L-carnitina l-tartrat pentru masa musculara

Publicat in

L-carnitina l-tartrat este un supliment sportiv pentru cresterea masei musculare. Afla de aici tot ce trebuie sa stii despre el si daca merita incercat sau nu.

Avem proteinele, care construiesc masa musculara. Avem creatina, si cred ca putem pune linistiti pe lista si beta-alanina. Si poate ceva mai puternic precum Somatodrol. Acum avem patru lucruri despre care stim sigur ca ajuta la construirea de masa musculara. Si cam atat, nu? Asa sunt suplimentele pentru masa musculara, putine sunt cu adevarat folositoare. 

Suplimentele care chiar sunt anabolice, si nu doar iti dau energie de ajungi sa fii iepurasul Energizer, sunt putine. Fa cunostinta cu l-carnitina l-tartrat, o potentiala aditie la lista de mai sus. 

L-carnitina l-tartrat (LCLT) este un supliment alcatuit din l-carnitina legata de acidul tartaric. Acidul tartaric este inert in sine, si este adaugat doar pentru a stabiliza si livra unde trebuie l-carnitina. Cu alte cuvinte, LCLT este doar o forma foarte stabila de l-carnitina

L-carnitina l-tartrat este un aminoacid vandut ca supliment pentru refacerea muschilor; in lumea cercetarilor LCLT este standardul experimentelor cu l-carnitina si efectul ei asupra exercitiilor fizice, aproape in toate studiile de acest fel fiind folosita LCLT.

Se pare ca poate ajuta la recuperarea musculara, dar inca nu se stie mecanismul exact de actiune. Exista 3 mari teorii:

 1. Modificarea utilizarii energiei de catre corp, sau schimbarea felului in care corpul arde glucoza pentru energie relativ la acizii grasi.
 2. Cresterea oxigenarii in muschi. A nu se confunda cu oxidarea, oxigenarea fiind un indicativ al cresterii activitatii metabolice. Mai multa activitate, mai multe cresteri, mai multe rezultate. 
 3. Schimbarea statusului hormonal a celulelor prin cresterea continutului de receptori androgeni, permitand testosteronului sa reconstruiasca mai rapid muschii. 

Nu o sa acoperim primul punct pentru ca multe suplimente interactioneaza cu oxidarea energiei din corp si este un subiect plictisitor. Si nici despre a doua teorie nu o sa ne ocupam foarte mult, pentru ca desi suna bine se bazeaza pe un singur studiu care nu a fost inca replicat. Iar sudiile care au dificultati in a fi replicate nu sunt vesti bune!

O sa ne ocupam mai ales de teoria cresterii actiunii testosteronului in celulele musculare; nu numai ca ar fi o trasatura relativ unica in lumea suplimentelor este si foarte misto! 

Ce au facut cercetatorii?

Studiul de baza a durat 7 saptamani, timp in care subiectii s-au suplimentat cu l-carnitina l-tartrat. Doza a fost de 2 grame pe zi, in doua reprize, 1 g dimineata la micul dejun si 1 gram la pranz. Subiectii au fost 10 barbati adulti, sanatosi si activi fizic (dar nu sportivi de performanta - deci cam ca tine). 

Ca sa fim exacti, cele doua grame se refera la greutatea l-carnitinei. Practic au fost 2,94 g de l-carnitina l-tartrat, cele 99 mg ramase fiind greutatea acidului tartaric. 

Grupurile au fost echilibrate cat mai bine cu putinta, avand in vedere esantionul mic de subiecti, si studiul a fost facut in crossover dublu orb, cu o saptamana ca perioada de eliminare. Perioada de eliminare se refera la pauza dintre prima faza de 3 saptamani a studiului si a doua faza de 3 saptamani, cand grupurile care luau LCLT si palcebo sunt schimbate intre ele; in aceasta perioada ambele grupuri inceteaza sa isi ia suplimentele. 

