Nu mai pune gheata pe muschi si articulatii

Publicat in

Gheata se pune in bauturi, nu pe muschi si articulatii pentru recuperare sau dupa accidentari.

In orice film despre sport, inevitabil este si o scena cu un vestiar in care sportivii stau in bai de gheata sau isi pun pungi de gheata pe membre. De regula astfel de scene vor sa sugereze ca sportivul sau sportivii tocmai au terminat un antrenament istovitor. 

Intentia bailor de gheata, cel putin in viata reala, este de a domoli inflamatiile si de a grabi recuperarea. Expunerea muchilor la temperaturi reduse - fie prin bai de gheata sau pungi cu gheata puse direct pe piele - va diminua durerea si va grabi refacerea...sau cel putin asa crede toata lumea! 

Poate ca gheata amelioreaza putin durerea, pe moment, dar cu siguranta nu grabeste recuperarea. De fapt, opreste vindecarea tesuturilor. 

Macrofage si fibroblaste

Ce trebuie tinut minte despre inflamatii: sunt esentiale pentru procesul de vindecare. Fara inflamatii nici macar o zgarietura nu s-ar vindeca. 

Iata cum functioneaza inflamatiile: dupa o accidentare, se elibereaza histamina, cauzand umflarea tesuturilor. Celulele macrofage vin sa atace microbii invadatori. Sunt recrutati si factori de crestere. 

Acesti factori de crestere stimuleaza fibroblastele, celulele epiteliale si celulele endoteliale sa inceapa procesul de reconstructie. In cazul muschilor, se trezesc si celulele satelit si cresc in celule musculare in toata regula. 

Pune gheata pe o parte afectata a corpului si toate procesele acestea incetinesc, sau se oprresc complet

Cine spune asta? O multime de studii. Cel mai recent, a fost facut in Japonia, pe soareci, si s-a observat ca utilizarea ghetii pe muschi si articulatii intarzaie procesele de vindecare pana la doua saptamani (comparativ cu doar trei zile daca nu se foloseste). 

Ce sa folosesti in loc de gheata pe muschi si articulatii

Sa utilizezi gheata pe muschi sau articulatii dupa antrenamente, sau accidentari, este o idee proasta. In cazul recuperarii dupa antrenamentele grele iata caterva sfaturi mai bune decat gheata:

  1. NU PUNE GHEATA PE MUSCHI SI ARTICULATII dupa antrenamente; nu ajuta prea mult la diminuarea durerii si iti va incetini recuperarea. 
  2. Nu utiliza antiinflamatoare non-steroidiene (aspirina, ibuprofen, etc.) dupa antrenamente sau accidentari, decat daca este absolut nevoie, si ele diminuand efectele inflamatiilor. Daca durerile sunt severe foloseste acetaminofen sau curcumina micelara. 
  3. Daca exagerezi la sala si iti ridici excesiv de mult inflamatiile din corp, fa exerctii usoare a doua zi, precum mers pe jos mai mult, pentru a le reduce. 

Referinte

  1. Masato Kawashima, et al. “Icing after eccentric contraction-induced muscle damage perturbs the disappearance of necrotic muscle fibers and phenotypic dynamics of macrophages in mice,” Journal of Applied Physiology, 25 Mar. 2021.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.