Arde Yohimbina grasimea incapatanata?

Publicat in

Este greu sa scapi de grasimea incapatanata, dar se spune ca exista o substanta naturala care te poate ajuta: yohimbina. Este adevarat? Sau este doar un alt mit propagat de industria suplimentelor?

Grasimea incapatanata! Daca esti barbat, este vorba de stratul de grasime din josul abdomenului, care nu vrea sa dispara. Daca esti femeie, este grasimea din jurul soldurilor. Poti scapa de ea in cele din urma cu dieta si exercitii fizice specifice, dar nu ar fi frumos sa poti lua o pastila si sa rezolvi problema? Aici intervine yohimbina. Aceasta nu este cunoscuta doar ca un arzator de grasimi, ci ca un arzator de grasimi care tinteste grasimea incapatanta! Este ceva adevarat in toate aceasta? Sa aflam! 

Ce este yohimbina

Yohimbina este un antagonist al receptorilor alfa-2 care cauzeaza productia de noradrenalina. Ca actiune, yohimbina este asemanatoare altor stimulente precum cafeina, in sensul ca activeaza sistemul nervos simpatic "fugi sau lupta" si creste arderile energetice, dar yohimbina actioneaza asupra unor recepori diferiti, asa ca are unele efecte unice. 

Yohimbina este un ingredient natural, extras din scorta copacului de yohimbe, dar nu este 100% sigura. Yohimbina poate avea efecte neprevazute comparativ cu celelalte stimulente naturale si nu trebuie sa o tratezi cu lejeritate. In doze mari are efecte psihoactive serioase care merg de la impulsivitate la libidou crescut si anxietate. Vine insotita si de riscuri cardiovasculare serioase, mai ales daca este combinata cu alti stimulenti. Dozele de 200 mg, cam de 10 ori mai mari decat cele folosite in studii, pot duce la coma, psihoza, amnezie retrograda, covulsii si tahicardie. Dozele mici sunt deseori fara efecte secundare clinice, dar cresterea tensiunii arteriale si anxietate sunt deseori raportate de utilizatori si au fost observate si in studii.

Yohimbina si grasimea incapatanata

Yohimbina este eficienta impotriva grasimii incapatanate prin faptul ca este un antagonist al receptorilor alfa-2. Celulele grase au receptori diferiti care le controleaza, precum butoane pe o telecomanda; printre acestia se afla si receptorii alfa-2. Receptorii alfa-2 au proprietatea ingrata de a crea o bucla de feeback negativ la noradrenalina, ceea ca cauzeaza oprirarea arderii grasimilor (lipoliza). Asadar, grasimea care contine mai multi receptori alfa-2 este mai greu de ars, de aici si termenul de grasime incapatanata. Dar cum yohimbina blocheaza receptorii alfa-2, teoretic asta ar trebui sa faca grasimea sa isi piarda incapatanarea si sa fie mai usor de ars. 

Reducerea grasimii dintr-un siingur loc?

Aici o sa punem accent mare pe "in teorie", pentru ca organismul regleaaza grasimea incapatanata prin mai multe mecanisme, nu doar prin receptorii alfa-2. 

Mai stii mitul reducerii grasimii dintr-un singur loc (slabire localizata)? Nu poti schimba distributia grasimii prin declansarea slabirii intr-o anumita parte a corpului prin folosirea muschilor din acea zona. Cu alte cuvinte, nici toate abdomenele din lume nu iti vor aduce patratele pe burta daca nu ai niveluri suficient de mici de grasime. "Abdomenul se face in bucatarie". Exista persoane care nu lucreaza niciodata abdomenul in mod direct si au  o definire abdominala fantastica.

Adevarul este ca se poate induce o ardere acuta a grasimii intr-un anumit loc, dar pe termen lung, corpul urmeaza schema genetica a depunerii grasimii pe corp. Asa ca trebuie sa apelam la cercetari stiintifice empirice pentru a vedea cum te ajuta yohimbina sa scapi de grasimea incapatanata.

 slabire rapida

Cercetari stiintifice asupra yohimbinei si slabitului

Un studiu de 6 luni a dat participantilor doze crescatoare pana la 43 mg/zi de yohimbina. Nu numai ca distributia grasimii participantilor (toti barbati) nu a fost modificata, dar nu a avut loc nicio scadere in plus a procentelor de grasime sau lipidelor din sange la grupul care a luat yohimbina comparativ cu grupul care nu a luat. 

