Dieta cu polifenoli

Publicat in

Intr-o dieta sanatoasa este vorba de mai mult decat fructe si legume. Devino nemuritor cu dieta cu polifenoli.

Multa vreme ni s-a spus sa mancam 4-6 portii de fructe si legume pe zi, pentru a ramane sanatosi. Apoi, cativa ani mai tarziu, au schimbat numarul la 10. Colonul nostru s-a rasculat dar am incercat sa le urmam recomandarile in ciuda neplacerilor provocate. 

Apoi, mai recent, nutritionistii ne-au spus ca putem sa o ducem foarte bine si cu 4 portii de furcte si legume pe zi. Probabil ca multora le vine sa spuna "la naiba cu tot" si sa manance orice le pica in mana. 

Nutritia inseamna mai mult decat fructe si legume

Exista o modalitate mai buna de a manca. Sa numeri portiile de fructe si legume te poate limita. Sa faci asta poti rezolva problema mineralelor si vitaminelor, dar nu tine cont de aportul de polifenoli. 

Polifenolii sunt chimicale din plante, numite colectiv fitochimicale. In functie de sursa citata exista intre 500 si 8000 de polifenoli si au, separat si probabil impreuna, efecte uimitoare asupra celor care le mananca. 
Cand se spune despre o leguma sau un fruct ca ca este antiinflamator? Sau ca lupta cu cancerul? Sau ca imbunatateste glicemia, imbunatateste metabolismul grasimilor, trateaza bolile cardiovasculare, previne Alzheimer sau imbunatateste sanatatea tractuluii digestiv? Totul se datoreaza polifenolilor. Si da, fructele sau legumele contin multi polifenoli, dar nu sunt singura grupa alimentara care are polifenoli, si de aici vine si problema.

Tipurile de polifenoli

Exista 4 tipuri de polifenoli:

  1. Stilbene: Resveratrol este o stilbena. Se gasesc de regula in vin rosu si arahide, printre altele.
  2. Acid fenolic: Acesti polifenoli se gasesc in cafea, ceaiuri, cirese, afine si alte bauturi cu fructe.
  3. Flavonoide: Cea mai utila clasa de polifenoli. Se gasesc in ceai verde, vin rosu, legume si tot felul de fructe si legume.
  4. Ligani: Se gasesc in seminte de in, alge, cereale, legume, diferite grane si diferite fructe si legume.

Pentru sanatate maxima, trebuie sa ingerezi polifenoli din toate aceste grupe. De fapt, vrei sa te balacesti in ei. Dar diferite alimente au diferiti polifenoli, in cantitati diferite. Nu exista un aliment care sa aibe cantitatile optime din toti polifenolii. De aceea este nevoie de diversitate. 

Trebuie pus mai putin accent pe portiile de fructe si legume si mai mult pe numararea grupelor alimentare care contin diferite tipuri de polifenoli. 

Cele 7 grupe alimentare ale polifenolilor

Iata grupele alimentare "polifenole", alaturi de cateva exemple de alimente bogate in polifenoli din acele grupe alimentare.

  1. Legume - Anghinare, cartofi, rubarba, ceapa galbena, varza rosie, rosii cherry, praz, broccoli, telina. 
  2. Fructe - Fructe de padure, caise, prune, pere, struguri, cirese (cu cat fructul este mai inchis la culoare, cu atat este mai bogat in polifenoli).
  3. Cereale integrale - hrisca, orz, ovaz, secara, grau, orez alb.
  4. Nuci, seminte si leguminoase - fasole neagra, fasole alba, nuci pecan, migdale, nuci, seminte de in, castane, alune de padure.
  5. Grasimi - Ulei de masline extravirgin, ulei de susan, ciocolata neagra.
  6. Bauturi - Cafea, ceai, vin rosu, cacao.
  7. Condimente - Oregano, rozmarin, sos de soia, cuisoare, menta, anason, seminte de telina, sofran, cimbru, busuioc, pudra de curry, ghimbir, chimion, scortisoara, usturoi.

Ce sa faci cu aceste informatii

Nu mai fi obsedat sa mananci X portii de legume si fructe si incearca sa mananci cat mai multe din grupele de polifenoli de mai sus. 

Poti folosi ca supliment cu polifenoli amestecurile de legume si fructe concentrate. Mai mult, sa mananci alimente din aceste grupe alimentare merge la bazele nutritiei, adica un consum cat mai variat de alimente. Da, aceste recomandari au fost facute inainte sa stim ca exista polifenolii, dar acum stim de ce aceste recomandari au mers mereu asa bine.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Fii mai sanatos mancand mai bine Sfaturi nutritionale pentru o sanatate mai buna Chiar daca stii ce alimente iti fac bine si ce alimente iti fac rau, probabil ca nu stii toate trucurile pentru a profita la maxim de alimentele sanatoase pe care le mananci zi de zi. Afla de aici 7 artificii nutritionale care iti vor imbunatati sanatatea. 14 Feb, 2016
Mananca ciocolata zilnic pentru a fi sanatos Mananca ciocolata zilnic pentru a fi sanatos Sa mananci un anumit tip de ciocolata iti poate imbunatati sanatatea si poate chiar construi masa musculara. Iata despre ce este vorba! 19 Jan, 2020
cum sa mananci pentru a reduce stresul Nutritie pentru diminuarea stresului Stresul si nivelele de cortizol ridicate care vin odata cu el iti distrug atat sanatatea cat si aspectul fizic. Nu poti slabi, construi muschi si fi in forma maxima daca ai nivele prea mari de stres si cortizol. Aici gasesti cele mai bune sfaturi nutritionale care sa te ajute in combaterea stresului. 10 Jun, 2018
Ce sunt si care sunt cele mai bune uleiuri vegetale Uleiurile vegetale pe intelesul tuturor Uleiurile vegetale sunt printre cele mai cunoscute si utilizate surse de grasimi. Iata un ghid simplu despre ce uleiuri sunt bune pentru gatit si care ar trebui evitate sub orice forma! 17 Oct, 2016
fa orezul mai nutritiv Fa orezul mai nutritiv Doar adauga o lingura din aceasta pudra si fa orezul alb mai nutritiv si mai bun la gust. 26 Aug, 2018
Sanatate: mananca zilnic doua linguri de ulei din nuca de cocos extravirgin Cateva motive sa mananci doua linguri pe zi de ulei din nuca de cocos Uleiul din nuca de cocos este singurul aliment despre care se poate spune ca este cu adevarat un super-aliment. Dar este si foarte controversat, prejudecatile fiind inca in floare in privinta acestui ulei vegetal saturat. 03 Jul, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.