Silimarina pentru longevitate si antrenamente cu greutati

Publicat in

Silimarina nu se foloseste in culturism doar pentru protejarea ficatului de steroizii anabolizanti orali. Are multe alte beneficii si pentru cei naturali.

Silimarina este extrasa dintr-o planta medicinala straveche, numita Armurar (ciuline de lapte). Multi din cei care merg la sala au auzit de silimarina, dar mai ales in contextul steroizilor anabolizanti si andorgeni, ca protectie pentru ficat in timpul utilizarii de steroizi, in special steroizi orali alchilati. 

Pentru ca un steroid anabolizant sa fie activ cand este luat pe cale orala, este supus unui proces numit 17-alfa-alchilare. Problema este ca aceasta modificare forteaza ficatul sa lucreze mai intens pentru a procesa steroidul, ceea ce streseaza organul si il poate vatama.

Silimarina este un hepatoprotector, asa ca utilizatorii inraiti de steroizi il au tot timpul la indemana. Este un obicei bun si exista dovezi solide ca silimarina protejeza ficatul chiar si cand este asaltat de chimicale. Dar silimarina se pare ca are si alte beneficii inclusiv legate de performantele fizice.

Ce alte beneficii are silimarina?

Imbunatatirea performantelor fizice

Nu s-au facut multe studii pe silimarina si imbunatatirea performantelor fizice, iar multe din cele facute au fost pe soareci. Cu toate acestea descoperirile sunt intrigante.

Arderea grasimilor

Se pare ca silimarina poate creste arderile grasimilor in timpul efortului fizic si poate proteja rezervele de glicogen din muschi. Un alt studiu pe 45 de barbati activi fizic - unii facand efort de anduranta, altii anaerob cu greutati, a aratat ca silimarina in combinatie cu efortul fizic poate imbunatati compozitia corpului, probabil prin efecte pozitive asupra nivelurilor de adiponectina.

Cresteri musculare

La sobolani, silimarina a dus la recuperarea mai rapida si mai buna a cvadricepsilor si gastrocnemius (prin cresterea sintezei proteinelor), alaturi de imbunatatiri ale andurantei si structurii muschiului cardiac.

Performante sportive

Silimarina a dus la cresterea capacitatii alveolare si bronhiale, vascularizare mai buna, inflamatii reduse in tesuturi, la soareci care faceau efort fizic, ducand la recuperare mai buna si performante fizice mai mari.

Recuperare

Silimarina reduce inflamatiile induse de exercitiile fizice aerobe, acest studiu fiind facut pe oameni. 

pastile masa musculara

Sanatate generala

Protectia ficatului

Este aspectul forte al silimarinei, si este important. Aproape tot ce ingerezi trece prin ficat. Asta include toxine, pesticide, coloranti alimentari, chimicale industriale, poluanti, etc. Este un organ care are parte de mult abuz.

Deja s-a demonstrat ca silimarina are proprietati puternice de protectie a ficatului prin diferite mecanisme, de la controlul inflamatiilor la inhibarea radicalilor liberi si cresterea nivelurilor de glutation. 

Preventia si tratamentul cancerelor

Cancerul este viclean, si pacaleste corpul de a crea vase de sange care sa hraneasca tumorile canceroase. Se numeste angiogeneza. Silimarina are proprietati anti-angiogenezice impotriva cancerelor de piele, san, ovarian, pulmonare, de proastata, cervicale, de vezica, de colon si de ficat.

Intarirea sistemului nervos

Creierul consuma mult oxigen si grasimi polinesaturate, asa ca este expus pericolului de a fi atacat de radicalii liberi. Silimarina protejeaza creierul de oxidare. Poate fi si un fel de protectie preventiva imporiva Alzhaimer. 

Efecte dermatologice

Silimarina protejeaza impotriva cancerului de piele si combate imbatranirea tenului si rosaceea. Are si proprietati anti-glicatie, un proces care rideaza pielea.

Protectia pancreasului

Este clar ca febletea silimarinei este ficatul, dar simpatizeaza destul de mult si pancreasul. La fel ca la ficat, silimarina protejeaza pancreasul de diferiti compusi si toxine. 

Cat de bine se absoarbe silimarina?

Silimarina are o biodisponibilitate de doar 20-50%. Poate suna rau, dar nu este asa daca se compara cu alte suplimente care pot avea si 1%. Asadar, 20-50% este o biodisponibilitate medie, deci suplimentul tau de silimarina isi va face treaba.

Cata silimarina sa iei?

Nu trebuie sa iei doze imense pentru a avea parte de beneficii.

Pentru utilizarea mai eficienta a grasimilor in timpul efortului fizic, s-au folosit doze de doar 140 mg/ zi. 

Pentru protectia ficatului de diferite medicamente (cum ar fi steroizii anabolizanti) dozele cresc la 160-800 mg/zi.

Silimarina nu are in general efecte secundare, dar totusi nu este recomandat sa se depaseasca 800 mg/zi. Daca apar dureri de cap, gastroenterita sau probleme dermatologice, redu doza.

Referinte

  1. Gholemreza, Karimi, et al. "Silymarin, a Promising Pharmacological Agent for Treatment of Diseases," Iran J. Basic Med Sci, 2011, Jul-Aug. 14(4):308-317.
  2. Shirali, Saeed, et al. "Effects of Silymarin Supplementation on Leptin, Adiponectin and Paraoxanase Levels and Body Composition During Exercise: A Randomized Double-Blind Placebo Controlled Clinical Trial." Journal of Functional Morphology and Kinesiology, 2016.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.