Anduranta vitezei

Publicat in

Sa ai o buna anduranta a vitezei este un atribut util oricarui sportiv, in special atletilor. Iata care sunt principiile de baza pentru antrenarea andurantei vitezei.

Ce este anduranta vitezei? Durata de timp in care iti poti mentine viteza maxima. Cand alergi la viteza maxima, in cele din urma obosesti. Incepi sa incetinesti indiferent cat de tare tragi de tine. Antrenamentele pentru anduranta vitezei te invata sa amani instalarea oboselii. 

Ca sa devii mai bun la anduranta vitezei, trebuie sa alergi la sau aproape de viteza de varf pe distante scurte. In timp, cresti dinstanta alergata pentru a spori anduranta. Poti folosi antrenamentele de crestere a andurantei vitezei ca un supliment la antrenamentele tale obisnuite. 

Antrenamente din atletism

Probele de atletism precum 100 m, 200 m, 400 m sau 800 m, necesita anduranta a vitezei. La aceste probe alergi cat de tare poti fara a conserva energie. Cand atingi viteza maxima, corpul incepe sa oboseasca rapid. Anduranta vitezei te ajuta sa lupti cu oboseala pentru a alerga mai mult timp la viteza ta maxima

In functie de distanta cursei, si distantele pe care te antrenezi vor varia. Distanta pe care alergi pentru a iti antrena anduranta vitezei este de regula mai scurta decat distantele pe care alergi la antrenamentele tale normale. 

Distanta de antrenament

Exista o limita a distantei pe care te poti antrena pentru anduranta vitezei. Intre 400 si 600 metrii este o zona gri in care corpul se suprasolicita din cauza vitezei si incepi sa incetinesti. Majoritatea nu isi poate mentine viteza maxima peste 600 m, chiar daca e vorba de un atlet foarte avansat.

Cat de tare sa alergi

Cum anduranata vitezei nu este singura componenta din antrenament, este important sa lasi putina energie de rezerva, dupa fiecare alergare, ca sa nu fii complet epuizat. La un antrenament pentru anduranta vitezei faci 4-6 sprinturi aproape de viteza ta maxima. 

Daca dai tot ce poti la aceste sprinturi o sa fii epuizat. Incearca 95% din viteza ta maxima. Retine ca scopul este mentinerea vitezei, asa ca fiecare sprint facut la sesiunea de antrenament trebuie sa fie la aproximativ aceeasi viteza. Incearca sa scoti acelasi timp la fiecare sprint, ceea ce inseamna ca fiecare sprint va deveni din ce in ce mai greu.

Sprinturi pe distante scurte

Pentru sprinturile scurte dedicate andurantei vitezei fa 60-80 metrii la viteza aproape maxima. Fa 2-3 astfel de sprinturi, spate in spate. Odihneste-te 6 minute si mai fa 2-3 sprinturi spate in spate.

Sprinturi pe distante medii

La aceste sprinturi alege o distanta de 150-300 metrii, 3-4 sprinturi cu cate 4 minute pauza intre ele. 

Sprinturi pe distante lungi

Poti incepe de la o distanta mai mare, de exemplu 300 m, si sa o scurtezi la fiecare sprint. Asa poti alerga la viteza maxima pe masura ce obosesti. De exemplu, poti sprinta 300 m, apoi 250 m, apoi 200 m si 150 m, cu 4 minute pauza intre fiecare sprint. 

Pentru distante si mai lungi, fa sprinturi de 400-600 m. Este distanta perfecta pentru cineva care se antreneaza pentru curse mai lungi, precum cele de 800 metrii. Cum aceste sprinturi sunt mai lungi si mai intense, si pauzele dintre ele sunt mai mari. Odihneste-te intre 5 si 8 minute dupa fiecare sprint.

Referinte

  1. NCA Coach: Developing 100-400m Sprinters
  2. Iaia FM, Bangsbo J. Speed endurance training is a powerful stimulus for physiological adaptations and performance improvements of athletes. Scand J Med Sci Sports. 2010 Oct;20 Suppl 2:11-23. doi: 10.1111/j.1600-0838.2010.01193.x.
  3. Track Star USA: 800M Workouts

Articole din aceiasi categorie

exercitii cu greutati in sala de forta pentru ciclisti Exercitii cu greutati pentru a te pregati de MTB Se apropie sezonul cald si daca vrei sa abuzezi bicicleta pe poteci si carari de munte trebuie sa ai fizicul corespunzator. Iata 5 exercitii cu greutati care sa te ajute sa iti intrii in forma ta maxima. 21 Apr, 2016
antrenamente pentru luptatori mai puternici si eficienti Antrenamente in contrast pentru luptatori mai puternici O metoda avansata de antrenament care sa duca luptatorii la urmatorul nivel al conditie fizice si performantelor. 03 May, 2017
antrenament german pentru masa musculara dedicat luptatorilor Antrenamentul german de volum pentru sporturi de contact Greutatea este o chestiune foarte importanta pentru luptatori, fie ca vorbim de MMA, fie de box. Iata cum sa aplici antrenamentul german de volum cand ai nevoie sa castigi rapid cateva kilograme de masa musculara de calitate. 22 Feb, 2017
Programare avansata a antrenamentelor de forta Programare avansata a antrenamentelor de forta Fiecare sportiv este unic, asa ca cea mai buna metoda de a crea un program de antrenament cat mai eficient este de a avea cat mai multe unelte pe care sa le aplici in functie de caz. Ca sa intelegi mai bine, citeste in continuare. 12 Oct, 2021
Alergarile imbunatatesc capacitatea pulmonara a ciclistilor Alergarile intense cresc VO2 Max la ciclisti VO2 Max inseamna absortia maxima de oxigen si se refera la cantitatea de oxigen pe care corpul o poate utiliza intr-un minut. Determina capacitatea aerobica si poate fi un predictor al aptitudinilor tale de anduranta. Ciclistii isi pot creste VO2 Max daca se antreneaza si cu alergari intense. 20 Apr, 2016
Cum sa te antrenezi corect daca esti sportiv de performanta 3 metode de antrenament pe care sportivii le fac gresit Aceste trei metode foarte eficiente de antrenament sunt deseori implementate gresit de catre sportivi, fie ei de performanta sau amatori. Iata despre ce este vorba si cum se fac corect. 01 Mar, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.