Un medicament care poate reduce greutatea

Publicat in

Un nou medicament care actioneaza asupra centrilor satietatii din creier poate fi remediul impotriva obezitatii.

Un nou studiu a scos la iveala un medicament care ar putea ajuta obezii sa piarda kilograme seminifcative. In medie, subiectii studiului au scazut in greutate cu 5 kg in 12 saptamani, dupa ce li s-au administrat doze saptamanale de semaglutid, un compus care era cercetat pentru tratamentul diabetului.

Majoritatea greutatii scazute a fost din grasime. Medicamentul a scazut pofta de mancare, subiectii alegand sa manance portii mai mici si au avut o predilectie mai mica catre alimentele grase. Studiul a ajutat si la intelegerea stiintifica a felului cum medicamentele pot ajuta la combaterea obezitatii. Pentru prima data cercetatorii au vazut beneficiile actionarii asupra unor receptori sau senzori specifici care pot afecta parti multiple din creier care controleaza apetitul. 

Surpinzatoare a fost eficienta medicamentului. Rezultatele au fost obtinute in 12 saptamani, pe cand rezultate similare cu alte medicamente anti-obezitate s-ar obtine in 6 luni sau mai mult. Medicamentul a redus foamea dar si pofta de anumite alimente cat si senzatia de a vrea sa mananci - toate aceste senzatii se credea ca pornesc din parti diferite ale creierului. 

Semaglutid este un medicament nou dezvoltat de compania farmaceutica daneza Novo Nordisk, ca tratament pentru diabet. Structura sa chimica este foarte asemanatoare cu hormonul natural GLP-1, despre care se crede ca poate controla apetitul prin actiunea sa din hipotalamus, reducand senzatia de foame. 

Avand in vedere similitudinea dintre Semaglutid si hormonul corpului de control al apetitiului, studiul a vrut sa vada daca medicamentul poate fi folosit si la lupta impotriva obezitatii. Potenta medicamentului este cel mai probabil data de actiunea asupra receptorilor proteinei GLP-1, care influenteaza aspecte vaste ale sistemului de control a foamei, poftelor alimentare si sistemului de recompensare din creier. 

arzator de grasimi

In studiu, medicamentul a fost administrat la 28 de persoane cu indici de masa corporala intre 30 si 45 kg/m2 - adica erau obezi cu multe procente de grasime. 

Participantii au fost impartiti in doua grupuri - jumatate au luat Semaglutid si cealalta jumatate un placebo, timp de 12 saptamani. Subiectii nu au stiut ce luau. 

Dupa 12 saptamani au fost invitati la centrul de testare si li s-a oferit un pranz si o cina; au fost instruiti sa manance cat este necesar pentru a se simti plini. Ce au mancat a fost inregistrat, alaturi de preferintele alimentare si senzatia de a dori sau a vrea un anumit aliment. Greutatea si procentele de grasime au fost si ele inregistrate. 

Apoi studiul a fost repetat, de data asta pacientii care au luat prima data Semaglutid primind un placebo, si invers. Apoi au fost comparate rezultatele. S-a descoperit ca media mancarii consumate zi de zi a fost cu 24% mai mica la cei care luau Semaglutid.

Rata metabolica bazala a ramas in mare aceeasi pe parcursul studiului, ceea ce sugereaza ca slabirea nu a fost provocata de un metabolism mai ridicat. Slabirea a fost indusa de un mai bun control al apetitului

Semaglutid este inca in cercetari si nu a fost scos pe piata. Studiul a fost finantat de compania producatoare, Novo Nordisk, dar a fost facut independent. Studiul a avut loc la Universitatea Leeds, sectia lor de biologie avand multa experienta in investigarea controlului apetitului.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.