Carbohidratii plus cafeina grabesc recuperarea

Publicat in

Pentru a arata cat mai bine si a avea performante fizice de top este foarte important sa te recuperezi complet dupa efortul fizic. Un combo de carbohidrati si cafeina te poate ajuta.

Cafeina nu este utila doar la a imbunatati performantele fizice in timpul antrenamentelor. Conform unui studiu pe oameni facut la Universitatea RMIT din Bundoora, Australia, stimulentul ajuta si la recuperarea dupa efort intens. Cand este combinata cu carbohidrati, cafeina ajuta la producerea de mai mult glicogen in muschii obositi.

Intr-o perioada de 4 ore subiectii au mancat 4 grame de carbohidrati pentru fiecare kilogram cantarit, sub forma de batoane, geluri si bauturi sportive. Intr-o sedinta au primit doar asta (CHO) si intr-o alta sedinta subiectii au primit si cafeina pe langa carbohidrati (CAF). Au primit un total de 8 mg de cafeina pentru fiecare kilogram cantarit, doza totala fiind impartita in doua.

In timpul perioadei de recuperare cercetatorii au prelevat biopsii din muschii picioarelor. Au observat ca, cafeina a grabit rata cu care celulele musculare au produs glicogen, cu pana la 66%.

undefined

Cafeina a crescut nivelele insulinei si intr-o masura mai mica si pe cele ale glucozei.

undefined

Eforturile de anduranta cauzeaza o crestere a activitatii unor enzime numite AMPK si CaMK, in interiorul celulelor musculare. Ambele enzime sunt implicate in procesele prin care celulele musculare absorb energie. Cafeina a dus la cresterea activarii CaMK.

undefined

Dupa o tura de exercitii grele care golesc rezervele de glicogen, cafeina impreuna cu carbohidratii au un efect cumulativ asupra glicogenului absorbit in muschi. Cercetatorii au notat: "rata totala de resintetizare observata in investigatia de fata cu ingestia de cafeina este, din ceea ce cunoastem noi, cea mai mare raportata la subiectii umani. Daca si doze mai mici de cafeina pot avea acelasi efect asupra resintetizarii glicogenului dupa efort fizic intens ramane a fi determinat."

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.