De ce sportivii ar trebui sa ia probiotice

Publicat in

Daca iti place sa faci sport trebuie sa aflii despre beneficiile pe care ti le pot aduce probioticele!

Sa iei probiotice a devenit un lucru despre care ti se spune ca trebuie sa il faci, dar nu stii exact de ce. Dar daca iti supui corpul la stres suplimentar in sala de forta, atunci ar trebui sa iei suplimentarea cu probiotice foarte in serios. 

Probioticele nu numai ca iti mentin sanatatea, dar sunt indispensabile pentru o nutritie functionala. Probioticele sustin nivelurile de energie, sistemul imunitar si performantele sportive optime. Si cum multe dovezi arata ca problemele de sanatate incep in intestine, este important sa ai o flora intestinala sanatoasa. 

Cea mai buna modalitate de a iti mentine flora intestinala sanatoasa este de a manca alimente fermentate si de a lua probiotice. Ca sportiv ar trebui sa iei zilnic o portie de probiotice

1) Imbunatatirea sanatatii intestinale

Intestinele sunt centrul sanatatii si starii de bine. Daca ai intestinele compromise, iti va scadea si performanta fizica. Asta pentru ca sanatatea sistemului imunitar este strans legata de taria membranelor care inconjoara intestinele. 

Daca captuseala intestinala este avariata, poate avea "scurgeri" de toxine care ajung in sange. Sistemul imunitar are un raspuns inflamator la aceste toxine -  si inflamatiile sunt precursorii multor boli. 

Cercetarile arata ca probioticele sunt o metoda puternica de a imbunatati bariera intestinala la sportivii de anduranta. 

2) Prevenirea infectiilor cailor respiratorii

Infectia cailor respiratorii este cea mai frecventa afectiune la sportivi. Prea multe astfel de infectii pot avea efecte negative asupra sanatatii si performantelor fizice, mai ales in timpul perioadelor de antrenamente intense. De exemplu, maratonistii tind sa sufere de astfel de infectii in zilele de dupa competitii. 

Aici suplimentarea cu probiotice poate fi foarte importanta pentru mentinerea functiilor imunologice si reducerea predispozitiei la imbolnaviri. 

Studille pe sportivi au aratat ca exista un risc mai mare de infectie a cailor respiratorii la sportivii cu niveluri mici de IgA, un anticorp care joaca un rol major in functiile imunologice ale membranelor mucoase. Nivelurile de IgA tind sa scada in prioadele de antrenamente intense. 

Cand se iau suplimente care contin diferite tulpini de Lactobacillus, scad sansele de a face infectii ale cailor respiratorii. Un studiu a aratat ca doar 8 saptamani de suplimentare cu probiotice pot reduce simptomele si severitatea infectiilor cailor respiratorii. 

3) Probioticele reduc inflamatiile

In mod normal, sportivii nu au niveluri ridicate de inflamatii, decat daca sunt accidentati. Dar, inflamatiile se pot dezvolta incetul cu incetul in timp, ceea ce duce la complicatii ale sanatatii, peformante fizice proaste si o predispozitie mai mare la boli legate de inflamatie cronica.

Un indicator al inflamatiilor din corp este proteina C reactiva, ale carei valori cresc la numeroase conditii cronice precum obezitate, diabet de tip II, tensiune arteriala crescuta si colesterol marit. 

Suplimentarea cu probiotice poate ajuta la scaderea protinei C reactive. Este legat de felul cum probioticele reduc inflamatiile prin prevenirea sau repararea permeabilitatii intestinelor. Asta previne raspunsul pro-inflamator al sistemului imunitar. 

 combate acneea

4) Energie si anduranta

Flora intestinala are un rol important in controlul raspunsului inflamator si stresului oxidativ al sportivilor. Dar imbunatateste si metabolismul si arderea caloriilor. Este un lucru important mai ales dupa exercitii intense. 

Un studiu recent care a comparat flora intestinala a unor rugbysti de elita cu cea a unor barbati obisnuiti, sanatosi, a descoperit ca rugbystii aveau niveluri mai mici de bacterii nesanatoase si niveluri mai mari de bacterii sanatoase, decat cei care nu faceau sport. 

Apoi, fiecare grup a urmat un program de antrenament si florele intestinale au fost analizate din nou. Exercitiile fizice au dus la diversificarea florei intestinale. S-a concluzionat ca o flora intestinala sanatoasa este rezultatul exercitiilor fizice regulate dar si ca aceasta sustine niveluri mai bune de energie. 

Alte studii indica ca flora intestinala care are echilibrul optim intre bacteriile sanatoase este vitala pentru energie si anduranta. Aceste bacterii sanatoase comunica cu diferite celule din corp pentru a regla glicemia, ceea ce previne fluctuatiile de energie. Bacteriile probiotice produc si vitamine B, care sunt importante in productia de energie. 

5) Absortie mai buna a nutrientilor

Cei care se antreneaza cu greutati au nevoie de un aport constant de nutrienti de calitate. Dar oricat de calitativ ai manca, nu conteaza daca nu poti absorbi cum trebuie nutrientii din mancare. 

Probioticele sunt cheia absortiei bune a nutrientilor. Cand intestinele functioneaza cum trebuie, poti absorbi mai bine nutrientii din alimentele pe care le mananci

Microbiomul sanatos produce propriile enzime, ceea ce ajuta la optimizarea absortiei nutrientilor dar si la producerea de energie. 

Referinte

  1. Núria Macha, Dolors Fuster-Botellaa. Endurance exercise and gut microbiota: A review. J Sport Health Sci. 2017 Jun; 6(2): 179–197.
  2. Probiotics for preventing acute upper respiratory tractinfections (Review)
  3. Paul O Sheridan, Laure B Bindels, Delphine M Saulnier, Gregor Reid, Esther Nova, Kerstin Holmgren, Paul W O'Toole, James Bunn, Nathalie Delzenne, Karen P Scott. Can prebiotics and probiotics improve therapeutic outcomes for undernourished individuals? Gut Microbes. 2014 Jan 1; 5(1): 74–82. Published online 2013 Dec 16. doi: 10.4161/gmic.27252

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.