Cate grame de proteine poti consuma la o masa?

Publicat in

Suntem invatati ca nu putem manca mai mult de 30-50 de grame de proteina la o masa. Multi presupun ca organismul nu poate digera si absorbi mai mult de atat. Afla adevarul despre digestia proteinelor.

Una din intrebarile frecvente puse de impatimitii de sport, si in special de culturism, este: "cate proteine poate digera corpul deodata?". Dintr-un motiv necunoscut, se pare ca s-a decis in mod arbitrar ca este vorba de 30-50 de grame de proteine, pentru toate fiintele umane, indiferent de masa corporala. Afirmatia este stupida in sine, dar sa va explic si de ce corpul poate face fata la mult mai multe proteine la o singura masa.

Primele faze ale digestiei proteinelor

Inainte de a intra in cifre exacte pe care le poti implementa, este bine sa ai o idee generala despre cata proteina poate metaboliza organismul uman. Dupa cum stiti deja, procesul de ingestie incepe in gura, care este responsabila de descompunerea fizica a alimentelor. Dupa ce dintii si-au facut treaba, fragmentele de alimene/nutrienti (proteine in cazul nostru) ajung in stomac unde incepe digestia.

Stomacul contine sucuri gastrice compuse din acid clorhidric, clorura de sodiu si clorura de potasiu. Acesti acizi initieaza descompunerea chimica (degenerarea) a proteinelor si activeaza enzimele necesare absortiei lor. Una din enzimele importante ale digestiei proteinelor este pepsina; de aceea se si spune despre cei care mananca cantitati mari de proteina ca ar trebui sa se suplimenteze cu enzime digestive.

Fazele de final ale digestiei proteinelor

Dupa ce proteinele au fost denaturate, polipetidele rezultate se duc in duoden, segmentul care preceda intestinul subtire. Duodenul este locul unde se digera marea parte a proteinelor si se absorb cei mai multi aminoacizi. Aici se gasesc o multime de enzime digestive care transforma polipetidele in aminoacizi izolati si cantitati mici de di si tri peptide. 

La finalul digestiei, aminoacizii izolati fie trec in celulele intestinale fie ajung in circulatie si se duc la ficat. Din ficat, aminoacizii sunt folositi in functie de necesitatile energetice ale organismului (sunt utilizati in sinteza proteinelor sau ca baza a gluconeogenezei - furnizarea de energie in lipsa carbohidratilor).

Cata proteina poate corpul uman digera la o masa?

Am acoperit bazele digestiei proteinelor, asa ca sa aruncam o privire pragmatica asupra teoriilor referitoare la cantitatea de proteina digerata la o masa. Intrebarea este cata proteina poate fii digerata si nu cata proteina poate fii folosita pentru sinteza proteinelor in muschi, o diferenta foarte importanta pentru un culturist. 

Ideea ca o persoana are o limita de absortie de 30-50 de grame de proteine nu sta in picioare din punct de vedere evolutionist si biochimic. Aceasta teorie, ca nu poti absorbi/digera mai mult de 30-50 g de proteina la o masa implica automat ca ce depaseste aceste cifre este excretat prin fecale. Deci, in loc sa fie digerat, excesul de proteine trece ca prin minune de complicatul sistem digestiv de care am vorbit mai inainte si ajunge direct in colon. Ceva nu suna bine, nu? Daca asta ar fii adevarat, multa lume ar trai numai pe W.C.!

Si mai concludent, nu exista nicio dovada stiintifica ca organismul nu poate absorbi mai mult de 30-50 de grame de proteine deodata, din contra, dovezile sustin ca poate absorbi cantitati uriase de proteine, doar ca dureaza mai mult decat in cazul cantitatilor mai mici. Cu alte cuvinte, cand cantitatea de proteine este foarte mare procesul digestiei este incetinit si fluxul de nutrienti este trimis mai lent catre intestinul subtire. 

Ca sa vorbim in termeni extremi, daca ai consuma 200 de grame de proteine la o masa (imens!) probabil ca toate ar fii absorbite, dar nu toate ar fii folosite cu un scop bun, ca sa zic asa. 
Si proteinele pot fii convertite in grasime, dar mecanismele prin care se face asta nu sunt deloc usoare si convenabile pentru organism, asa ca procentul de conversie ar fii unul foarte mic. Cel mai probabil, excesul de proteine care nu este folosit la sinteza proteica din muschi sau alte procese anabolice, va fii trimis in ficat si supus gluconeogenezei, adica transformat in carbohidrati si stocat ca glicogen. 

Ca sa concluzionam, poti manca orice cantitati de proteine oricand, dar nu este bine sa duci lucrurile la extrem daca vrei sa si folosesti cu succes proteinele ingerate. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.