Epicatechina - masa musculara mai mare si performante mai bune

Publicat in

Epicatechina este un compus natural gasit in plante care te poate ajuta sa iti depasesti limitarile naturale in privinta acumularii de masa musculara si a performantelor fizice. Iata despre ce este vorba.

Epicatechina este un fitochimical din plante clasificat ca un flavonol bioactiv. Se gaseste in cantitati foarte mici in multe alimente, dar ele mai bogate in epicatechina sunt ceaiul verde si ciocolata neagra. De departe sursa alimentara cea mai bogata este ciocolata neagra, continand in medie 3 mg de epicatechina pe gram. 

Beneficiile epicatechinei

Epicatechina este un antioxidant foarte puternic si are capacitatea de a imita efectele insulinei prin cresterea activitatii acetilcolinesterazei, protejand proprietatile osmotice ale celulelor. S-a aratat ca poate ajuta si la protejarea inimii prin prevenirea peroxidarii lipidelor, inhibarea agregarii plachetare si dilatarea vaselor de sange prin controlul oxidului nitric. 

Dar lucrul cel mai interesant pentru cei preocupati de aspectul fizic, epicatechina poate inhiba miostatina prin cresterea nivelelor de follistatin. Miostatina este o proteina clasificata ca miokina, rolul sau fiind de a limita cantitatea de masa musculara pe care o are corpul. Follistatin este tot o proteina, dar care inhiba efectele miostatinei, eliminand eficient aceasta bariera naturala de crestere a masei musculare.

Cercetarile asupra epicatechinelor

Exista mai multe studii privind efectele epicatechinei asupra miostatinei. Intr-un astfel de studiu cercetatorii au folosit subiecti de sex masculin si le-au dat aproximativ 170 mg/zi de epicatechina, ceea ce echivala in medie cu 2 mg/kg corp. La aceasta doza s-a produs o crestere de 50% a fillistatinului si o descrestere de 16,5% a miostatinei.

Intr-un alt studiu privind efectele epicatechinei in inhibarea miostatinei, cercetatorii au folosit un grup similar de subiecti, de aceasta data dozele de epicatechina fiind de 200 mg/zi. La unii subiecti cresterea de follistatin a fost de aproape 250% in doar 5 zile. 

In privinta efectelor benefice asupra inimii, un studiu din 2007 a examinat efectele epicatechinei si rolul sau in imbunatatirea sanatatii generale. S-a descoperit ca suplimentarea regulata scade riscul de atac cerebral, boli cardiovasculare si diabet. 

In final, intr-o alta asociere pozitiva cu compozitia corpului (raportul dintre masa musculara si cea grasa), intr-un studiu din 2012 s-a aratat ca ciocolata foarte bogata in epicatechina a ajutat la imbunatatirea compozitei corpului prin cresterea arderii grasimilor si promovarea cresterii masei musculare, chiar si atunci cand aportul caloric a fost usor mai crescut decat peste cel de mentinere. 

Ce doze sunt recomandate

Dozele recomandate sunt de 1-2 mg/kg corp, indicatiile generale fiind de 150-200 mg/zi. Sunt dozele optime pentru cei care vor masa musculara fara grasime. Durata minima de administrare este de 4 saptamani si poate fi utilizata fara ciclizare. Ar fi destul de greu sa iti iei dozele necesare din ciocolata neagra, si aceasta metoda ar aduce si multe calorii asa ca cea mai buna metoda ramane suplimentarea. 

Nu exista efecte secundare asociate cu aceste doze de epicatechina.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

ce sunt de fapt steroizii anabolizanti si ce efecte au asupra corpului uman 9 minciuni despre steroizi Steroizii anabolizanti si androgeni sunt printre cele mai controversate substante din istoria moderna, probabil dupa droguri. Dar multe din partile negative ale steroizilor sunt mult exagerate. Iata adevarul. 26 Jun, 2017
apa - beneficiile hidratarii corecte Apa - beneficiile hidratarii corecte Curios sa gasesti apa la sectiune de suplimente nutritive, nu? Dar apa este atat de importanta, si consumarea cantitatii corecte in functie de greutatea ta poate avea un impact atat de mare asupra performantelor si felului in care arati, incat poate fi trecuta cu usurinta in capul listei cu suplimente nutritive care trebuie folosite! 09 Aug, 2016
Suplimente nutritive pentru incepatori Nutritie si suplimentatie pentru incepatori Daca esti incepator in lumea fitness-ului si culturismului, aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a iti construi o dieta buna, care sa fie in concordanta cu antrenamentele de la sala. 14 Feb, 2016
cafeaua si numeroasele ei beneficii Cafeaua si numeroasele ei beneficii Cafeaua este probabil cel mai utilizat supliment nutritiv (da, are toate elementele pentru a fi incadrata in aceasta categorie) din lume, fiind consumata de sportivi din toate disciplinele, dar si de sedentari, adolescenti, varstnici. Iata de ce este atat de populara si cum te poate ajuta sa fii mai sanatos si mai activ. 13 Apr, 2016
O alta proprietate uimitoare a creatinei O alta proprietate uimitoare a creatinei Se pare ca nu exista limite in privinta a ce poate face acest supliment necostisitor pentru tine, atat privind performanta cat si sanatatea. 03 Feb, 2020
pastile si pudre care reduc febra musculara Ce este de fapt febra musculara si ce suplimente o reduc Febra musculara cu debut intarzaiat poate afecta greutatile cu care lucrezi, iar metodele traditionale de reducere a ei nu sunt bune de nimic. Iata ce functioneaza cu adevarat! 25 Jun, 2018
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.