Suplimentele cele mai bune pentru conservarea masei musculare

Publicat in

Multi adopta ca dieta postul intermitent. Problema este ca exista perioade lungi de privare de hrana, timp in care mediul din corp poate deveni catabolic, si muschii sunt canibalizati. Dar exista suplimente care te pot ajuta sa reduci acest efect.

my protein la steroizi.ro

Stim deja cat de utila este o proteina din zer pentru cresterea masei musculare. Dar cat de utila este ea pentru conservarea masei musculare in perioadele de privare de hrana si cum se compara cu alte suplimente? Astfel de perioade pot aparea atunci cand urmezi un post intermitent sau pur si simplu esti pe drum, nu ai timp sa mananci o masa cum trebuie, etc. 

Cercetatori danezi de la Spitalul Universitar Aarhus au vrut sa afle. Asa ca au conceput un studiu prin care sa testeze daca o proteina din zer imbogatita cu leucina (16% din totalul de proteina a fost leucina) este mai anabolica in conditii catabolice comparativ cu o bautura din carbohidrati si cu o bautura din proteina din soia cu sau fara 3 grame de HMB. Toate suplimentele folosite in studiu au avut acelasi numar de calorii. Cercetatorii au vrut sa vada si daca proteina din zer bogata in leucina influenteaza in mod direct regulatorii sintezi proteinelor si descompunerea musculara.

Studiul

Studiul a fost unul randomizat, avand 4 zile diferite de teste, fiecare zi la distanta de 21 de zile de celelalte. Subiectii, 8 tineri sanatosi cu varste intre 21 si 34 de ani si greutati cumprinse intre 67 si 106 kg, au fost instruiti sa bea doar apa plata timp de 36 de ore (timpul total de abstinenta de la mancare, timp in care nu era permisa ingerarea niciunei calorii) inainte de fiecare zi de studiu. Ziua de stiudiu incepea la ora 7 dimineata si pe parcursul ei subiectii consuma una din urmatoarele bauturi:

  1. cu carbophidrati;
  2. cu proteina din zer imbogatita cu leucina
  3. cu proteina din soia
  4. cu proteina din soia + 3 g HMB

Efectele experimentului au fost studiate prin efectuarea de biopsii ale coapselor, atat in timpul privarii de hrana cat si in timpul administrarii bauturilor de mai sus. Dupa cele 36 de ore evaluarile facute de cercetatori aratau la fel la toti subiectii, dar lucrurile s-au schimbat semnificativ dupa administrarea bauturilor. 

Catabolismul a fost redus la toate grupurile, dar cel mai mult la cei care au baut proteina din zer imbogatita cu leucina si bautura din soia + HMB.
Descompunerea celulelor musculare a scazut si ea in cazul tuturor grupurilor, dar fara diferente semnificative intre ele.

S-a concluzionat ca proteinele bogate in leucina si/sau metabolitul ei HMB ajuta la conservarea masei musculare slabe in perioadele de privare de hrana, si fac asta mai bine decat carbohidratii sau proteina din soia, care desi nu sunt complet inutile nu sunt deloc la fel de eficiente. Merita mentionat ca adaugarea de HMB la proteina din soia ii poate imbunatati proprietatile anti-catabolice, dar nu s-a inregistrat efectul de sporire al caii mTOR de la HMB, asa cum se asteptau cercetatorii. Se poate spune ca acest studiu confirma si faptul ca HMB fucntioneaza ca agent anticatabolic dar nu explica prin ce mecanisme isi exercita actiunea.

Concluzia

Chiar daca studiul de fata demonstreaza efectele relativ profunde anti-catabolice a 63,7 g de proteine in perioadele de privare totala de hrana, implicatiile practice trebuie testate pe termen mai lung pentru a se evalua exact cata masa musculara poti conserva astfel. De asemenea, mai trebuie studiat si modul prin care HMB isi manifesta efectele sale anticatabolice si anabolice la oameni.

Asa ca, atunci cand urmezi un post intermitent, sau cand din diferite motive nu poti manca hrana solida perioade mai lungi de timp, o proteina din zer imbogatita cu leucina este ideala pentru a nu pierde masa musculara pentru care ai trudit atat. Data viitoare cand mai pleci la un drum lung, ia dupa tine si shake-ul in care ai pus pudra proteica din zer, doar ca sa fii sigur! 

Referinte

  1. Baptista, Igor L., et al. "Leucine and HMB differentially modulate proteasome system in skeletal muscle under different sarcopenic conditions." PloS one 8.10 (2013): e76752.
  2. Naito, Takako, Akiko Kuma, and Noboru Mizushima. "Differential contribution of insulin and amino acids to the mTORC1-autophagy pathway in the liver and muscle." Journal of Biological Chemistry 288.29 (2013): 21074-21081.
  3. Noh, Kyung Kyun, et al. "ß–Hydroxy ß–Methylbutyrate Improves Dexamethasone-Induced Muscle Atrophy by Modulating the Muscle Degradation Pathway in SD Rat." PloS one 9.7 (2014): e102947.
  4. Rittig, Nikolaj, et al. "Anabolic effects of leucine-rich whey protein, carbohydrate, and soy protein with and without ß-hydroxy-ß-methylbutyrate (HMB) during fasting-induced catabolism: A human randomized crossover trial." Clinical Nutrition (2016).

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.