L-glutamina, flora intestinala si slabirea

Publicat in

L-glutamina este un supliment nutritiv asociat cu culturismul si cresterea masei musculare. Dar noi studii sugereaza ca l-glutamina poate juca un rol si in combaterea supraponderalitatii prin modificarea florei intestinale, astfel incat sa pacaleacsa corpul ca a facut exercitii fizice.

Suplimentul nutritiv l-glutamina poate modifica flora bacteriana la persoanele obeze, si sa o indrepte catre un profil vazut la persoanele cu o buna conditie fizica si cu nivele mai mici de grasime. 

O doza zilnica de 30 de grame de l-glutamina a fost asociata cu o reducere semnificativa a raportului dintre firmicute si bacteroidete la persoanele obeze si supraponderale. Raportul dintre firmicute/bacteroidete este un marker bun al obezitatii. 

Cercetatorii noteaza ca descoperirea modificarilor in flora intestinala facute de l-glutamina subliniaza importanta unor nutrieinti in modularea profilelor bacteriene din intestine. In cazul glutaminei, aceste modificari se aseamana cu cele vazute atunci cand se urmeaza programe de slabire. 

Sanatatea intestinelor si obezitatea

Studiul de fata se adauga multor altor studii care sugereaza ca flora intestinala are un efect direct asupra metabolismului si influenteaza gradul de obezitate.

Aceste studii au descoperit ca soarecii obezi au nivele mari de bacterii firmicute si mici de bacterii bacteroidete, in comparatie cu soarecii fara procente mari de grasime. Astfel de constatari au fost facute si la oameni. Flora microbacteriana din intestine este diferita la persoanele obeze si la cele cu procente mici de grasime. Mai mult cand persoanele obeze slabesc, flora lor bacteriana se schimba, avand un profil asemanator cu cel al persoanelor fara procente multe de grasime. Asta sugereaza ca obezitatea are si o componenta microbacteriana.

Sunt si studii care arata ca ingerarea unor probiotice modifica caile metabolice, in special pe cele responsabile de metabolizarea carbohidratilor.
Alaturi de probiotice, si l-glutamina poate ajuta la slabire, prin modificarile pe care le aduce florei intestinale. Studiul care a descoperit asta a durat 14 zile, timp in care nu s-au observat modificari ale greutatii subiectilor. Dar, perioade mai mari de timp pot aduce si modificari metabolice.

Detaliile studiului

Cercatatorii au recrutat 33 de perosane obeze, cu varste intre 23 si 59 de ani. Li s-a administrat aleatoriu fie suplimente cu l-glutamina fie cu l-alanina, timp de doua saptamani. Rezultatele au aratat ca grupul care a luat l-glutamina a avut schimbari majore in flora intestinala fata de grupul care a luat ALA.

Cei care au luat l-glutamina au avut o descrestere de 0,3 in raportul dintre firmicute si bacteroidete, pe cand grupul care a luat l-alanina a inregistrat o crestere de la 0,91 la 1,12. 

Asta sugereaza ca ingestia de suplimente orale cu l-glutamina are efecte similare asupra florei bacteriene ca slabirea. Chiar daca varstele participantilor au variat mult (23-59 ani), rezultatele in privinta florii intestinale au fost consistente la toti. 

Cercetatorii teoretizeaza ca efectele l-glutaminei asupra florei intestinale sunt date prin actiunea sa antiinflamatoare asupra citokinelor. Unele bacterii intestinale sunt asociate cu inflamatiile intestinelor. De exemplu, nivele mari de Veillonella sunt asociate cu inflamarea intestinelor si aparitia colitelor. In acest studiu, nivelul bacteriilor Veillonella a fost redus in urma suplimentarii cu l-glutamina, ceea ce sugereaza ca acest aminoacid poate avea unele proprietati antiinflamatoare.

Mai mult, cresterea nivelelor bacteriilor Prevotella este ca un scut impotriva inflamatiilor si infectiilor intestinelor. Suplimentarea cu l-glutamina a dus la sporirea numarului acestor bacterii. Nu acelasi lucru s-a observat dupa suplimentarea cu l-alanina. Asta sugereaza ca l-glutamina poate avea un efect protector asupra intestinelor. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.