Recuperarea in timpul unei faze de slabire

Publicat in

Cum stii ca te recuperezi cum trebuie in contextul unui deificit caloric dintr-o perioada de slabire? Asta va dicta cat cardio poti face!

Fazele de slabire sunt dure pentru corp. Cresti efortul fizic su scazi caloriile. Corpului nu ii place deloc aceasta combinatie. Asa ca permanent trebuie sa ajustezi antrenamentele pentru e evita epuizarea. Felul in care te recuperezi dicteaza cat cardio poti face si daca este timpul sa il elimini aproape complet din programul tau.

Pentru a evalua cat de bine te recuperezi dupa antrenamente, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te uiti la biomarkerii de baza. Inainte sa iti scada performanta la antrenamente poti observa perturbari subtile (decsresteri) in:

  • Scaderea calitatii somnului - dormi mai putin si/sau mai agitat, te trezesti mai obosit.
  • Probleme de digestie - fie te constipi, fie te strici la stomac; persoanele sanatoase de regula se constipa, dar daca stresul antrenamentelor este mult prea mare, merge in sens invers.
  • Schimbari ale apetitului - fie creste extrem de mult si nu te mai poti controla, sau, scade inexplicabil desi faci antrenamente intense, semn ca digestia devine o povara pentru corp.

Dar cel mai relevant indicator al recuperarii este performanta la antrenamente. Trebuie sa stii ce performante vrei sa imbunatatesti in ciclul respectiv de antrenament. Este vorba de greutati, de volum, de conditie fizica, etc. Ce ar trebui sa vezi ca progreseaza de la antrenament la antrenament; faci aceste progrese, te simti bine fizic, poti mentine frecventa fara sa iti scada performantele? La acestea trebuie sa te uiti inainte sa faci schimbari.

Daca vorbim de o pregatire pentru un concurs de culturism, este alta discutie. Definirea musculaturii pentru un astfel de eveniment nu vine la pachet cu sanatate mai buna, asa ca scopul in acest caz este sa diminuezi cat mai mult disconfortul si efectele negative. Ele o sa apara cu siguranta, nu poti ocoli asta. In aceste cazuri se umbla la protocolul de suplimentatie, la factorii de mediu, nutritionali, etc.

Daca doar incerci sa slabetsi si vrei o evaluare, sa stii daca folosesti volumul corespunzator, pentru antrenamentele cu greutati si aerobice si ai un deficit caloric bun, trebuie sa gasesti punctul de echilibru, de homeostaza. Ce vreau sa spun prin asta? Trebuie sa gasesti combinatia ideala pentru tine in care sa ai progrese in privinta slabirii dar sa mentii biomarkerii optimi.

Recuperarea sanatoasa iti va aduce rezultatele sustenabile pe care le vrei. Asa ca cel mai simplu este sa iti monitorizezi markerii de mai sus si sa ajustezi programul in concordanta. Daca incepi sa fii afectat negativ, redu frecventa sesiunilor de cardio, chiar pana la zero daca asta este nevoie. La antrenamentele cu greutati ar trebui sa umbli ultima data si daca sunt gandite cum trebuie nu va fi cazul.

Daca biomarkerii sunt ok dar tot nu mai progresezi, probabil inseamna ca este timpul sa schimbi programul de antrenament si sa introduci alti stimuli pentru corp. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.