Cafeaua te poate imbolnavi?

Publicat in

Cu totii stim beneficiile cafelei si cum ne poate ajuta sa slabim si sa performam mai bine. Dar iti poate cafeaua face si rau atunci cand este consumata incorect?

Beneficiile cafelei sunt bine cunoscute. Consumata corect cafeaua este o sursa bogata de antioxidanti si te poate ajuta sa eviti diabetul, bolile de inima, Parkinson, guta, depresie, astm si unele canceruri ca cele de san si prostata. Cand este consumata incorect te poate imbolnavi. Iata de ce.

Cum te poate imbolnavi cafeaua

Cafeaua contine cafeina, un stimulent al sistemului nervos central. Pentru multa lume, stimulii dati de cafeina sunt benefici, atunci cand totul se face cu moderatie; de exemplu poate creste atentia si sporeste anduranta reducand oboseala. Totusi, un procent mic din populatie este hipersensibil la cafeina si folosirea sa poate duce la aparitia unei stari medicale numite cafeinism (practic o intoxicatie cu cafeina). Simptomele cafeinismul includ insomnii, aritmii cardiace si discomfort gastric.

Este foarte periculos sa combini cafeina cu alcoolul, lucru obisnuit cand se combina bauturi energizante cu bauturi alcoolice. In 2006 a existat si o cercetare pe aceasta tema, care a concluzionat: "Comparativ cu ingestia de alcool singur, ingestia de alcool plus bauturi energizante a redus semnificativ perceptia subiectilor la durerile de cap, gura uscata, slabiciune si necoordonarea functiilor motorii." Apararea celor care produc energizante cu alcool a fost ca efectul este acelasi ca si atunci cand bei vin si apoi o cafea. Dar in S.U.A. multe astfel de bauturi au fost interzise. 

Pentru cei care experimenetaza efecte negative cand beau cafea, dar nu vor sa renunte la ea, solutia evidenta este cafeau decafeinizata. Pentru cei extrem de sensibili este important sa evite si alte alimente care contin cafea sau cafeina, precum bauturi energizante, ceaiuri sau ciocolate. Problema este ca nu toata cafeaua decafeinizata este total lipsita de cafeina. Au fost analizate 10 marci faimoase de cafea decafeinizata, si 9 din ele contineau intre 8,6 mg si 13,9 mg de cafeina. In comparatie, o ceasca medie de cafea contine in jur de 85 mg. Cea mai buna metoda de a decafeiniza cafeaua este printr-un procedeu numit "metoda apei elvetiene", care nu foloseste solventi chimici.

Urmatoarea problema este cum prepari cafeaua. Daca iti faci singur cafeaua ai control absolut asupra curateniei aparatelor de facut cafea si a ibricelor. Curatarea temeinca a acestora si dezinfectarea lor poate lua ceva timp dar trebuie facuta pentru a evita ingestia de bacterii, virusi si mucegaiuri. Un dezinfectat foarte bun pentru cafetiere este apa cu 5% otet. Nu trebuie sa folosesti filtre de cafea foarte albe, acestea avand inalbitori cu clor, care vor ajunge in cafea. Se insista asupra cucaratii ustensilelor cu care este preparata cafeaua pentru ca urmele acesteia tind sa dezvolte mai multe bacterii decat in cazul altor bauturi si chiar unele alimente. 

Si tipul de cafea pe care il bei conteaza, pentru a evita problemele de sanatate. Cafeaua este una din cele mai stropite recolte, si unele marci pot contine cantitati semnificative de pesticide si ierbicide. O solutie are fi cafeaua etichetata bio, dar si in acest domeniu exista fermieri care nu respecta 100% standardele industriei. De regula marcile de calitate si cu traditie confera cea mai multa siguranta, indiferent de etichetare, dar sunt mai scumpe.

Un subiect intens dezbatut, privind cafeaua, tine de micotoxine. Micotoxinele sunt compusi chimici produsi de ciuperci care se ataseaza de boabele uscate de cafea. Exista pareri contradictorii in cadrul comunitatii medicale asupra posibilelor efecte nocive pe care le pot avea micotoxinele in corp. In primul rand cantitatile ingerate sunt foarte mici. In al doiela rand, cafeina este un inhibitor natural al micotoxinelor, asa ca este recomandat sa se consume cafea normala, nu decafeinizata. Exista si alte metode de a reduce cantitatea de micotoxine din cafea (nu se pot elimina total): alege cafeaua preparata prin procese umede, alege Arabica in locul cafelelor mai robuste, cauta cafea care provine din America Centrala, ciupercile dezvoltandu-se mai putin la altitudini mai mari, si evita amestecurile de diferite souri de cafele.

Un ultim factor de care sa tii cont in privinta sanatatii este ce pui in cafea pentru ai imbogati aroma, in special produse precum zaharul si frisca sau laptele. Desi cafeaua nu este considerata o bautura pentru "dieta", tine cont de faptul ca o ceasca de cafea are cam doua calorii. Adauga putin lapte condensat si o duci la 20 de calorii. Mai pui ceva zahar si o poti duce la 50 de calorii. Si daca discutam de bauturile pe baza de cafea gata preparate, deja intram intr-un cosmar caloric. Evitati bauturile cu cafea si caramel, ciocolata, etc. 

Cafeaua este cea mai populara bautura din lume, si cand este consumata corect si cu moderatie poate avea efecte benefice si poate fi considerata o bautura care sustine sanatatea. Trebuie doar sa alegi corect tipul de cafea pe care il consumi si cum o prepari.

metoda revolutionara de slabit - cafea verde

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Grasimile saturate nu sunt atat de nocive precum ni s-a spus. Iata intregul adevar. Adevarul despre grasimile saturate Afla care grasimi saturate sunt cu adevarat rele, ce cantitati de grasime saturata ar trebui sa consumi si cum te pot ajuta acestea sa iti cresti masa musculara si sa iti pastrezi sanatatea. 14 Feb, 2016
este bine sa mananci cereale la micul dejun? Cereale la micul dejun? Este o idee buna sa mananci cereale integrale cu lapte la micul dejun? Aceasta este o optiune populara a celor care sunt interesati de sanatate si aspect fizic. Dar nu este deloc o idee buna! 19 Nov, 2017
Ai inclus in dieta suficiente grasimi pentru a avea masa musculara mai mare? Mananci suficiente grasimi? Poate ca ai auzit deja! Grasimea iti face bine. Probabil ca ar trebui sa mananci mai multe grasimi, asa ca iata cateva modalitati practice de a te asigura ca ai suficiente grasimi sanatoase in dieta. 14 Feb, 2016
dietele sarace in sare nu sunt benefice pentru toata lumea.jpg Dietele sarace in sare nu sunt benefice pentru toata lumea Un nou studiu a descoperit ca reducerea sarii din dieta este necesara doar la persoanele care sufera deja de hipertensiune arteriala. Reducerea sarii la persoanele sanatoase poate provoca cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. 11 Sep, 2016
grasimile un ghid despre cel mai neinteles macronutrient Grasimile: un ghid despre cel mai neinteles macronutrient Invinge frica si preconceptiile depsre grasimi, si paseste catre calea spre o viata mai buna, o sanatate mai mare a inimii si un profil lipidic mai bun. O analiza detaliata a grasimilor din dieta si efectul lor asupra organismului uman. 14 Feb, 2016
7 alimente care iti distrug digestia 7 alimente care iti distrug digestia Esti ceea ce absorbi! Asa ca a iti neglija digestia te predispune la dezastru in privinta sanatatii si felului cum arati! Evita aceste alimente pentru o digestie cat mai buna. 27 Sep, 2020
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.