Exercitiile aerobe si femeile cu ovare polichistice

Publicat in

Un nou studiu a descoprit ca la femeile cu sindrom de ovare polichistice, efortul fizic de tip aerob poate ajuta la scaderea inflamatiilor.

Sindromul ovarelor polichistice, cea mai raspandita afectiune hormonala in randul femeilor aflate la varsta reproductiva (fertile), merge deseori mana in mana cu rezistenta la insulina si inflamatii crescute. Cel mai des utilizat medicament pentru tratarea ovarelor polichistice este metformin, datorita capacitatii sale de a imbunatati sensibilitatea la insulina, astfel reducand rezistenta la insulina.

Cum execitiile fizice imbunatatesc si ele sensibilitatea la insulina si reduc inflamatiile, cercetatorii au speculat ca acestea pot ajuta, daca sunt combinate cu medicamentatia cu metoformin.

Studiul

In acest studiu de 12 saptamani, controlat si randomizat, 40 de femei sedentare cu sindrom de ovare polichistice (varste intre 25 si 35 de ani, si indici de masa corporala intre 18,5 si 24,9), au primit 1500 mg/zi de metformin sau aceeasi doza de metformin plus exercitii aerobe. Programul aerobic a constat in mers pe banda pentru aproximativ 30 de minute, 3 zile pe saptamana. 

Inainte si dupa studiu s-au luat mostre de sange pentru a se evalua interleukina-6 (IL-6), factorul alfa de necroza tumorala (TNF-alfa) si proteina C reactiva.  

Rezultatele

Ambele grupuri ai avut reduceri ale celor trei markeri de inflamatii. Dar la grupul care a facut si exercitiile aerobe, dupa 12 saptamani, markerii inflamatorii erau mai jos decat la grupul care a luat doar metformin. 

Asadar, 3 zile pe saptamana de efort aerob usor, in timp ce iei metformin, reduce mai mult inflamatiile decat a lua doar metformin. 

Cum sa folosesti aceste informartii

Probabil stiai deja, dar acest studiu arata (din nou) ca sedentarismul iti afecteaza serios sanatatea, si a fi activa fizic imbunatateste calitatea vietii. 

Daca esti o femeie cu ovare polichistice, incearca sa faci sport in mod regulat. Efortul aerob este foarte bun, dar exercitiile cu greutati au un efect si mai pronuntat asupra imbunatatirii sensibilitatii la insulina, asa ca putem specula ca acestea pot avea un impact si mai mare decat efortul aerob. 

Incearca un program care combina cele doua forme de efort, cu zile cu antrenamente cu greutati si zile cu antrenamente aerobe. Lucreaza intens la ambele, dar ai grija sa ai si suficiente perioade de odihna activa, pentru a te recupera dupa efort. Supraantrenamentul poate fi inflamator, inclinand balanta in directia negativa.

Referinte

  1. A M Elbandrawy, A M Yousef, E N Morgan, N F Ewais, M M Eid, S M Elkholi, W K Abdelbasset. Effect of aerobic exercise on inflammatory markers in polycystic ovary syndrome: a randomized controlled trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2022 May;26(10):3506-3513. DOI: 10.26355/eurrev_202205_28845

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.