Betaina

Publicat in

Poate ai vazut scris pe unele suplimente pre-antrenament, la ingrediente, betaina. Poate te intrebi daca este un fel de beta-alanina, si la ce foloseste. Confuzia se opreste aici! Afla ce este si ce face cu adevarat betaina.

Betaina este un aminoacid, si chiar daca suna asemanator cu beta-alanina, nu seamana deloc cu ea. Beta-alanina este tot un aminoacid, care creste nivelele de carnosina din muschi, intarzaind aparitia oboselii musculare. Betaina (tot un aminoacid) actioneaza prin mecanisme diferite, in principal prin cresterea ratei sintezei proteinelor. 

Au ceva in comun totusi: ar trebui sa ne suplimentam cu amandoua! Betaina, sau trimetilglicina  - acesta fiind termenul tehnic - nu este deloc un supliment nou, doar ca vechile cercetari asupra sa s-au concentrat pe potentialul sau de a reduce aparitia bolilor de inima. Abia recent s-a observat si capacitatea betainei de a creste forta musculara, puterea si masa musculara la sportivi.

Betaina pentru performante mai bune

Primul studiu care a raportat cresteri semnificative ale fortei si puterii dupa suplimentarea cu betaina a vut loc in 2010. De atunci si alte studii au confirmat ca betaina poate intr-adevar mari forta musculara si puterea. Dar un studiu in special este relevant pentru culturisti.

Cercetatorii au pus barbati antrenati sa urmeze un program de antrenament cu greutati periodicizat, timp de sase saptamani. Un grup s-a suplimentat cu 1.25 grame de betaina de doua ori pe zi, si celalalt grup a luat un placebo de doua ori pe zi. Concluziile studiului au fost publicate in 2013 intr-o revista de specialitate ("The Journal of The International Society of Sports Nutrition") si sustineau ca grupul care s-a suplimentat cu betaina si-a marit masa musculara cu 2 kg si marimea bratelor cu 10%, concomitent cu descresterea stratului adipos cu 7%. Opus, grupul care a luat placebo nu a inregistrat nicio crestere semnificativa a masei musculare si nici o reduce a stratului adipos.

Aceste rezultate sunt spectaculoase tinand cont de faptul ca studiul a durat doar 6 saptamani, si s-a inregistrat si o scadere a stratului adipos. Nu te-ai astepta la asa ceva de la un simplu aminoacid.
Cum s-au obtinut astfel de rezultate? Cel mai probabil prin functia betainei ca un "donator de metil". Cand ii transfera grupul metil aminoacidului homocisteina rezultatul este metionina, o substanta care joaca un rol foarte important in sinteza proteinelor. Cercetarile din prezent au confirmat toate ca betaina are potentialul de a creste sinteza proteinelor in corp - si asta inseamna cresteri mai mari si antrenamente mai eficiente.

Dozele de betaina

Betaina ar trebui luata de doua ori pe zi, zi de zi. Luati cate 1,5 - 2 grame de betaina, pentru un total zilnic de 3-4 grame. In zilele in care va antrenati, prima doza sa fie inainte de antrenament si a doua imediat dupa antrenament. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.