Pana in prezent, niciun studiu nu a descoperit o legatura intre yohimbina si distriubutia grasimii. Chiar daca nu exista cercetari care sa arate ca yohimbina ajuta in mod direct cu arderea grasimii incapatanate, exista studii care sugereaza ca ajuta la slabirea generala. 

Studiul pe fotbalisti este deseori citat ca dovada ca yohimbina ajuta la slabit fara efecte secundare sau pierderea de masa musculara. Dar, acest studiu are cateva limitari majore:

 1. Nu a existat un control al dietei in perioada studiului, doar intainte de teste, asa ca slabirea ar putea fi explicata printr-o reducere a poftei de mancare, efect cauzat de yohimbina. 
 2. Studiul a folosit pentru estimarea procentelor de grasime ale participantilor o formula bazata pe masurarea pliurilor cutanate, formula dovedita ca subapreciaza nivelurile de grasime la persoanele antrenate, iar estimarile masei slabe bazate pe aceasta formula au fost dovedite ca fiind foarte inexacte. Cuplat cu faptul ca yohimbina este diuretica, si provoaca urinari dese, este putin probabil  ca formula sa fi facut deosebiri intre masa slaba sub forma de tesut muscular si masa slaba sub forma de apa. Cum subiectii au luat in greutate in timpul studiului, face ca presupunerea ca ardeau grasime sa fie foarte improbabila. 
 3. Un grup placebo nu este prea folositor la o substanta pe care o simti asa intens ca pe yohimbina. Administarrea de yohimbina are efecte concrete asupra felului cum te simti si unii jucatori care au primit yohimbina dar nu stiau ce iau poate ca au crezut ca au primit altfel de substante mai puternice, asta avand in sine un efect placebo. 
 4. Si in final, autorul din Serbia si Muntenegru nu a spus cine i-a finantat studiul, a specificat doar ca suplimentul de yohimbina a fost de la Lama Inc. 

Exista unele studii care sustin ideea ca yohimbina provoaca excretia apei, dar nu si arderea grasimilor. Un studiu care a folosit o doza de 15 mg/zi de yohimbina a descoperit o scadere in greutate, dar nicio ardere a grasimilor. 

Un studiu polonez a descoperit ca 15 mg/zi de yohimbina a crescut rata metabolica in repaus ca urmare a unor exercitii fizice, dar aceste cresteri nu au fost semnificative incat sa aibe un impact prea mare. 

Un studiu frantuzesc nu a gasit niciun efect atunci cand subiectii au luat 18 mg/zi de yohimbina in timpul unei diete agresive de slabire. 

Cum reconciliem toate aceste descoperiri contradictorii? Rezultatele diferite pe termen scurt fata de cele pe termen lung sunt probabil rezultatul tolerantei. Toleranta la yohimbina se instaleaza rapid: stimularea noradrenalinei se pierde in doar 15 zile, la o doza de 12 mg/zi. Cu alte cuvinte, corpul se adapteaza rapid la yohimbina si efectele sale scad drastic. 

In al doilea rand, efectele de ardere a grasimilor se vad mai ales in timpul exercitiilor fizice, fiind complet suprimate de mancare. In practica asta inseamna ca yohimbina este eficienta luata pe nemancate, de aceea se combina bine cu postul intermitent

Concluzii

Probabil ca yohimbina nu ajuta prea tare la arderea grasimii incapatanate. Nu pare sa ajute nici la conservarea masei musculare si nu are proprietati lipolitice care sa te scape de grasimea incapatanata fara un deficit caloric indelungat.

In schimb, yohimbina poate provoca scaderi in greutate notabile, dar asta datorita efectului diuretic, greutatea pierduta fiind apa

Si in final, yohimbina poate ajuta putin la slabire, prin cresterea procentelor de energie arsa, dar asta se intampla numai in timpul efortului fizic si/sau cand nu ai mancat nimic

Toleranta la yohimbina chiar si la doze mici se instaleaza rapid, cam in doua saptamani, asa ca este necesara ciclizarea ei. 

