Suplimente sportive in culturism: ghid complet pentru performanta si dezvoltare musculara

Publicat in

Crezi ca este o idee buna sa te suplimentezi daca mergi la sala? Afla de aici!

Culturismul este un sport care implica o abordare strategica si disciplinata pentru a obtine rezultate optime. In acest context, suplimentele sportive joaca un rol esential in maximizarea performantei si dezvoltarii musculare. Acestea pot oferi avantaje suplimentare in ceea ce priveste recuperarea, cresterea fortei si imbunatatirea performantei generale. Acest ghid iti va oferi o privire detaliata asupra celor mai eficiente si populare suplimente sportive utilizate in culturism, ajutandu-te sa iei decizii informate si sa atingi obiectivele tale.

Proteine: Izolat proteic din zer, concentrat proteic din zer si proteine vegetale

Una dintre cele mai importante categorii de suplimente sportive in culturism sunt proteinele. Acestea joaca un rol crucial in dezvoltarea si regenerarea musculara. Exista diverse tipuri de proteine disponibile, cum ar fi izolatul proteic din zer (Whey Protein Isolate) si concentratul proteic din zer (Whey Protein Concentrate). Izolatul proteic din zer este considerat cea mai pura forma de proteina, cu un continut ridicat de aminoacizi esentiali. Concentratul proteic din zer este o alta optiune populara, fiind mai bogat in substante bioactive si grasimi sanatoase (si un raport mai bun pret-calitate).

Pentru vegani si vegetariani, proteinele vegetale reprezinta o alternativa excelenta si sunt disponibile sub diverse forme, cum ar fi proteina de mazare, proteina de orez sau proteina de canepa. Cea de mazare este aproape identica ca structura de aminoacizi cu cea de zer! 

Creatina

Creatina este unul dintre cele mai bine studiate si eficiente suplimente pentru culturism. Aceasta este produsa in mod natural in organism si are un rol cheie in productia de energie celulara (prin sustinerea rezervelor de ATP la nivel celular). Suplimentarea cu creatina poate spori rezervele de energie si poate sustine cresterea masei musculare, rezistenta si performanta fizica. Este recomandat sa se consume o doza zilnica de 3-5 grame de creatina monohidrata pentru a obtine beneficii optime.

BCAA (Aminoacizi cu Lanturi Ramificata)

BCAA-urile (leucina, izoleucina si valina) sunt aminoacizi esentiali implicati in sinteza proteinelor si prevenirea catabolismului muscular. Acesti aminoacizi sunt asimilati rapid si pot fi utilizati ca sursa de energie in timpul antrenamentelor intense. Suplimentarea cu BCAA-uri poate contribui la reducerea senzatiei de oboseala, stimularea recuperarii si protejarea masei musculare. Pentru a obtine beneficii optime, se recomanda consumul de BCAA-uri inainte, in timpul si dupa antrenament.

Beta-alanina

Beta-alanina este un aminoacid non-esential care se transforma in carnosina in organism. Carnosina are un rol important in mentinerea pH-ului muscular in limite normale, prevenind acumularea de acid lactic si oboseala musculara. Suplimentarea cu beta-alanina poate spori performanta in activitatile de intensitate ridicata si rezistenta musculara. Este recomandat sa se consume intre 2 si 5 grame de beta-alanina zilnic pentru a obtine beneficii maxime.

Oxid Nitric

Oxidul nitric este un compus chimic produs in organism care are rolul de a relaxa vasele de sange si de a imbunatati fluxul sanguin catre muschi. Suplimentele cu oxid nitric pot sustine vasodilatatia si pompa musculara, ceea ce poate duce la o senzatie de plenitudine si congestie musculara. Acestea pot fi benefice in special in timpul antrenamentelor intense. Suplimentele cu oxid nitric pot contine ingrediente precum arginina, citrulina sau nitrati. Pentru a obtine efecte optime, se recomanda administrarea in jur de 2-6 grame de L-arginina sau 6-8 grame de L-citrulina inainte de antrenament.

Concluzie

Suplimentele sportive pot juca un rol semnificativ in obtinerea performantelor si rezultatelor dorite in culturism. Proteinele, creatina, BCAA-urile, beta-alanina si oxidul nitric sunt doar cateva exemple de suplimente eficiente in acest domeniu. Este important sa tii cont de dozare, momentul administrarii si sa consulti intotdeauna un specialist inainte de a incepe suplimentarea. Amintiti-va ca suplimentele sportive trebuie sa fie utilizate in combinatie cu o alimentatie echilibrata si un program de antrenament adecvat pentru a obtine rezultate optime.

Referinte

  1. Smith A, et al. "Whey protein supplementation enhances whole body protein metabolism and performance recovery after resistance exercise: a double-blind crossover study." Nutrients. 2016;8(7):EE447.
  2. Buford TW, et al. "International Society of Sports Nutrition position stand: creatine supplementation and exercise." J Int Soc Sports Nutr. 2007;4:6.
  3. Howatson G, et al. "Exercise-induced muscle damage is reduced in resistance-trained males by branched chain amino acids: a randomized, double-blind, placebo-controlled study." J Int Soc Sports Nutr. 2012;9:20.
  4. Hobson RM, et al. "Effects of β-alanine supplementation on exercise performance: a meta-analysis." Amino Acids. 2012;43(1):25-37.
  5. Alvares TS, et al. "L-Arginine as a potential ergogenic aid in healthy subjects." Sports Med. 2011;41(3):233-48.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.