Testeaza-ti instant potentialul de crestere al masei musculare

Publicat in

O metoda simpla si directa de a stii cat potential de crestere are un muschi.

Cand ne intrebam de ce anumiti muschi sau grupe musculare cresc mai lent ca urmare a antrenamemntelor, fata de altii, impulsul este sa dam vina pe alcatuirea fibrelor musculare din muschiul respectiv. Muschii care au mai multe fibre musculare cu raspuns rapid cresc ceva mai usor, si invers, cei cu mai multe fibre musculare cu raspuns lent cresc mai greu. 

Dar daca exista si alti factori care au un rol important in cresterile musculare? Este vorva de ceva ce poti diagnostica instant fara sa ai nevoie de niciun echipament special.

Este ceea ce sugereaza Andrew Huberman, un profesor la Scoala Medicala de la Standford. Iata ce spune: "Mergi mental prin tot corpul si vezi daca poti sau nu sa incordezi independent muschii. De exemplu, daca stai asezat pe un scaun sau in picioare, vezi daca iti poti contracta (incorda) muschii gambei". 

Hyberman crede ca abilitatea sau inabilitatea de a iti izola muschii si de a ii incorda este un predictor bun la cat de eficient vei construi forta si marime in muschiul respectiv. Totul tine de neuronii care controleaza miscarile si contractiile voluntare ale muschilor. 

Continunand exemplul de a incorda gambele, Huberman spune ca abilitatea de a incorda muschii gambelor puternic, pana la punctul in care aproape simti ca incep sa apara crampe si doare putin, indica ca ai un control neuronal bun asupra acestor muschi, si ai un potential decent de a le creste forta si masa, daca ii antrenezi cum trebuie.

Invers, daca nu poti incorda cum trebuie gambele sau orice alt muschi ori grupa de muschi, iti va fi greu sa ii dezvolti. 

Ce este vechi este iarasi nou

Ceea ce sugereaza Huberman nu este un concept deloc nou. Acum 100 de ani, un strongman german, pe numele sau Maxick, atribuia mare parte din succesul sau aceluiasi control fin al musculaturii. El spunea despre aceasta practica ca este "capacitatea de a avea vointa de a incorda anumiti muschi in timp ce relaxezi muschii antagoniti (opusi)". 

Asa cum sugera si Huberman, Maxick parcurgea mental tot corpul si incorda fiecare muschi pe parcurs. El credea ca aceasta abilitate contribuia la forta sa impresionanta si dezoltarea musculara.

Maxick este parintele acestui sistem, dar multi alti strogman celebri l-au folosit.

Contracta! 

Intr-adevar, am muschi pe care abia ii pot contracta voluntar (cum ar fi pieptul). Si culmea, acele grupe musculare sunt si cele mai incapatanate cand vine vorba de forta si crestere. 

Intrebarea este ce s-ar intampla daca as exersa mental sa ii incordez? Probabil voi deveni mai bun la a ii incorda, dar se va traduce asta prin cresteri mai mari de forta si marime?

Asta credea Maxick, asta sugereaza Huberman, si este un experiemnt usor de facut atat de mine cat si de oricine vrea sa incerce. Pana la urma nu avem nimic de pierdut! 

Referinte

  1. Huberman Lab podcast: "Science of Muscle Growth, Increasing Strength and Muscular Recovery," May 31, 2021.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.