Testul fizic pe care oricine merge la sala trebuie sa il treaca

Publicat in

Cum stai cu conditia fizica generala? Crezi ca bine? Testeaza asta azi! Iata cum!

2000 metrii la rower

Rowerul este un dispozitiv brutal. Si cu un test simplu la el iti poti evalua spatele, priza, picioarele, plamanii si mintea. Pentru cei care fac kaiac, testul de 2000 de metrii este standardul de aur.

Ca cineva care merge la sala si se antreneaza serios, si tu ar trebui sa iti testezi conditia fizica folosind acest test. Spre deosebire de alte exercitii cardiovasculare care suprasolicita plamanii si picioarele, ramataul la rower este un efort al intregului corp. Picioarele, spatele, bicepsii si priza sunt toate lucrate. Este si mai prietenos cu articulatiile decat multe alte teste standard.

Si in final, desi exista o tehnica ideala de executie, pentru barbatii si femeile care merg la sala, maiestria completa nu este obligatorie. 

Ca sa vezi ce conditie fizica ai trebuie sa atingi urmatoarele bareme:

  • Barbatii trebuie sa termine in sub 7 minute.
  • Femeile trebuie sa termine in sub 8 minute.

Daca esti mai lent de atat, trebuie sa faci o prioritate din cresterea conditiei fizice. Nu este atat de greu pe cat pare. 

Ca sa fiu clar, repet in ce consta testul. Te incalzesti, te pui pe rower si dai la rame pana ce faci 2000 m. Apoi iti evaluezi conditia fizica in functie de timpul pe care l-ai scos. 

Evaluarea rezultatelor
 

  • 9+ minute la barbati, 10+ minute la femei

Ai mult de munca. Fa o prioritate din cresterea conditiei fizice.

  • 8:30-9 minute barbati, 9:30-10 minute femei

Nu este bine. Conditia fizica probabil te trage inapoi mai mult decat iti dai seama.

  • 8-8:30 minute barbati, 9-9:30 minute femei

Probabil faci ceva cardio, dar nu destul incat sa fii in forma. Mai ai ceva de lucrat. 

  • 7:30-8 minute barbati, 8:30-9 minute femei

Respectabil, dar nu unde vrei sa te afli. 

  • 7-7:30 minute barbati, 8-8:30 minute femei

Ai conditie fizica buna, dar nu ideala. Incearca sa mai faci un pas in fata in aceasta privinta. In acest punct, singurul lucru care te trage inapoi este mintea. 

  • 6:30-7 minute barbati, 7:30-8 minute femei

Succes! Ai o conditie fizica de care sa fii mandru(a) si iti imbunatateste restul de exercitii fizice pe care le faci (cu sau fara greutati). 

  • 7-6:30 minute barbati, 7-7:30 minute femei

Nebunie! Esti anorrmal de puternic si rapid.

  • Sub 6 minute la barbati, sub 7 minute la femei 

Aproape de recordul mondial. Lasa-te de tras de fiare. Apuca-te de kaiac. 

Motivele pentru care sa pici testul sunt multe. De la oboseala mare a picioarelor si spatelui pana la faptul ca multi nu sunt suficient de puternici pentru a tine ritmul timp de 7-8 minute.

Unii au destula putere, dar raman fara suflu inainte de final. Altii cedeaza mental. Sa sufere timp de 7-8 minute este prea mult pentru unii. Se descurca bine la antrenamentele pe intervale de intensitate, cand durata "durerii" este mai mica, dar la rower, spre 1200 m, indoiala le intra in suflet si renunta. 

Pentru cineva care vrea sa fie cea mai buna versiune a sa, asta nu este acceptabil. Daca nu esti un ciudat genetic, nu iti vei atinge obiectivele legate de fitness fara multa munca. Daca nu te poti dedica la ceva ce dureaza 7/8 minute, sigur nu te poti dedica sa reusesti sa faci indreptari cu 200 kg sau sa arati precum visezi. 

Ai esuat?

Iata cateva feluri de a rezolva problemele.

Sa mentii ritmul adecvat pentru terminarea testului necesita prea multa energie

Creste-ti forta la genuflexiuni, indreptari, indreptari cu bara hexagonala, pus la piept in forta si variatii de ramat. La rower, incearca 5 intervale scurte pe o distanta care sa imite ritmul de la test si creste in timp durata intervalelor. Incepi de la 5 x 250 m  si creste-le pe masura ce iti creste si conditia fizica.

Poti tine ritmul, dar plamanii iti ard si ramai fara energie

Nu ai o conditie fizica destul de buna. Incearca sa te antrenezi pe intervale mai lungi, precum 3 x 1000 sau 4 x 750, pentru a iti creste anduranta. 

Poti tine ritmul, dar spre jumatate renunti

Te descurci bine la intervale si ai forta, dar rowerul de 2000 metrii iti ridica probleme. Este mai greu de evaluat pe internet, dar incercam oricum. Esti slab mental si trebuie sa iti cresti barbatia. Este vorba de vointa. Ai conditie fizica si forta; trebuie doar sa le pui in aplicare. Fa 1200 metrii la rower in ritmul la care faci testul de 2000 m. Odihneste-te doua minute, apoi fa alti 1000 m la aceeasi cadenta. Daca poti, ai ce trebuie! 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.