Gincomastia, sau gino, este un fenomen cunoscut in culturism. Deseori poate strica un corp bine lucrat prin aspectul inestetic pe care il provoaca. Sa nu mai vorbim de efectele psihologice pe care le poate avea.
Imagineaza-ti (sau poate ca nu trebuie sa iti imaginezi) sa iti dai jos tricoul in fata oglinzii si sa vezi un tesut pufos in jurul sfarcurilor. Este ceva cu care nu te-ai putea obisnui niciodata si sa accepti ca asa este corpul tau. Este ciudat ca multi barbati nu stiu prea multe despre ginecomastie, avand in vedere ca afecteaza intre 32% si 65% din barbati, in anumite momente din viata. Si nu, nu este ceva ce se intampla doar utilizatorilor de steroizi!
Ce este ginecomastia?
Multi cred ca este grasime care apare in jurul pectoralilor. Exista o afectiune numita pseudoginecomastie, asociata mai ales cu obezitatea la barbati. Inseamna depozitarea de grasime in exces pe piept, dar nu este ginecomastie adevarata.
Ginecomastia adevarata este caracterizata prin prezenta unei mase de tesut ferme si elastice care se extinde concentric si simetric de la sfarc, si pe masura ce avanseaza este insotita de proliferarea tesutului glandular. De cele mai multe ori apare bilateral.
In stadiile incipiente nu este asa vizibila. Doar daca esti foarte definit se vede ceva mai pronuntat. Lasata netratata, tesutul glandular continua sa creasca si devine foarte vizibil.
Cauza aparitiei giencoamstiei este bine cunoscuta: un dezechilibru al balantei testosteron/estrogen. Orice provoaca o crestere a estrogenului din corp sau o descrestere a androgenilor (testosteron), poate duce la un dezechilibru hormonal care sa provoace ginecomastie.
Dezvoltarea tesutului mamar la barbati este identic (biochimic si fiziologic) ca la femei. Cateva lucruri pot delcansa ginecomastia, unele naturale, altele nu.
Cele trei varste ale ginecomastiei
Sunt trei momente in viata unui barbat cand este mai expus riscului de ginecomastie.
Primul poate afecta baietii si fetele in stadiile neonatale sau de sugari. Cauza sunt nivelurile mari de estradiol din sangele mamei plus conversia hormonilor DHEA si DHEA-S04 in estron si estradiol de catre placenta, ambele stimuland dezvoltarea tesutului mamar.
Din fericire aceste afectiuni regreseaza de la sine in primele saptamani de viata.
Al doilea moment este cand baietii trec prin pubertate. Incepe la varstele de 10-12 ani si atinge apogeul la 13-14 ani. Spre deosebire de adulti, ginecomastia la pubertate poate fi asimetrica si poate aparea unilateral. Cauza este tot dezechilibrul intre estrogen si testosteron, alaturi de o predispozitie genetica care determina cresterea aromatazei (enzima care converteste testosteronul in estrogen)
Se estimeaza ca ginecomastia afecteaza intre 4 si 69% din adolescenti. Diferenta enorma intre procente are la baza faptul ca medicii specialisti au definitii foarte diferite asupra a ceea ce reprezinta ginecomastia, punand diagnosticul in mod diferit.
De regula ginecomastia la pubertate se retrage de la sine in 18 luni. Dar 20% din cei afectati pot ramane cu ginecomastie reziduala si la 20 de ani.
Al treilea moment apare la varste intre 50 si 80 de ani, fiind mai multe cauze posibile. Barbatii mai in varsta sunt de regula mai grasi, iar tesutul gras converteste androgenii in estrogeni. In al doilea rand, SHBG creste pe masura ce imbatranesti si asta duce la diminuarea testosteronului liber. In final, exista multe medicamente care pot provoca ginecomastie, iar cei in varsta folosesc multe din ele. Se estimeaza ca 80% din ginecomastia aparuta la batranete este cauzata de medicatie.
Alte cauze ale ginecomastiei
Steroizii anabolizanti si androgeni
Multi steroizi se aromatizeaza in estrogen, dand peste cap balanta hormonala si declansand dezvoltarea tesutului mamar.
Sportivii care folosesc steroizi pot evita ginecomastia optand pentru steroizi care nu se aromatizeaza, desi asta diminueaza mult optiunile. Sau, pot utiliza 20 mg/zi de tamoxifen, un antiestrogen.
Infometarea si realimentarea
Cand suferi de malnutritie, sau cand urmezi diete prea restrictive mult timp, testosteronul iti scade pe cand productia de estrogen creste. Dar cand incepi sa mananci mai mult, testosteronul creste brusc si din cauza aromatizarii o buna parte din el este transformat in estrogen. Acest tip de ginecomastie este poreclit a doua pubertate.
Genetic
Exista si ginecomastie mostenita, cei afectati avand o gena care creste activitatea aromatazei.
Obezitate
Tesutul gras sporeste activitatea aromatazei, grasimea in exces fiind o cauza a ginecomastiei.
Hipertiroidism
O glanda tiroida prea activa poate spori activitata aromatazei.
Hipogonadism
Barbatii cu niveluri prea mici de testosteron, din diferite cauze, sunt mai predispusi la ginecomastie.
Accidentari
Orice vatamare fizica a testiculelor poate afecta direct productia de testosteron, dezechilibrand balanta testosteron/estrogen.
Boli
Multe boli pot duce la giencomastie (boli de rinichi, HIV, infectii urinare recurente, vezica neuropatica, etc.).
