Nu mai pune gheata pe muschi si articulatii

Publicat in

Gheata se pune in bauturi, nu pe muschi si articulatii pentru recuperare sau dupa accidentari.

In orice film despre sport, inevitabil este si o scena cu un vestiar in care sportivii stau in bai de gheata sau isi pun pungi de gheata pe membre. De regula astfel de scene vor sa sugereze ca sportivul sau sportivii tocmai au terminat un antrenament istovitor. 

Intentia bailor de gheata, cel putin in viata reala, este de a domoli inflamatiile si de a grabi recuperarea. Expunerea muchilor la temperaturi reduse - fie prin bai de gheata sau pungi cu gheata puse direct pe piele - va diminua durerea si va grabi refacerea...sau cel putin asa crede toata lumea! 

Poate ca gheata amelioreaza putin durerea, pe moment, dar cu siguranta nu grabeste recuperarea. De fapt, opreste vindecarea tesuturilor. 

Macrofage si fibroblaste

Ce trebuie tinut minte despre inflamatii: sunt esentiale pentru procesul de vindecare. Fara inflamatii nici macar o zgarietura nu s-ar vindeca. 

Iata cum functioneaza inflamatiile: dupa o accidentare, se elibereaza histamina, cauzand umflarea tesuturilor. Celulele macrofage vin sa atace microbii invadatori. Sunt recrutati si factori de crestere. 

Acesti factori de crestere stimuleaza fibroblastele, celulele epiteliale si celulele endoteliale sa inceapa procesul de reconstructie. In cazul muschilor, se trezesc si celulele satelit si cresc in celule musculare in toata regula. 

Pune gheata pe o parte afectata a corpului si toate procesele acestea incetinesc, sau se oprresc complet

Cine spune asta? O multime de studii. Cel mai recent, a fost facut in Japonia, pe soareci, si s-a observat ca utilizarea ghetii pe muschi si articulatii intarzaie procesele de vindecare pana la doua saptamani (comparativ cu doar trei zile daca nu se foloseste). 

Ce sa folosesti in loc de gheata pe muschi si articulatii

Sa utilizezi gheata pe muschi sau articulatii dupa antrenamente, sau accidentari, este o idee proasta. In cazul recuperarii dupa antrenamentele grele iata caterva sfaturi mai bune decat gheata:

  1. NU PUNE GHEATA PE MUSCHI SI ARTICULATII dupa antrenamente; nu ajuta prea mult la diminuarea durerii si iti va incetini recuperarea. 
  2. Nu utiliza antiinflamatoare non-steroidiene (aspirina, ibuprofen, etc.) dupa antrenamente sau accidentari, decat daca este absolut nevoie, si ele diminuand efectele inflamatiilor. Daca durerile sunt severe foloseste acetaminofen sau curcumina micelara. 
  3. Daca exagerezi la sala si iti ridici excesiv de mult inflamatiile din corp, fa exerctii usoare a doua zi, precum mers pe jos mai mult, pentru a le reduce. 

Referinte

  1. Masato Kawashima, et al. “Icing after eccentric contraction-induced muscle damage perturbs the disappearance of necrotic muscle fibers and phenotypic dynamics of macrophages in mice,” Journal of Applied Physiology, 25 Mar. 2021.

Articole din aceiasi categorie

33 de motive pentru a face antrenamente strongman 33 de motive pentru a face antrenamente strongman Adevaratele antrenamente functionale sunt cele de tip strongman. Aceste antrenamente te fac mai puternic decat credeai ca este posibil. Iata 33 de motive pentru a folosi antrenamentele strongman. 21 Sep, 2021
ce spune profilul psihic despre cum trebuie sa te antrenezi ca sportiv Ce fel de sportiv esti? Afla ce fel de antrenamente ti se potrivesc cel mai bine in functie de profilul neurotransmitatorilor tai din creier. Un concept avansat de a iti structura antrenamentele, folosit de unii dintre cei mai buni antrenori de fitness din lume! 09 May, 2018
mentine-te in forma si dupa 40 de ani Cum sa fii un sportiv dur si dupa 40 de ani Ai schimbat prefixul la 4? Ai facut toata viata sport, profesionist sau amator si vrei sa continui cu acest stil de viata pana la 100 de ani? Perfect! Aici gasesti 40 de sfaturi prin care orice sportiv poate ramane in forma pana la adanci batraneti. 14 Jun, 2017
cresterea cazurilor de rupturi de ligament anterior in randul sportivilor tineri si cum sa le previi Cresterea cazurilor de rupturi de ligamente incrucisate anterioare in randul sportivilor tineri Rupturile de ligamente incrucisate anterioare in randul sportivilor tineri este in crestere. Care sunt cauzele si ce se poate face? Iata ce spun expertii. 21 Jun, 2017
redu febra musculara pentru a merge pe bicicleta mai bine Ciclism: reducera febrei musculare dupa sala Stii deja ca pentru a fi un ciclist cat mai bun trebuie sa mergi si la sala de forta. Dar urasti febra musculara care apare dupa antrenamentele cu greutati. Iata cum sa reduci durerile pentru a nu iti fi afectate antrenamentele pe bicicleta. 28 Mar, 2018
Leacul contra crampelor poate fi ascuns intr-o gantera Leacul contra crampelor poate fi ascuns intr-o gantera Crampele musculare sunt inca un mister medical, dar dovezile arata ca antrenamentele cu greutati pot ajuta in diminuarea lor. 26 May, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.