Remediul impotriva poftei de dulce

Publicat in

Cand te loveste pofta de un aliment pe care n-ar trebui sa il mananci, este greu sa rezisti. Dar exista un remediu rapid si natural care va opri aproape instant poftele de dulce si carbohidrati simplii.

Ni se intampla tuturor. Ai mancat o cina buna, nu iti este foame cu adevarat, dar deodata te loveste pofta de un aliment pe care n-ar trebui sa il mananci in dieta ta. Si este greu sa rezisti! Data viitoare cand patesti asta, prepara-ti rapid potiunea magica impotriva poftei de dulce!

Ia 30 g de glutamina pudra si amestec-o in 350 ml smantana dulce sau lapte de cocos si pune doar un strop de indulcitor fara zahar (stevia sau eritritol). Bea acest amestec si aproape imediat dorinta de a manca ceva dulce va trece. Daca nu trece, mai bea o doza. Bea cate este nevoie pentru a opri pofta de dulce. Conform cercetarilor, daca faci asta de fiecare data cand iti este pofta de ceva dulce, dupa aproximativ o luna poftele dispar aproape complet. 

Este atat de simplu si functioneaza de fiecare data. 

Efectul glutaminei

Cel care a spus primul despre folosirea glutaminei in acest scop a fost Dr. Roger Williams, un pionier al nutritiei medicale. Cu mai bine de 60 de ani in urma, Dr. Roger Williams de la Universitatea din Texas a remarcat efectul calmant al glutamiei asupra poftelor de dulce. A fost primul care a vazut legatura stransa dintre poftele de dulce si glutamina.

Cand vine vorba de pofta de dulce, glutamina este de-a dreptul magica. L-glutamina (zisa si glutamina) este cel mai abundent aminoacid din corpul uman. Majoritatea este stocat in muschi si epuizat cand se fac exercitii fizice intense sau in timpul accidentarilor/bolilor mai serioase. Puterea acestui aminoacid vine din faptul ca glutamina se transforma usor in glucoza, care descreste poftele fiziologice. Este si una din principalele surse de glicogen ale creierului si stimuleaza multe functii neuronale. Imbunatateste si sensibilitatea la insulina. Deficienta de glutamina este o cauza importanta a apetitului, perceptiei gustului, capacitatii de invatare si integritatea sistemului imunitar. 

Poftele de dulce si tiparele emotionale

Iata tiparul clasic. Aduci in corp o explozie de glucoza dintr-un junk food chimic si plin de carbohidrati rafinati care provoaca o crestere brusca si rapida de glucoza in sange. Pancreasul raspunde prin eliberarea de insulina pentru a restabili glicemia normala. Daca asta se intampla in mod repetat, pancreasul incepe sa raspunda excesiv eliberand prea multa insulina, ceea ce scade glicemia prea mult sub normal (hipoglicemie). Acest tipar slabeste si capacitatea glandelor suprarenale de a readuce la normal glicemia, si ramai intr-o stare prelungita de hipoglicemie simptomatica (hipoadenocorticism). Creirul devenind deficient in glucoza trimite imediat semnale ca vrea mai multa glucoza. Decizia de a manca mai multe alimente de proasta caliate dar bogate in carbohidrati simplii este spontana.

Mai multe studii au demonstrat ca hipoglicemia poate perturba absortia aminoacizilor. Pentru inceput, hipoglicemia impedica transportul triptofanului (un aminoacid) la creier, ceea ce scade nivelele de serotonina, un factor important in reglarea apetitului, depresiei, starilor de neliniste si alte stari emotionale. Alt aminoacid, tirozina, precursor al norepinefrinei, este si el afectat. Glutamina este o sursa rapida de combustibil pentru creier cand esti in hipoglicemie, ceea ce opreste pofta de dulce care apare cand glicemia scade prea mult

Similar, hipoglicemia afecteaza transportul tiaminei, influentand agresivitatea, iritabilitatea si controlul impulsurilor. 
Hipoadenocorticismul afecteaza si nivelele mineralelor zinc, magneziu si calciu, minerale cu un rol important in simptomele etichetate ca "emotionale". Corectarea acestor deficite nutritionale (prin alimentatie si suplimentatie) poate ajuta mult in controlul mancatului excesiv si poftelor de junk food. 

Incearca glutamina

Cand ai pofta de ceva dulce asta inseamna ca, creierul are nevoie de zahar - ACUM! Glutamina este o sursa alternativa de glucoza si ajunge rapid la creier! Daca bei preparatul cu glutamina descris la inceputul articolului o sa ii simti efectul in doar cateva minute! 

Referinte

  1. Nelly Mauras, MD, Dongyuan Xing, PHD, Larry A. Fox, MD, Kim Englert, RN, and Dominique Darmaun, MD, PHD. Effects of Glutamine on Glycemic Control During and After Exercise in Adolescents With Type 1 Diabetes. A pilot study. Diabetes Care. 2010 Sep; 33(9): 1951–1953. Published online 2010 Jun 28. doi:  10.2337/dc10-0275
  2. Ballard TC, Farag A, Branum GD, Akwari OE, Opara EC. Effect of L-glutamine supplementation on impaired glucose regulation during intravenous lipid administration. Nutrition. 1996 May;12(5):349-54.
  3. Reitzer LJ, Wice BM, Kennell D. Evidence that glutamine, not sugar, is the major energy source for cultured HeLa cells. J Biol Chem. 1979 Apr 25;254(8):2669-76.
  4. Wernerman J. Clinical use of glutamine supplementation. J Nutr. 2008 Oct;138(10):2040S-2044S.

 

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.