Iti iei gresit pastilele

Publicat in

Cercetari noi arata ca doua lucruri influenteaza cat de rapid actioneaza pastilele pe care le ingeram, fie ca sunt medicamente sau suplimente nutritive.

Probabil multi isi imagineaza stomacul ca fiind o balta de acid care topeste orice mancare are ghinionul de a fi mancata. De fapt, stomacul nu este un mediu chiar atat de inospitalier. Alimentele sunt "dizolvate" in stomac, dar asta are loc lent si cu eficienta. 

Apoi alimentele partial dizolvate sunt scoase afara din stomac prin pilor - valva de la fundul stomacului - in duoden, unde nutrientii incep sa fie absorbiti. 

Dar acest proces nu este valabil si la pilule, tablete sau capsule. In mod normal, viteza cu care un medicament sau supliment incapsulat este dizolvat si incepe sa isi manifeste efectele, depinde mult de motilitatea gastrica (cat de activ este stomacul tau), proprietatile fizice ale capsulei sau pastilei, si cate alte alimente sunt deja procesate de stomac cand iei pastila.

Mai exista ceva ce determina aceasta viteza, si asupra acestui aspect ai control 100%. In mod normal, viteza cu care o pastila actioneaza nu este atat de importanta, dar daca iei un analgezic si vrei sa isi faca efectul cat mai rapid, in loc sa mai agonizezi o ora? Sau iei melatonina sa dormi mai bine si vrei ca somnul sa vina cat mai rapid? Poti grabi acest procest intr-un mod simplu. 

10 minute, 23 de minute sau 100 de minute

Mancarea este intai mestecata apoi inghitita unde se transforma in chim gastric, un amestec de mancare mestecata si acid gastric. Nu la fel este cazul pastilelor. Cad in stomac precum pietrele si se duc la fund. Daca din intamplare stai apoi intins pe partea dreapta, acestea ajung aproape de pilor. Astfel sunt absorbite rapid si isi fac efectul

Daca stai intins pe partea stanga dupa ce le iei, aterizeaza pe partea opusa pilorului, care in termeni gastrici este la kilometrii distanta. In acest caz dureaza mai mult pana sunt absorbite si isi fac efectul.

Doar ca cei mai multi care iau suplimente nu stau apoi intinsi pe o parte sau alta. Singurele cazuri sunt cand iei suplimentele inainte sa te bagi la somn. 

In acest caz, cercetarile arata ca daca stai intins pe partea dreapta pastilele sunt absorbite in 10 minute. Daca stai pe partea stanga poate dura pana la 100 de minute. 

Cum s-au aflat toate acestea? Niste cercetatori de la Harvard au facut o simulare compiuterizata pentru a determina cat de rapid actioneaza medicamentele orale. Aceasta simulare poarta numele de StomachSlim si se bazeaza pe imagistica de inalta rezoltuie a stomacului unui barbat de 34 de ani. 

StomachSlim a determinat urmatoarele rate de dizolvare pentru pastile:

  • Intins pe partea dreapta: 10 minute
  • In picioare: 23 de minute
  • Intins pe partea stanga: 100 minute

Durata exacta pentru dizolvarea unei pastile intr-o anumita postura variaza in functie de compozitia pastilei si cata mancare se gaseste in stomac cand o iei, dar cifrele de mai sus probabil ca sunt o aproximatie destul de realista. 

Poate ca aceste informatii par triviale pentru majoritatea pastilelor pe care le utilizam, dar pot fi de un real ajutor pentru cei care iau medicamente pentru tensiunea arteriala, analgezice sau ajutoare pentru somn. 

Relatia dintre postura si absortie poate explica de ce unele suplimente pentru somn precum ZMA nu functioneaza asa bine pentru unii; iau o capsula si se baga la somn stand intinsi pe partea stanga - in acest caz poate dura mai bine de o ora pana incepe sa isi faca efectul. 

Remediul simplu este ca atunci cand iti iei pastilele al carui efect vrei sa il resimti imediat sa te intinzi pe partea dreapta 10 minute. Daca asta se intampla cand te bagi la somn, si de regula dormi pe partea stanga, stai intai 10 minute pe partea dreapta si apoi tranzitioneaza la pozitia ta normala de somn.

Referinte

  1. Lee JH et al. Computational modeling of drug dissolution in human stomach: Effects of posture and gastroparesis on drug bioavailability. Phys Fluids (1994). 2022 Aug;34(8):081904. PubMed.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.