Trebuie notat si ca in studiu nu au fost impuse anumite exercitii fizce asupra subiectilor. Dar la finalul fiecarei perioade de suplimentare de 3 saptamani, subiectii au fost pusi sa faca doua exercitii de test. 

S-au facut si biopsii musculare pentru a se evalua efectele asupra tesuturilor musculare, si pentru alte analize (a se vedea interactiunile suplimentarii cu alimentele) subiectii au primit dupa antrenamente fie un amestec de zahar si aminoacizi sau doar apa. 

Rezultatele studiului

Principalele rezultate au venit de la biopsiile musculare de la picioare - mai exact de la muschiul vastus lateralis. 

Dupa 21 de zile de suplimentare, LCLT a fost asociata cu cresterea nivelelor de receptori andorgeni inainte de exercitii. Receptorul androgen este "poarta" prin care testosteronul si alti hormoni anabolici isi exercita functiile in corpul uman - sau un lacat pentru care testosteronul este cheia.

Dar, o interactiune interesanta a avut loc in fereastra de nutritie post-antrenament. Administrarea de apa, dupa antrenamente, a crescut si ea numarul de receptori androgeni - combinarea de apa si LCLT nu a avut efecte suplimentare, pe cand combinarea LCLT si bautura de zaharuri si aminoacizi (proteine) a avut ceva efecte in plus. 

Ca sa simplificam cele spuse mai sus:

 • L-carnitina l-tartrat a crescut nivelele de receptori androgeni in repaus.
 • Cresterea receptorilor androgeni indusa de exercitiile fizice nu a fost sportia de suplimentarea cu LCLT dupa antrenament.
 • Cresterea receptorilor androgeni indusa de exercitiile fizice a fost crescuta de suplimentarea cu LCLT si o bautura din zaharuri si aminoacizi, dupa exercitiile fizice. 

Cresterea a fost semnificativa. Intre grupul care a luat LCLT si cel care nu a luat a fost o crestere in favoarea primului grup cu 50% mai mare. Cercetatorii au evaluat si o serie de factori hormonali si au descoperit ca

 • Testosteronul avea nivele mai reduse in sange cand receptorii au devenit mai proeminenti, sugerand ca mai mult testosteron a intrat in celule prin intermediul lor.
 • L-carnitina l-tartrat si nutritia par sa reduca cortizolul mai mult decat palcebo si nutritia (nutritia fiind bautura cu glucoza si aminoacizi).
 • Hormonul luteinizant, implicat in sintetizareaa testosteronului in testicule, a fost influentat intr-o maniera similara cu testosteronul.
 • SHBG, o molecula care transporta si inactiveaza testosteronul, a fost mai mare tot timpul cat s-a luat LCLT si nu a avut interactiuni cu exercitiile si nutritia. 
 • LCLT nu a avut niciun impact asupra FSH, un alt hormon care influenteaza eliberarea de testosteron. 

O crestere a receptorilor androgeni este anabolica, dar o crestere a SHBG este catabolica, asa ca cercetatorii au masurat si daca acestea doua se anuleaza reciproc. S-a constata ca LCLT plus apa creeaza o balanta pozitiva pe cand LCLT cu aminoacizi si zahar creeaza una negativa, dar asta poate fi din cauza ca mai mult testosteron a fost absorbit in celule si nu mai era disponibil in sange pentru a fi masurat. Asta inseamna ca desi poate avea proprietati anti-androgenice, nu sunt suficient de mari pentru a anula efectele androgene.

 masa musculara pe cale naturala

Exista alte cercetari?

Doar un alt experiment a mai studiat efectele hormonale ale l-citrulinei l-tartrat. Cele doua studii sunt asemanatoare in concept, dar nu pot fi comparate avand metode diferite. Acest al doilea studiu a analizat mai multi hormoni si a descoperit o crestere a unuia din factorii de crestere insulinici, si anume IGFBP-3. In rest studiile au avut aceeasi durata, au folosit aceeasi metoda de crossover in dublu orb si au comparat un grup de LCLT cu unul placebo. Dar in final rezultatele sunt destul de diferite.

