Evita stretchingul inainte de antrenamente

Publicat in

A face stretching inainte de inceperea unei activitati sportive este aproape dogma in lumea sportului. Dar se pare ca aceasta practica nu este deloc benefica.

Exista o multime de dovezi stiintifice care arata ca stretchingul static slabeste muschii, fiind ultimul lucru pe care vrei sa il faci inainte de un antrenament. 

Un studiu care a folosit tehnologie care masoara semnalele mecanice musculare in timpul contractiilor facute dupa stretching a descoperit ca forta maxima a scazut semnificativ.  Cercetatorii au descoperit ca dupa stretching, forta a scazut si a ramas scazuta timp de doua ore, indicand ca efectele negative asupra performantelor fizice nu sunt de scurta durata

Au fost inregistrate si date electromiografice, o masuratoare a potentialului electric al muschilor. Stretchingul nu a schimbat aceste rezultate, sugerand ca eficienta neuromusculara nu este redusa de stretching. Mai degraba este vorbva de intinderea tesuturilor conjunctive si a fibrelor musculare, ducand la o productie de forta mai mica. 

Un al doilea studiu a descoperit ca stretchingul static al cavdricepsilor si femuralilor a scazut raportul dintre coapse si femurali. Acest raport este esential pentru puterea si viteza partii inferioare a corpului, pentru ca femuralii stabilizeaza genunchii si ajuta la controlul miscarilor puternice facute de cvadricepsi. Un raport de forta modificat intre cele doua grupe musculare duce la cresterea riscului de accidentari.

Ce trebuie retinut din toate acestea de catre orice sportiv:

  • Fa o incalzire dinamica inainte de antrenamente.
  • Lasa stretchingul static pentru o zi separata, cand nu ai antrenamente sau nu ai antrenamente prea solicitante. Pentru a fi eficient stretchingul static trebuie facuta aproximativ o ora.

Referinte

  1. Costa, P., Ryan, E., et al. Acute Effects of Static Stretching on Peak Torque and the Hamstrings-to-Quadriceps Conventional and Functional Ratios. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. June 2011. Published Ahead of Print.
  2. Esposito, F., Limonta, E., Ce, E. Time Course of Stretching-Induced Changes in Mechanomyogram and Force Characteristics. Journal of Electromyography and Kinesiology. 2011. 21, 795-802.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.