Cancer de san
Foarte rar, dar cancerul de sani la barbati a fost asociat cu ginecomastia. Factorii de risc pentru acest cancer sunt obezitatea, alcoolul, afectiuni testiculare, radiatii in zona pieptului, expunerea la estrogen exogen.
Medicamente
20% din cazurile de ginecomastie sunt provocate de medicatie. Unele medicamente actioneaza in corp precum estrogenul, altele il cresc in mod direct sau indirect iar altele actioneaza precum testosteronul.
Iata cateva exemple:
- Hormoni: steroizi, hormon de crestere
- Anti-androgeni: Finasterid, Dutasterid
- Antibiotice: Metronidazole, Ketoconazole
- Anti-ulcer: Cimetidine, Omeprazole
- Agenti chimioterapie: Methotrexate, agenti alchilare Vinca
- Medicamente cardiovasculare: Captopril, Diltiazem, Nifedipin
- Substante psihoactive: Diazepam, antidepresive triciclice
- Substante recreeative: Alcool, amfetamine, Heroina, Marijuana (asociere slaba), metadona.
Xenoestrogeni
Sunt substante din mediul inconjurator care imita estrogenul cand ajung in corp. Printre ele se numara metalele grele, chimicale sintetice si chimicale industriale precum ftalatii. Varietatea creste constant si an de an continua sa se acumuleze in tesuturile noastre.
Din moment ce imita estrogenul, pot deregla balanta hormonala si provoca ginecomastie. Se gasesc in alimente, adezivi, substante ignifuge, detergenti, apa pe care o bei, parfumuri, geluri de par, produse de curatat casa, lubrifianti, etc. Sunt practic peste tot.
Se pare ca aceste chimicale fac deja parte din noi. S-a descoperit ca 75% din mostrele luate de la 400 de adulti, contineau cantitati semnificative de xenoestrogeni.
Laptele degresat
Exista doar un studiu care leaga laptele degresat de cresterea estrogenului in corp, dar merita notat.
Fitoestrogeni
Sunt estrogeni din plante, care atuinci cand sunt consumati in cantitati suficiente pot deregla balanta dintre testosteron si estrogen. Exemple: izoflavonoidele din soia, naut, muguri de fasole mung si alfalfa. Si liganii din grane si leguminoase pot avea acest efect.
Dar subiectul este controversat, neexistand o certitudine a cat de daunatori pot fi acesti fitoestrogeni. Actioneaza precum un estrogen slab, dar ar trebui sa ingerezi cantitati imense pentru a devzolta ginecomastie.
Tratamentul ginecomastiei cu produse naturale
Unii compusi din plante au efect antiestrogenic, asa ca pot ajuta la tratamentul ginecomastiei. Multe din ele, inclusiv acizi grasi exotici si peptide extrase din bacterii, nu sunt disponibile publicului larg.
Dar exista si alternative mai comune, precum crisina (extrasa din floarea pasiunii, miere sau saliva de albina) sau maca, au efecte moderate in reglarea estrogenului. Resveratrolul este un puternic inhibitor al aromatazei.
Tratamentul ginecomastiei cu medicamente
Uneori ginecomastia se poate rezolva de la sine prin dieta si sport, dar sunt multe cazuri unde este nevoie de interventie chimica. De regula se folosesc androgeni (testosteron, DHT, danazol), anti-estrogeni sau inhibitori de aromatizare.
Tratamentul chirurgical
Operatii de indepartare a ginecomastiei se fac inca din anii 1500. In zilele noastre interventia chirurgicala este ultima optiune, cand celelalte nu au functionat.
Nu este recomandata adolescentilor, existand riscul ca tesutul sa creasca la loc. Trebuie mentionat ca 50% din pacienti nu sunt multumiti de rezultat din punct de vedere estetic, asa ca este important sa se gaseasca un chirurg foarte bun.
Daca vezi semne de ginecomastie la tine, nu te panica. Este ceva comun si este felul corpului de a iti spune ca ai un dezechilibru intre testosteron si estrogen. De regula se duce de la sine cu putin ajutor prin dieta si sport.
Referinte
- Marcy J. Balunas, Bin Su, [...], and A. Douglas Kinghorn. "Natural Products as Aromatase Inhibitors," Anticancer Agenets Med Chem, 2008, Aug. 8(6):646-682.
- Glenn Braunstein, Chairman1, James Klinenberg, Chair in Medicine2. "Environmental Gynecomastia," Endocrine Practice: May 2008, Vol. 14, No. 4, pp. 409-411.
- Neslihan Cuhaci, Sefika Burcak Polat, Berna Evranos, Reyhan Ersoy, and Bekir Cakir. "Gynecomastia: Clinical evaluation and management," Indian J Endocrinol Metab. 2014 Mar-Apr; 18(2): 150–158.
- Karin B. Michels, et al, "Urinary excretion of sex steroid hormone metabolites after consumption of cow milk: a randomized crossover intervention trial," American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 2, February 2019.
- Niewoehner CB, Nuttal FQ. "Gynecomastia in a hospitalized male population." Am J. Med., 1984 Oct;77(4):633-8.
- Frank Q. Nuttall. "Gynecomastia as a Physical Finding in Normal Men," The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 48, Issue 2, 1 February 1979, Pages 338–340.
- Ronald S. Swerdloff, MD; Chiu Ming Ng. "Gynecomastia: Etiology, Diagnosis, and Treatment," NCBI Bookshelf, July 7, 2019.