Poti cu adevarat creste testosteronul prin dieta?

Publicat in

Este un subiect delicat. Iata ce sa faci, si mai important, ce sa nu faci, pentru a iti creste nivelurile de testosteron prin dieta.

Exista vreo cale prin care sa cresti nivelurile de testosteron, sau cel putin sa le optimizezi, doar prin dieta? Testosteronul este un barometru sexual si al reproducerii. Partial, raspunde si la stimulii veniti din mediul inconjurator. 

Cand vine vorba de dieta, intrebarea este: exista suficienta mancare pentru a sustine nevoile metabolice? Nici prea putina nici prea multa? Daca da, secretia de testosteron creste. 

Metabolismul vrea efectul Goldilocks cand vine vorba de testosteron. De aceea cei sedentari si grasi, dar si culturistii definiti "la os" inainte de o competitie, nu au chef de sex si au erectii proaste. 

Asadar, primul lucru legat de dieta si testosteron pe care trebuie sa il retii este acesta: nu redu caloriile prea mult pentru o perioada prea lunga de timp. Acelasi lucru este valabil si pentru oricare din cei 3 macronutrienti (proteine, carbohidrati, grasimi), indiferent de numarul de calorii mancate. Aceste reduceri iti pot omori testosteronul. Al doilea lucru este de a echilibra antrenamentele cu recuperarea

Dar este un subiect nuantat, nicio practica nutritionala nefiind in alb sau negru. Indivizi usor surpaponderali pot urma diete ketogenice si sa inregistreze schimbari pozitive ale nivelurilor de testosteron. Aceeasi dieta poate cauza probleme de libidou, cresteri musculare si erectii, altor persoane. Discrepanta este explicata de individ. 

 masa musculara pe cale naturala

Daca ar exista niste reguli generale grosiere acestea ar fi:

  • Nu redu grasimile sub 20% din dieta. 
  • Nu redu carbohidratii sub 30% din dieta.
  • Mentine proteinele la peste 20% din dieta. 

O proportie de 40-30-30 (carbohidrati-proteine-grasimi) este buna daca vrei masa musculara sau participi la competitii sportive. O proportie de 30-40-30 este buna daca vrei sa slabesti. 

Unele studii arata ca daca ai deficiente de magneziu, zinc sau vitamina D, poti inregistra o crestere a testosteronului daca iei ZMA, alaturi de o doza de 2000-5000 U.I./ zi (luata cu cea mai mare masa din zi) de vitamina D. 

Ca sa recapitulam:

  1. Stai departe de a fi prea definit sau prea gras.
  2. Fereste-te de dezechilibre prea mari calorice sau ale macronutrientilor.
  3. Antreneaza-te suficient, dar nu prea mult! 

Daca nivelul de testosteron este optimizat, o vei simti. Vei fi mai concentrat. Vei performa mai bine in sala de forta si te vei recupera foarte bine dupa efort. Vei avea mai putina grasime si se va simti. Si penisul iti va fi mai responsiv si rezistent! 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.