Creatina si alcoolul - merg impreuna?

Publicat in

Chiar daca nu exista studii directe care sa arate ce se intampla cand se amesteca creatina si alcool, daca ne uitam la efectele fiecaruia in parte, putem trage cateva concluzii!

O sa vorbim de efectul pe care alcoolul il are asupra cresterilor musculare si ce se intampla daca bei alcool cand te suplimentezi cu creatina. Nu exista studii directe asupra acestui amestec si nu exista dovezi concrete ca alcoolul ar bloca efectele creatinei. Dar daca ne uitam la efectele asurpa corpului ale creatinei si alcoolului, devine clar daca cele doua merg impreuna.

Cum cresc muschii

Cand ridici greutati la sala, de fapt iti avariezi si descompui muschii (suna mai rau decat este de fapt). Muschii se pompeaza la sala si in acest timp apar rupturi pe fibrele musculare. Cresterea efectiva a muschilor are loc cand te odihnesti printr-un proces numit sinteza proteinelor. Sinteza proteinelor inseamna productia de noi proteine musculare (celule). Cresterea masei musculare se rezuma la reconstruirea de mai multi muschi decat avariezi la antrenamente. 

Cum functioneaza creatina

Creatina este produsa in mod natural in corp in ficat, pancreas si rinichi. Sursele alimentare bogate in creatina sunt carnurile rosii si pestele. Creatina ajuta in refacerea ATP, sursa de energie a corpului pentru activitatea fizica intensa precum ridicatul de greutati. Corpul are rezerve foarte limitate de ATP, care ajung doar cateva secunde in timpul unei activitati intense, Cand nivelurile de ATP scad, muschii obosesc. Suplimentarea cu creatina permite corpului sa sintetizeze mai mult ATP si astfel muschii obosesc mai greu si iti permit sa faci ceva repetari in plus.

Efectele alcoolului asupra cresterilor musculare

Alcoolul are doua efecte foarte negative asupra cresterilor musculare. In primul rand, alcoolul opreste sinteza proteinelor. Cum am spus deja, sinteza proteinelor este la propriu procesul prin care muschii cresc! Oprirea acestui proces anuleaza motivul pentru care te antrenezi la sala! 

In al doilea rand, alcoolul afecteaza negativ proprietatile anabolice ale insulinei si hormonului de crestere. Ambii hormoni sunt esentiali in sporirea sintezei proteinelor dupa exercitiile fizice. 

 combate acneea

Creatina si alcoolul se bat cap in cap

Pe de o parte ai creatina care stimuleaza sinteza proteinelor si de cealalta parte ai alcoolul care o opreste. Doar acest efect va anula orice avataj ai daca te suplimentezi cu creatina! 

Alcoolul poate cauza catabolism

Poate aparea efectul de catabolism (descompunerea muschilor) daca te antrenezi prea tare si corpul nu are capacitatea de a reface muschii. Este un lucru de retinut cand vorbim de creatina si alcool. Cand folosesti creatina poti lucra ceva mai intens si astfel avariezi mai mult muschii. Daca bei cantitati mari de alcool opresti procesele de refacere musculara. Daca corpul nu poate reface eficient musculatura, ai nevoie de timpi mai mari de recuperare intre antrenamente si masa musculara poate chiar sa scada.

Concluzia

Pe de o parte ai creatina care te ajuta sa te antrenezi mai intens si creeaza un mediu anabolic, iar de cealalta parte ai alcoolul care opreste sinteza proteinelor si poate anula complet efectele unui antrenament. Este usor de vazut ca cele doua nu merg impreuna! Daca vrei cu adevarat masa musculara redu cat mai mult consumul de alcool, mai ales dupa antrenamente si inainte de culcare

Daca bei, ai grija sa ramai mereu hidratat si tine minte ca este de preferat sa te antrenezi mahmur decat sa bei dupa antrenamente. Recuperarea este cea mai importanta iar alcoolul o opreste aproape complet. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.