Acid ursolic - anabolic si arzator de grasimi

Publicat in

Acidul ursolic este un compus bio, regasit in plante si care exercita puternice efecte anabolice si lipolitice asupra organismului uman.

Acidul ursolic (structura chimica foarte asemanatoare cu acidul oleanolic) este un acid natural pentaciclic triterpenoid carboxilic care se gaseste in fructe si in multe ierburi, dar mai ales in coaja merelor (substanta ceroasa). Cercetarile asupra acidului usrolic arata ca are numeroase beneficii asupra organismului uman, printre care efecte antioxidante, antimicrobiene, anti-inflamatoare, precum si o puternica activitate anti-cancerigena. 

Acidul ursolic sustine si masa musculara si forta musculara, reduce catabolismul muscular si sustine arderea grasimilor. In afara de sursele naturale, se regaseste in compozitia suplimentelor sportive, in cosmetice si in produse naturiste.

Absortia acidului ursolic

Soarecii carora li s-au administrat oral doze mari de acid ursolic (80,32 mg/kg de extract Lu-Ying care contine acid ursolic) au avut cantitati plasmatice foarte mici de acid ursolic. Asta sugereaza fie o mare afinitate de legare in organele interne si o distributie scazuta in sage, fie o absortie proasta pentru ca acidul ursolic este metabolizat in peretii intestinelor si ficatului. 

Acidul ursolic si cresterea masei musculare

Acidul ursolic a fost recunoscut ca potential tratament pentru atrofia musculara. In studiile efectuate pe animale, doze zilnice de acid ursolic au stimulat hipertrofia (cresterea tesutului muscular). Mecanismul prin care acidul ursolic promoveaza cresterea tesutului muscular este prin inhibarea actiunii mRNA muscular, care este asociat cu atrofia si proasta semnalare a insulinei si IGF-1 in tesutul muscular scheletic.

Acidul ursolic poate si sa stimuleze activitatea Akt (numita si protein kinaza B -  o proteina cu un rol foarte important in functiile celulare), probabil printr-o mai buna semnalare a insulinei si IGF-1 in tesutul muscular scheletic. Activitatea Atk in muschi poate aduce cresteri ale fibrelor musculare si  poate reduce acumularea de grasime.
Experimentele au aratat ca acidul ursolic poate si sa sustina activitatea fizica, in special exercitiile fizice cu greutati, prin activarea caii mTORC1.

Toate efectele de mai sus au fost observate in studiile efectuate pe animale de laborator, dar efectele acidului ursolic la oameni nu sunt inca cunoscute pe deplin, neexistand inca teste efectuate pe oameni.

Reducerea grasimii albe, cresterea grasimii brune

Cum am mentionat deja, acidul ursolic poate creste activitatea Akt in muschi. Pe langa cresterea masei musculare, Akt poate reduce si stratul adipos. Asta a facut sa se emita ipoteza conform careia acidul ursolic poate creste arderile grasimilor. Soarecii carora li s-au administrat 10 mg/kg de acid ursolic pe zi, si au urmat o dieta bogata in grasimi timp de 15 saptamani, au inregistrat o scadere semnificativa in greutate, grasime abdominala si nivele de glucoza si grasimi in sange, fata de grupul de control. 

supliment nutritiv pentru slabit

Intr-un alt studiu in care soarecii de laborator au consumat o dieta bogata in grasimi (55% calorii din grasimi) cu 0,14% acid ursolic timp de 6 saptamani, au slabit mai mult decat soarecii de laborator care au avut doar o dieta bogata in grasimi. Asta indica ca acidul ursolic reduce obezitatea. 

Acidul ursolic a crescut si depozitele de grasime bruna. Contrar grasimii albe, care stocheaza energie, grasimea bruna consuma energie pentru a produce caldura si a mentine temperatura corpului. Desi abunda mai mult la copii decat la adulti, activarea si acumularea de grasime bruna creste in timpul adolescentei, perioada asociata cu cele mai mici acumulari de kilograme si adipozitate. In timpul pubertatii grasimea bruna se acumuleaza mai mult la baieti decat la fete, si este asociata cu dezvoltarea masei musculare.

Alte utilizari ale acidului ursolic

Acidul ursolic este bine-cunoscut pentru prorietatile hepatoprotectoare. Se presupune ca acest efect se datoreaza proprietatilor antioxidante si anti-inflamatoare, si efectelor sale asupra medicamentelor metabolizate de enzime. Acidul ursolic este si un slab inhibitor de aromatizare, un inhibitor al carcinogenilor,  un remediu anti-cancer cu efecte mici si un hipoglicemic.

Toate acestea il fac bun pentru suplimentarea oricarui sportiv, care are nevoie de a isi sustine organismul in perioadele de efort fizic intens. Dar utilizarea sa trebuie limitata la perioade scurte de timp.

Efectele secundare ale acidului ursolic

In testele pe animale, acidul ursolic a avut o toxicitate mica. O mica toxicitate s-a constatat si in studiile care cercetau posibila utilizare a sa ca tratament anti-HIV. O descrestere serioasa a spermatogenezei s-a constatat la animalele care au fost tratate cu acid ursolic. De aceea, se cere prudenta cand se foloseste acidul ursolic ca si supliment sportiv.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

synthol uleiul idiotilor Synthol: uleiul idiotilor Synthol, un ulei sintetic, si alte produse asemanatoare sunt folosite frecvent de amatorii de "brate imense". Niciun sportiv adevarat nu ii ia in serios pe acesti idioti, dar cu toate acestea moda uleiurilor injectate direct in muschi este foarte populara, in special in anumite parti ale lumii. Si cum romanii tind sa preia orice idee proasta, si la noi exista persoane interesate de Synthol. 01 Aug, 2016
prohormoni 1 Prohormoni pt. 1 Multi au auzit de prohormoni, dar putini stiu exact ce sunt, cum se folosesc si mai ales unde anume se incadreaza, la suplimente sau la substante interzise in sport. Ne-am gandit ca printr-o serie de articole sa facem putina lumina in acest subiect controversat. 14 Feb, 2016
memoria musculara si steroizii Memorie musculara, steroizi si creatina Tesutul muscular se adapteaza la stimuli, atat functional cat si structural. Cand un muschi sufera de atrofie, numarul de nuclei care reguleaza sinteza proteinelor scade. Iar atunci cand muschiul este intr-o stare de hipertrofie (crestere) exista mai mult ADN disponibil pentru fibrele musculare. 14 Feb, 2016
Colostru bovin pentru masa musculara Colostru bovin Te face mai mare, mai puternic, mai rapid, pentru mai mult timp. Colostrul pare sa ofere totul, dar este oare atat de eficient? 14 Feb, 2016
masa musculara mai mare cu doar doua ingrediente Doua ingrediente pentru masa musculara Noi cercetari sugereaza ca masa musculara poate fi crescuta prin actiunea la nivel celular ale unor ingrediente relativ simple. Este vorba despre o combinatie intre cafeina si acidul lactic! 14 Feb, 2016
Suplimente naturale pentru cresterea rezistentei, andurantei, si imunitatii Suplimente naturale pentru cresterea rezistentei, andurantei si imunitatii Principalul avantaj al suplimentelor naturale este ca provin din surse organice si sanatoase, corpul putand sa le faca fata mai bine decat celor artificiale. Iata cateva astfel de suplimente care sa te ajute in activitatea ta sportiva. 14 May, 2018
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.