Kava kava

Publicat in

Kava kava este mai ales un ingredient in unele suplimente nutritive decat un supliment de sine statator. Aici gasesti un rezumat cu tot ce trebuie sa stii despre kava kava; efecte, beneficii, efecte secundare si doze.

Numele stiintific al kava kava este Piper methysticum. Kava kava este un ingredient principal intr-o bautura ceremoniala folosita in insulele din pacific. Se crede ca provine din Malaezia, si este consumat de sute de ani de locuitorii insulelor din Pacific. 

Kava kava se consuma in mod traditional prin mestecarea radacinilor plantei, sau prin pisarea lor intr-o pulpa fina si macerarea in apa rece. Rezulta o bautura groasa, care are o mare importanta sociala in insulele pacifice. Pe langa rolul ceremonial pe care il are, planta de kava kava este cunoscuta mai ales pentru proprietatile sale de relaxare. Se crede ca kava kava poate creste starea de spirit si sa induca un sentiment de bine si calm. Studiile au aratat ca kava kava poate trata unele forme de anxietate, precum si insomnii si alte dereglari nervoase.

Beneficiile kava kava

O sa spun inca de la inceput ca kava kava poate fi toxic pentru ficat, asa ca nu este recomandat sa se ia decat in caz de nevoie si la recomandarea medicului. Nu este pentru utilizare recreationala si studiile arata ca sub supraveghere mwdicala si cu doze controlate poate ajuta in urmatoarele afectiuni.

Anxietate

Administrarea de kava kava poate trata anumite simptome asociate cu anxietatea. O analiza a 7 studii a concluzionat ca extractul de kava kava are un efect simtitor, mult mai pronuntat decat in cazul celor care au luat placebo in cadrul studiilor. Intr-un alt studiu, kava kava a reusit sa reduca simptomele anxietatii dupa numai o saptamana de tratament.

Studii mai recente au aratat ca sub conditii controlate kava kava poate fi la fel de eficienta sau chiar mai eficienta decat unele pastile antidepresive si anxiolitice. De fapt, s-a constatat ca kava kava si diazepamul actioneaza in mod similar avand mecanisme asemanatoare de calmare si relxare a mintii.
Sunt experti care cred ca kava kava ar trebui sa reprezinte o optiune de tratament cand anxietatea sau stresul sunt incluse intr-o anumita afectiune. Ca exemplu, sentimentele de anxietate sunt obisnuite la pacientii tratati de cancer. De asemenea, suplimentarea cu kava kava a redus nivelele de stres la femei aflate la menopauza si la barbatii ajunsi la andropauza.

Si unii sportivi pot suferi de anxietate ca urmare a unor supraantrenamente severe sau perioade de oboseala fizica extrema. Sunt anumite semnale ca si in cazul lor kava kava ar putea fi de folos. 

Insomnii

Mai toate studiile se concentreaza pe proprietatile kava kava de reducere a anxietatii, dar exista si cateva studii pe termen scurt care analizeaza capacitatea sa de a inlatura insomniile. Este utila mai ales la imbunatatirea calitatii somnului si la scurtarea perioadei necesare pentru a adormi.

Cine beneficiaza de pe urma suplimentarii cu kava kava si cum se ia

Cei care au pusee de anxietate si sunt foarte stresati ar trebui sa ia in considerare kava kava. Dar, subliniez ca acest lucru trebuie facut doar la sfatul medicului din cauza potentialelor efecte vatamatoare asupra ficatului.

Sportivii pot beneficia de pe urma suplimentarii cu kava kava printr-o recuperare mai buna dupa efort fizic si prevenirea supraantrenamentului. De asemenea, kava kava are si efecte analgezice, putand combate durerile musculare. Faptul ca induce un somn mai odihnitor are efecte directe asupra randamentului antremamentelor si cresterii musculare. 
Kava kava poate ajuta si la eliminarea apei subuctanate, pentru un grad mai mare de striere musculara. 

Dozele recomandate sunt intre 60 si 120 mg/zi, pentru nu mai mult de 3 luni. Medicul poate prescrie alte doze. 

Efecte secundare kava kava

Kava kava poate avea unele efecte secundare. Kava kava este toxica pentru ficat si au fost raportate 25 de leziuni hepatice la nivel mondial, printre care si ciroze si hepatite. Kava kava nu trebuie consumata de femei insarcinate, care alapteaza sau de consumatorii de alcool. Alte efecet secundare includ reactii alergice, stari de neliniste sau probleme gastrointestinale. 

In prezent, kava kava si suplimentele care contin aceasta planta sunt interzise in Uniunea Europeana. 

Referinte

  1. Attele AS, Xie JT, Yuan CS. Treatment of insomnia: an alternative approach. Altern Med Rev. 2000;5(3):249-259.
  2. Beaubrun G, Gray GE. A review of herbal medicines for psychiatric disorders. Psychiatr Serv. 2000;51(9):1130-1134.
  3. Volz HP, Kieser M. Kava-kava extract WS 1490 versus placebo in anxiety disorders-a randomized placebo-controlled 25-week outpatient trial. Pharmacopsychiat. 1997;30:1-5.
  4. Vitamin UK. (2004). Kava Kava
  5. Warnecke, G. Neuro-vegetative Dystonia in the Female Climacteric. Studies on the Clinical Efficacy and tolerance of Kava Extract WS 1490. Forsch Med. 109: 120-122, 1991.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.