Cat de nocive sunt antiinflamatoarele non-steroidiene pentru sportivi

Publicat in

Aspirina si ibuprofenul sunt medicamente des folosite de sportivi pentru a combate inflamatiile si a reduce durerile care pot aparea la antrenamente. Dar acestea nu sunt benefice cuiva care face sport si ar trebui evitate.

In timpul antrenamentelor evita analgezicele si medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene precum aspirina sau ibuprofenul pentru ca lezeaza intestinele si impiedica absortia nutrientilor, intarzaind recuperarea. Antiinflamatoarele non-steroidine (AINS) pot impiedica vindecarea tendoanelor dupa efort si opresc raspunsul hipertrofic (cresterea masei musculare).

Un studiu a testat ce se intampla in tractul gastrointestinal in timpul exercitiilor fizice intense dupa ce s-a ingerat ibuprofen. Cercetatorii au masurat un marker numit IFABP, care atunci cand este crescut indica leziuni ale celulelor intestinelor, fiind si un marker pentru inflamatii extinse. IFABP a fost masurat la ciclisti profesionisti, in repaus, dupa ce au luat ibuprofen si dupa o sesiune de ciclism intensa, pe doua grupuri care fie au luat ibuprofen, fie nu au luat. S-a folosit o doza de 400 mg de ibuprofen cu 12 ore inainte de efortul fizic si alta de 400 mg cu o ora inainte. 

Rezultatele au aratat leziuni semnificative ale intestinelor dupa ce s-a administrat ibuprofen si s-a facut efort fizic. Markerii care aratau gradul leziunilor au fost aproape dublii la ciclistii care au luat ibuprofen comparativ cu cei care nu au luat.

Se crede ca atunci cand combini efort fizic intens si AINS creste gradul leziunilor intestinale din cauza ca sangele este redirectionat de la intestine catre muschi, piele, inima si plamani. Acest fenomen raneste captuseala intestinelor ceea ce te expune toxinelor pentru ca intestinele devin mai permeabile si nu mai ofera o protectie atat de mare. Previne si asimilarea nutrientilor, iar uzul de AINS pe termen lung poate crea leziuni serioase ale intestinelor si inflamatie cronica. 

O alta veste proasta in privinta AINS si exercitiilor fizice: combinarea celor doua este corelata pozitiv cu efecte adverse cardiovasculare si interfereaza cu recuperera pe termen lung a tendoanelor si muschilor. AINS intrerup proliferea si dezvoltarea celulelor satelit, celule care reconstruiesc tesuturile conjunctive care leaga muschii de oase, dar care reconstruiesc si masa musculara avariata dupa efort fizic (practic daca iei AINS si vrei masa musculara, te impusti singur in picior). 

In studiile pe animale, administrarea de medicamente antiinflamatoare non-steroidiene a redus hipertrofia (cresterea tesutului muscular) cu 50-75%. Stim ca AINS reduc sinteza proteinelor, asa ca este foarte posibil ca aceste rezultate sa se aplice si in dezvoltarea musculara a oamenilor.

Mitul de a lua aspirina dupa antrenamente pentru a reduce febra musculara ar trebui sa inceteze. Daca se ia la o ora sau mai bine dupa efort, sansele ca leziunile celulelor intestinale sa fie pronuntate scade, sangele revenind la intestine dupa relaxarea muschilor. Dar in rest raman toate efectele adverse. Iti va opri sinteza proteinelor si eforturile depuse in sala de forta vor fi anulate. Si, ironic, studiile arata ca utilizarea de antiinflamatoare non-steroidiene dupa efort fizic nu reduce febra musculara!

Uzul ocazional de astfel de medicamente, cand esti racit sau ai alta conditie medicala, nu iti va afecta semnificativ progresele, mai ales ca amator. Dar sa folosesti AINS ca strategie pentru reducerea durerilor articulare sau a febrei musculare este o idee foarte proasta, care se va intoarce impotriva ta.

 

Referinte

  • Wijck, K., Lenaerts, K., et al. Aggravation of Exercise­ Induced Intestinal Injury by Ibuprofen in Athletes. Medicine and Science in Sports and Exercise. 2012. Published Ahead of Print.
  • Peterson JM, Trappe TA, Mylona E, White F, Lambert CP, Evans WJ, Pizza FX. Ibuprofen and acetaminophen: effect on muscle inflammation after eccentric exercise. Med Sci Sports Exerc. 2003 Jun;35(6):892-6.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.