Studiile sunt destul de inovatoare, in sensul ca sa auzi despre un supliment care creste numarul de receptori androgeni este ceva rar. Un astfel de supliment se poate numi "sinergetic de testosteron", sau ceva ce poate fi adaugat alaturi de ingrediente care cresc productia de testosteron, sau chiar la cicluri de steroizi

Dar ca la orice studiu, trebuie sa incheiem cu aplicatiile practice. Niciunul din aceste doua studii nu a monitorizat efectele pe termen lung asupra cresterii masei musculare. Si asta te intereseaza pe tine, in cele din urma!

Ce inseamna toate astea pentru tine?

In cel mai optimist scenariu, l-carnitina l-tartrat este un potential sinergetic de testosteron. Ceva ce sporeste actiunile testosteronului si actioneaza si la tineri sanatosi, fara probleme de fertilitate. Asta inseamna ca, teoretic, LCLT poate fi mai mult decat un supliment de recuperare, ci unul de construire de tesut muscular. Ceva ce nu functioneaza doar la varstnici si cei neantrenati, ci si la sportivi de elita. Este ceva foarte promitator!

Dar mai este nevoie de ceva munca de cercetare, cum ar fi sa masoare cresterile efective ale muschilor. Teoria si creativitatea in stiinta nu inseamna nimic fara rezultate practice. Asa ca mai este nevoie de alte studii. 

Intre timp, poti experimenta cu l-carnitina l-tartrat. Este o molecula buna pentru recuperare dupa efort si pare sa hraneasca muschiul in sine, nu este o molecula care doar blocheaza adaptarile prin caracteristici puternic antoixidante sau antiinflamatoare

Daca LCLT poate fi pusa pe acelasi raft cu creatina si beta-alanina, inca ramane de vazut. Ingredientele despre care se stie fara tagada ca ajuta la construiera de tesut muscular, sunt putine. 

Dar sa adaugi doua grame de LCLT in shake-ul de dupa antrenament nu are cum sa strice. Pune in shake si niste creatina monohidrat si esti pe calea cea buna. 

Referinte

 1. Volek JS, Kraemer WJ, Rubin MR, Gómez AL, Ratamess NA, Gaynor P. L-Carnitine L-tartrate supplementation favorably affects markers of recovery from exercise stress. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2002 Feb;282(2):E474-82.
 2. Kraemer WJ, Spiering BA, Volek JS, Ratamess NA, Sharman MJ, Rubin MR, French DN, Silvestre R, Hatfield DL, Van Heest JL, Vingren JL, Judelson DA, Deschenes MR, Maresh CM. Androgenic responses to resistance exercise: effects of feeding and L-carnitine. Med Sci Sports Exerc. 2006 Jul;38(7):1288-96.
 3. Kraemer WJ, Volek JS, French DN, Rubin MR, Sharman MJ, Gómez AL, Ratamess NA, Newton RU, Jemiolo B, Craig BW, Häkkinen K. The effects of L-carnitine L-tartrate supplementation on hormonal responses to resistance exercise and recovery. J Strength Cond Res. 2003 Aug;17(3):455-62.
 4. Spiering BA, Kraemer WJ, Hatfield DL, Vingren JL, Fragala MS, Ho JY, Thomas GA, Häkkinen K, Volek JS. Effects of L-carnitine L-tartrate supplementation on muscle oxygenation responses to resistance exercise. J Strength Cond Res. 2008 Jul;22(4):1130-5. doi: 10.1519/JSC.0b013e31817d48d9
 5. Abramowicz WN, Galloway SD. Effects of acute versus chronic L-carnitine L-tartrate supplementation on metabolic responses to steady state exercise in males and females. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Aug;15(4):386-400.
 6. Broad EM, Maughan RJ, Galloway SD. Effects of four weeks L-carnitine L-tartrate ingestion on substrate utilization during prolonged exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Dec;15(6):665-79.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.