Iarba anabolica

Publicat in

Cantitati mici ale acestei plante foarte comune ajuta la construirea de masa musculara si anduranta. Mananca zilnic cate putin pentru a creste mai repede.

Exista cateva substante anabolice care se gasesc in natura, deseori in lucruri comestibile. Dar de cele mai multe ori, doza eficienta la oameni ale acestor substante anabolice este de-a dreptul ridicola. 

De exemplu, rosiile contin ceva numit tomatidina, dar ar trebui sa mananci kilograme si kilograme de rosii, alaturi de galeti de ketchup si o garnitura de suc de rosii pentru a avea un aport suficient de mare care sa te ajute sa construiesti masa musculara. 

Dar la suprafata a iesit un nou anabolic natural si spre deosebire de alte surse anabolice naturale dozele eficiente la oameni, extrapolate de la studii pe soareci, par mici si rezonabile. Motivul pentru care a scapat lumii sportului este ca aceasta substanta se gaseste in patrunjel, chestiile alea verzi pe care le pun de regula la restaurante pe mancare, ca decor! Nimeni nu mananca patrunjelul crud, nu? 

Dar niste cercetatori coreeni au inceput sa hraneasca cu aceasta substanta anabolica, un polifenol numit apigenin, soareci si asta i-a facut sa creasca si le-a imbunatatit performantele de alergare. 

Ce este apigeninul?

Apigenin se gaseste in patrunjel, dar si in telina, portocale, grapefruit si musetel. In experimente s-a dovedit a opri progresia cancerului de prostata si colon, imbunatati memoria, ameliora rezistenta la insulina si a inhiba conversia testosteronului in estrogen. 

Evident sunt lucruri de dorit, dar nimeni nu testase efectul sau asupra muschilor scheletici si a hipertrofiei lor, inainte de experimentul coreenilor de care am zis mai sus. 

Ce au facut

Cercetatorii au impartit soarecii in 3 grupuri. Primul grup a primit o doza zilnica mica de apigenin, pe cand al doilea grup o doza zilnica mare de apigenin. Al treilea grup nu a primit nicio doza de apigenin. 

Dupa 7 saptamani, soarecii au fost pusi sa alerge pana la epuizare. Le-a fost examinata si marimea cvadricepsilor, tibialilor anteriori, gastrocnemicilor si tricepsilor. 

Ce au descoperit

Soarecii care au ingerat cantitatile cele mai mari de apigenin au avut cele mai bune performante la testul de alergare, pe locul doi fiind grupul care a primit dozele mici de apigenin. Mai mult, grupul care a primit dozele mari de apigenin si-a dezvoltat cel mai mult coapsele. Din anumite motive, ceilalti muschi masurati nu au prezentat cresteri similare. 

Cercetatorii au scris ca apigeninul induce diferentiere miogenica in celule prin reglarea cailor Prmt7-p38-myoD si Akt-S6K1. Au descris si cateva cai chimice, toate avand denumiri alambicate care ar fi o parola excelenta la orice cont de e-mail! 

Pe scurt, apigenin creste productia proteinelor contractile, a hormonilor anabolici IGF-1 si IGF-2 si a PGC-1-alfa, regulatorul principal al biosintezei mitocondriilor. 

Ce sa faci mcu aceasta iarba anabolica

Suna ciudat, dar recomandarea logica care reiese din acest studiu este sa mananci patrunjel daca vrei muschi mai mari! Dozele eficiente fiind mici merita incercat. 

25 grame de patrunjel tocat are cam 180 mg de apigenin, asa ca o lingura ar contine aproximativ 10 grame ale acestui polifenol.  Echivalentul uman al dozelor folosite in experimentul pe soareci ar fi de 20 si 40 mg (20 mg doza mica si 40 mg doza mare). Asa ca poti folosi zilnic 2-4 lunguri de patrunjel tocat, puse in supe, in sandwichuri, in salate, in smoothiuri, chiar si in shake-uri proteice; il poti manca ca atare daca vrei. Te poate ajuta sa ai masa musculara mai mare si performante mai bune. 

Se pare ca apigeninul este prezent si in patrunjelul uscat, un raport sugerand ca dupa greutate, patrunjelul uscat este 4,5% apigenin. Asta ar insemna ca o lingura generoasa pe zi ar echivala dozele din experiment. 

Referinte

  1. "Apigenin, a natural anabolic compound in parsley." Ergo-log, January 24th, 2018.
  2. Young Jin Jang, Hyo Jeong Son, Yong Min Choi, Jiyun Ahn, Chang Hwa Jung, and Tae Youl Ha, "Apigenin enhances skeletal muscle hypertrophy and myoblast differentiation by regulating Prmt7," Oncotarget, September 16, 2017.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.