5 reguli ale antrenamentului

Publicat in

Urmeaza aceste cinci reguli de aur ale culturismului si vei avea parte de antrenamente placute si eficiente, si iti vei pastra motivarea pentru mult timp de acum inainte.


In lumea culturismului si fitness-ului exista multe greseli pe care le poti face, mai ales cand esti incepator. Asta nu inseamna ca nu vei reusi niciodata, ci doar ca inveti. Cu totii facem "gresli" la inceput, dar iata 5 lucruri care sunt usor de facut corect, si care iti vor aduce rezultate foarte bune, mai ales pe termen lung.

 

1. Gaseste-ti un partener de antrenament devotat acestui sport

Este usor sa subapreciezi importanta acestui aspect al culturismului, dar partenerii de antrenament joaca un rol important in progresele tale. Nu mereu ai chef de antrenament, sau daca esti la antrenament, nu mereu ai chef sa tragi cat poti de tine, sa faci cateva seturi in plus la finalul antrenamentului. Si atunci intervine partenerul de antrenament, care te motiveaza si te duce cu succes la finalul antrenamentului. Nimeni nu o poate face singur!

Morala: Gaseste pe cineva energic si motivat cu care sa te antrenezi; chiar daca ai mai multa experienta ca ei, si stii mai multe, persoanele ideale sunt cele care vor reusi sa te dea jos de pe canapea cand nu ai chef de sala.

2. Nu fa pauze

Nu te opri niciodata din antrenamente. Majoritatea persoanelor au perioade mai lungi de pauza; tu ramai consecvent. Ideal este sa nu spui nimanui, niciodata, "abia am revenit si eu la sala, si o iau usor". Nu ai nevoie de reveniri. Acest aspect este mai important decat sa urmezi ultimele descoperiri in materie de antrenamente.

Aici nu ma refer la pauze de o saptamana, maxim doua, daca pleci in concediu sau eventual faci o descarcare dupa o perioada de antrenamente intense. Acelea sunt ok, din cand in cand. Ma refer la pauze mari, de obicei din "lipsa de timp", care este de fapt o acoperire pentru lipsa de chef. Ramai consecvent si rezultatele vor veni in cele din urma.

Morala: Retine, bine facut este mai adecvat decat bine spus.

3. Revizuieste-ti atitudinea fata de picioare

Poate ca multi fac prea multa presa pentru picioare, si omit cel mai important exrercitiu: genuflexiunile. Dar, chiar daca nu esti fac genuflexiuni, important este sa introduci un alt exercitiu important pentru picioare, de care multi nici macar nu au habar: sprinturile. Adica alergari pe distante relativ scurte la intensitate maxima. Acestea sunt cele mai subapreciate exercitii din fitness. Toti cred ca este mai bine sa faci jogging sau sa alergi la intensitate medie.

Trebuie sa "iti hranesti" corpul constant cu portii sanatoase de sprinturi, fie in plan drept, in panta sau pe scari. Aceasta abordare tine monotonia departe, si ajuta la mentinerea si cresterea masei musculare si fortei.

Secretul sprinturilor este activarea concomitenta a muschilor mari. Suntem facuti sa ne putem misca rapid,  iar daca si o facem, nu are cum sa nu fie benefic. Pentru cei care nu au mai facut sprinturi de cand dadeau proba de 50 de metrii la bac, incercati-le: veti fi uimiti de ce febra musculara veti face la picioare.

Morala: I-ati doza de viteza. Alearga fie pe pista, terenuri de iarba sau scari, de doua ori pe saptamana, timp de o luna si vezi ce progrese vei face.

4. Ocoleste accidentarile

As vrea sa spun ca poti sa nu te accidentezi niciodata, dar ar fii o mare prostie. Incheieturi dislocate, ligamente accidentate, intinderi musculare, contuzii, lasceratii, etc, toate sunt posibile atunci cand faci sport, si mai ales unul care implica greutati mari. Unele din ele pot fi prevenite, dar multe fac parte din acest sport.

Indiferent de accidentare, trebuie sa continui sa te antrenezi, lucrand in jurul ei si ascultandu-ti corpul. Daca o anumita accidentare nu iti permite sa faci anumite exercitii, mereu exista o alternativa.

Impinsul cu haltera din inclinat te supara la umeri; alergatul pe banda te supara la genunchi; flexiile pentru biceps iti ranesc incheietura mainii; scoate-le o perioada din antrenament si gaseste exercitii care sa nu iti faca rau.

Morala: Daca, invitabil, te accidentezi, ocoleste problema si continua sa te antrenezi.

5. Foloseste greutati mari

Indiferent care sunt trendurile, trebuie sa continui sa te antrenezi cu greutati mari. Nu stiu cand culturismul a devenit atat de complicat, dar cert este ca cele mai bune metode de a progresa, de cand exista acest sport, implica incarcarea barii cat mai mult.

Vrei mai multi muschi? Vrei sa excelezi intr-un anumit sport? Totul se rezuma la a deveni mai puternic.

Morala: Incarca bara cat de mult poti; urmatoarea luna lucreaza doar la cresterea fortei.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Antrenamentul abdomenului dezvaluit 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre antrenamentul abdomenului Toata lumea isi antreneaza abdomenul din greu, in speranta ca vor obtine mult ravnitele patratele. Dar nu la fel de multi sunt cei care stiu sa isi lucreze corect muschii abdominali. 14 Feb, 2016
genuflexiuni contra indreptari Indreptari contra genuflexiuni Batalia titanilor! Doua execitii monumentale, care inca starnesc controverse. Exista multe opinii contradictorii legate de indreptari si genuflexiuni. Care din ele este mai eficient, si pentru ce? 26 Nov, 2019
ce trebuie sa stie culturistii incepatori 10 sfaturi de la un culturist pentru incepatori 10 lucruri pe care orice incepator trebuie sa le stie atunci cand merge la sala de forta. Bonus, fiecare sfat este insotit si de unul pentru avansati, pentru a il folosi cand vei ajunge in acea etapa. 21 Mar, 2017
Tempo - o variabila cruciala a marimii si fortei Tempo - o variabila cruciala a marimii si fortei O repetare nu este doar o repatare. Poti cobori, ridica si face pauze in mod strategic in timpul fiecarei repetari de la orice exercitiu cu greutati. Iata cum sa te joci cu tempoul si sa castigi! 13 Feb, 2024
Lantul posterior: cum sa il lucrezi corect Lantul posterior: cum sa il lucrezi corect Lantul poisterior este des neglijat de cei care merg la sala (dar mai ales de incepatori) in favoarea grupelor de muschi afalte in fata corpului. Este o greseala - afla de aici de ce! 16 May, 2023
La ce varsta este cel mai bine sa incepi antrenamentele cu greutati La ce varsta este cel mai bine sa incepi antrenamentele cu greutati? Toti tinerii vor sa mearga la sala de forta, din ce in ce mai devreme, pentru a arata mai bine si a avea muschi, desigur. Dar exista inca controverse in privinta varstei optime pentru a incepe antrenamentele de forta. 12 Sep, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.