Referinte

 1. Giampreti A, Lonati D, Locatelli C, Rocchi L, Campailla MT. Acute neurotoxicity after yohimbine ingestion by a body builder. Clin Toxicol (Phila). 2009 Sep;47(8):827-9. doi: 10.1080/15563650903081601.
 2. Vispute SS, Smith JD, LeCheminant JD, Hurley KS. The effect of abdominal exercise on abdominal fat. J Strength Cond Res. 2011 Sep;25(9):2559-64. doi: 10.1519/JSC.0b013e3181fb4a46.
 3. Sax L. Yohimbine does not affect fat distribution in men. International Journal of Obesity [01 Sep 1991, 15(9):561-565]
 4. Ostojic SM. Yohimbine: the effects on body composition and exercise performance in soccer players. Res Sports Med. 2006 Oct-Dec;14(4):289-99
 5. Kennedy SH, Gnam W, Ralevski E, Brown GM. Melatonin responses to clonidine and yohimbine challenges. J Psychiatry Neurosci. 1995 Jul;20(4):297-304.
 6. Kucio C ,  Jonderko K ,  Piskorska D . Does yohimbine act as a slimming drug? Israel Journal of Medical Sciences [01 Oct 1991, 27(10):550-556]
 7. Mahorska-Markiewicz B ,  Kucio C ,  Piskorska D . Adrenergic control of lipolysis and metabolic responses in obesity. Hormone and Metabolic Research = Hormon- und Stoffwechselforschung = Hormones et Metabolisme [01 Oct 1986, 18(10):693-697]
 8. Berlin I, Stalla-Bourdillon A, Thuillier Y, Turpin G, Puech AJ. Lack of efficacy of yohimbine in the treatment of obesity. J Pharmacol. 1986 Jul-Sep;17(3):343-7.
 9. Galitzky J, Riviere D, Tran MA, Montastruc JL, Berlan M. Pharmacodynamic effects of chronic yohimbine treatment in healthy volunteers. Eur J Clin Pharmacol. 1990;39(5):447-51.

 

Articole din aceiasi categorie

De ce sportivii ar trebui sa ia probiotice De ce sportivii ar trebui sa ia probiotice Daca iti place sa faci sport trebuie sa aflii despre beneficiile pe care ti le pot aduce probioticele! 02 Mar, 2020
Acizii grasi omega-3 te ajuta sa faci exercitii fizice intense Acizii grasi omega 3 si exercitiile de intensitate Inflamatia tendoanelor si tendinita pot fii probleme serioase pentru sportivii care fac in mod frecvent exercitii fizice intense. Afla de ce acizii grasi omega-3 sunt o solutie foarte buna la aceasta problema. 14 Feb, 2016
Un supliment care creste anabolismul Un supliment care creste anabolismul Daca controlezi mTOR controlezi intrerupatorul care declanseaza sinteza proteinelor in muschi, ca raspuns la antrenamentele cu greutati. Iata un supliment care face asta. 15 Jul, 2019
cum alegi o pudra proteica pentru culturism Pudrele proteice: ghidul complet Indiferent ca esti incepator sau avansat probabil ca ai unele nelamuriri in privinta pudrelor proteice. Acest ghid va elucida misterele legate de suplimentele cu pudre proteice si cum se folosesc cel mai eficient si sigur. 13 Nov, 2017
cafeaua si numeroasele ei beneficii Cafeaua si numeroasele ei beneficii Cafeaua este probabil cel mai utilizat supliment nutritiv (da, are toate elementele pentru a fi incadrata in aceasta categorie) din lume, fiind consumata de sportivi din toate disciplinele, dar si de sedentari, adolescenti, varstnici. Iata de ce este atat de populara si cum te poate ajuta sa fii mai sanatos si mai activ. 13 Apr, 2016
extract de rhodiola - antistres Lupta cu stresul folosind Rhodiola Rosea Stresul iti poate opri cresterile musculare si te poate ingrasa. Lupta cu el folosind suplimente cu extract de Rhodiola Rosea, care cresc abilitatea corpului de adaptare. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.