Cel mai bun tip de antrenament pentru femei

Publicat in

Ar trebui femeile si barbatii sa se antreneze la fel sau sunt diferente considerabile?

Acest subiect este vechi de cand lumea (fitnessului). Din cauza fricii de a dezvolta trasaturi masculine - umeri lati, bicepsi mari si coapse extrem de mari - femeile care cauta sfaturi de calitate despre cum sa se antreneze, dau de regula peste aceasta disputa, intre doua "echipe":

Echipa "antrenamentele cu greutati fac femeile mari si butucanoase"

Baietii care trag de fiare si le stiu pe toate si editorii de reviste pentru femei, sperie fetele spunand ca daca nu isi limiteaza antrenamentele la ganterele roz de 2 kg, o sa devina barbati! 

Echipa "Desigur ca femeile si barbatii ar trebui sa se antreneze la fel"

Aduc in discutie dovezi stiintifice, sute si sute de exemple concrete de femei care au avut rezultate bune, si in general suna logic! 

In ultimii ani, echipa numarul doi este din ce in ce mai populara. Si este un lucru bun! 

Totusi...

Ambii termeni sunt gresiti.

Echipa "antreneaza-te precum un barbat" este mult mai aproape de adevar. Dar este tot un sfat sub-optim! Sa analizam patru afirmatii importante.

1. Femeile nu pot construi masa musculara - da, cum sa nu! 

Cel mai citat argument este ca femeile nu pot construi masa musculara. Ceea ce este gresit. Femeile pot construi masa musculara! Dar da, nu la fel de multa si nu la fel de usor precum un barbat! Si nici la fel de multa ca o culturista care ia steroizi! Dar sa spui ca femeile nu pot construi deloc masa musculara este total gresit! 

Mai exista ideea ca a construi masa musculara ca femeie este un lucru rau! Si ca este ceva masculin! Deloc sexy! Desigur, este total gresit. In primul rand, fiecare face ce vrea cu corpul sau. Dar daca esti indecisa, iti spun ca muschii sunt sexy...ei dau formele alea la care visezi. Nu grasimea, nu oasele! Niveluri mari de muschi si mici de grasime iti dau corpul fit si atragator pe care ti-l doresti atat de mult

2. Vrei fund?

De regula barbatii si femeile au scopuri diferite in privinta aspectului fizic. Daca este ceva important pentru tine, ar trebui sa se reflecte in antrenamente. 

  • Genuflexiuni cu bara in fata, hack squat, extensii picioare, fandari in mers.
  • Genuflexiuni cu bara in spate, ridicari de bazin, indreptari sumo, leganari cu gantera, etc.

Vezi diferentele?

Primele exercitii pun accent pe coapse. A doua optiune pune accent pe lantul posterior (femurali si fesieri). Dezvoltarea cvadricepsului va duce la coapse mai mari, si multe fete nu isi doresc asta. Asa ca multe femei prefera sa includa mai multe exercitii din optiunea doi. 

Nu spun ca femeile nu ar trebui sa isi construiasca coapsele. Genul de coapse care sa arate separatia dintre partea de sus a piciorului si partea de jos. Genul care sa se vada prin blugi! Daca este genul tau, pedepseste-ti coapsele la fiecare antrenament! 

Mie unul mi se pare sexy! 

antrenament slabire femei

3. Dieta dicteaza rezultatele

Mananci in surplus caloric sau in deficit? Iti urmaresti macronutrientii? Stii ce sunt aia? 

Daca mananci mai putine calorii decat arzi (ceea ce ar trebui sa faci daca vrei sa slabesti) este aproape imposibil sa construiesti masa musculara in mod foarte vizibil. Pe de alta parte, daca mananci mai multe calorii decat arzi, orice antrenament iti va stimula masa musculara sa creasca. 

4. Dezbaterea in sine este incorecta

Deseori auzi intreabarea "ar trebui femeile sa se antreneze cu greutati mari? " Ca si cum ar exista un adevar universal, absolut. De ce nu auzi si intrebarea "ar trebui barbatii sa se antreneze cu greutati mari". 

Poate uneori auzi si asta, dar este o intrebare idioata pentru ca depinde de scop. La fel si in cazul femeilor. 

Antreneaza-te sa te simti bine in costum de baie. Sau, antreneaza-te sa concurezi la o intalnire de powerlifting. Sau sa traisti mai mult. Sau sa ai mai multa forta. Sau pentru sanatatea mentala. Sau sa alergi un maraton. Sau sa poti alerga 5 minute legate. Sau sa faci o tractiune. Sau sa participi la un triatlon. Sau sa te simti sexy. Fiecare are scopul sau. Antreneaza-te pentru a il atinge pe al tau. 

Cel mai bun tip de antremanet pentru femei?

In mare la fel ca si barbatii. Da, exista unele diferente mici de care ar trebui sa tii cont pentru a avea rezultate optime, dar principiile de baza raman aceleasi. Nu exista antrenamente 100% de femei si nici exercti pentru femei si exercitii pentru barbati! Antrenamentul trebuie sa fie aliniat la obiectivul pe care il ai!

Pentru mai multe detalii despre diferentele care conteaza intre femei si barbati, la antrenamentele cu greutati, citeste si asta: Diferente intre sexe in fitness.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.