Acumulare de masa musculara sau definire?

Publicat in

Cum sa decizi ce faza sa urmezi? Bulking sau definire? Ar trebui sa mananci pentru a construi masa musculara sau pentru a reduce stratul adipos?

Daca vrei un corp mare si definit, probabil ai ceva intrebari legate de definire sau acumulare de masa musculara. Mai exact, te intrebi daca ar trebui sa incepi sa te concentrezi pe a construi cat mai multa masa musculara, pe care sa o definesti apoi, sau intai sa mai dai jos din grasime si apoi sa te apuci de o faza de acumulare. 

Ambele faze au argumente pro si contra. Acumularea aduce atat muschi cat si tesut gras, iar definirea iti reliefeaza abdomenul dar iti mananca si din masa musculara. 

Si asa apare un fel de purgatoriu al fitness-ului, cand nu te dedici cu adevarat niciunei strategii anume si stagnezi, fara niciun progres vizibil in vreo directie. Acest articol te va ajuta sa te decizi mai usor ce trebuie sa faci. 

Acumulare contra definire: care sunt diferentele

Acumularea inseamna mentinerea temporara a unui surplus caloric usor pentru a iti creste greutatea. 

De regula, cei care sunt intr-o faza de acumulare isi optimizeaza aportul de macronutrienti (caloriile care vin din proteine, carbohidrati si grasimi) si antrenamentele pentru a fi siguri ca mare parte din greutatea acumulata vine din muschi, nu din grasime (dar acumularea de ceva grasime este inevitabila). 

Definirea (sau slabirea) inseamna restrictionarea temporara a caloriilor pentru a reduce greutatea corporala. 

Si aici trebuie unele optimizari ale macronutrientilor si antrenamentelor pentru a arde cat mai multa grasime si cat mai putin tesut muscular (este inevitabil sa nu se piarda si ceva masa musculara).

Ar trebui sa urmez o faza de acumulare de masa musculara sau de definire musculara?

Cum sa stii ca ar trebui sa incepi o faza de acumulare de masa musculara

Ar trebui sa intri intr-o astfel de faza doar daca vrei masa musculara cat mai mare si nu te deranjeaza putina grasime. Da, unii pot construi masa musculara si arde grasime in acelasi timp, dar daca nu esti incepator, nu iei multi steroizi anabolizanti sau ai un program de antrenamente nebunesc de intens (sportiv de performanta la nivel de top), probabil ca nu este cazul tau. 

Ar trebui sa incepi o faza de acumulare daca:

  • esti barbat si ai o grasime corporala sub 10%
  • esti femeie si ai o grasime corporala sub 20%

Iata si un grafic:

grafic definire acumulare

Motivele pentru care recomand niveluri mici de grasime inainte de a incepe faza de acumulare:

  1. Daca esti prea gras cand incepi faza de acumulare, atunci va trebui sa scurtezi durata fazei sau la final vei fi mult prea gras. Incepi fazele de acumulare definit si vei putea ramane mai mult timp in surplus inainte sa fie nevoie sa slabesti. 
  2. Sa nu ai multa grasime cand incepi o faza de acumulare de masa musculara scurteaza viitoarele faze de definire pentru ca nu vei acumula prea multa grasime. 
  3. Grasimea corporala mai putina faciliteaza acumularea de masa musculara pentru ca vei avea o sensibilitate mai buna la insulina si un mediu hormonal mai propice.

Cum sa stii ca ar trebui sa incepi o faza de definire

Daca nu esti multumit de cum arati si de nivelul de grasime corporala, ar trebui sa slabesti inainte de a iti face griji pentru marirea masei musculare. 

Nu are sens sa te ingrasi doar pentru ceva muschi, mai ales daca nu muschii mai mari sunt principala ta preocupare acum. Fa ceea ce te va mentine cat mai motivat. 

Daca esti supraponderal, trebuie sa slabesti! Este cea mai sanatoasa si desteapta alegere, chiar daca visezi sa ai muschii cat mai masivi. 

Daca esti la mijloc, ai procente normale de grasime dar iti surade ideea sa ai un abdomen vizibil, dar vrei sa fii si mai mare cu totul, atunci alege ce faza sa incepi in functie de procentul de grasime corporala actual.

Mai exact ar trebui sa incepi o faza de definire daca:

  • esti barbat si ai mai mult de 15% grasime corporala.
  • esti femeie si ai mai mult de 25% grasime corporala.

Daca vei alege aceste abordari vei fi mai fericit pentru ca nu "te vei simti gras", ceea ce te ajuta sa te tii de dieta si antrenamente. Vei arde mai multa grasime si mai putini muschi pentru ca nu vei fi nevoit sa iti restrictionezi caloriile prea mult sau pentru prea mult timp. 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

6 semne care arata ca ai o deficienta de proteine si ce sa faci 6 semne care arata o deficienta de proteine Proteinele sunt nutrienti esentiali corpului pentru repararea si cresterea muschilor, dar si pentru unghii sanatoase, par sanatos si piele sanatoasa. Dar este greu sa iti dai seama daca mananci suficiente proteine in functie de nevoile tale. Iata 6 semne care iti spun ca trebuie sa iti cresti aportul de proteine. 07 Aug, 2016
Elementele comune ale ditelor de succes Ce au in comun cele mai de succes diete Exista numeroase diete care dau rezultate bune, atat in privinta acumularii de masa musculara cat si a arderii grasimilor. Unele sunt destul de diferite cand sunt puse una langa cealalta, dar toate au cateva puncte comune, pe care ar trebui sa le retinem. 14 Feb, 2016
Aport proteic pentru masa musculara si forta Aport proteic pentru masa musculara si forta De multe ori nu reusesti sa iti cresti masa musculara si forta din cauza proastei planificari a dietei, planificare care trebuie sa tina cont de efortul depus in sala. 17 Sep, 2018
ce sunt proteinele, carbohidratii si grasimile. nutritia explicata pe scurt Ce sunt proteinele, carbohidratii si grasimile? Se spune ca nu poti intrece prin antrenamente o dieta proasta. Si cel mai simplu mod de a iti regla dieta este de a intelege din ce sunt alcatuite mancarurile tale preferate. Un mic ghid de baza privind proteinele, carbohidratii si grasimile. 06 Aug, 2017
Situiatii in care dietele sarace in carbohidrati nu sunt recomandate Situatii in care dietele sarace in carbohidrati nu sunt recomandate In ciuda numeroaselor beneficii ale dietelor sarace in carbohidrati (low-carb) acestea nu sunt mereu cea mai buna cale. Afla de aici care sunt situatiile in care dietele sarace in carbohidrati nu sunt cea mai buna idee. 21 May, 2018
Hiperhidratarea ajuta sportivii de anduranta sa performeze mai bine Hiperhidratarea ajuta sportivii de anduranta Hidratarea si echilibrul electrolitilor este cel mai important aspect in timpul curselor de anduranta. Iata ce poate face cosumul excesiv de apa, in anumite momente. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.