nivelul inimii, pentru a impinge limfa in circulatia centrala.

Cand ai antrenat partea inferioara este simplu, doar stai intins in pat si ridici picioarele (cu genunchii usor indoiti); tine-le sprijinite de un perete au ceva inalt. 

Pentru pareta superioara doar tine mainile deasupra capului intr-o pozitie relaxata. Fa asta la 5-15 minute dupa antrenament.

2. Plimba-te usor

O alta metoda de drenaj limfatic este activitatea fizica de foarte joasa intensitate, precum mersul sau plimbatul usor cu bicicleta. Contractiile musculare active pun presiune pe venele pasive si pe limfa pentru a a impinge fluidele in circulatia centrala. Cateva zeci de minute de plimbare lejera este tot ce ai nevoie. Poti face asta imediat dupa antrenamanet (cum ar fi drumul spre casa, eventual cu un ocol daca stai prea aproape de sala) sau ai timp pana seara la culcare. Daca o faci mai tarziu, creste durata de mers cu 10 minute. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.