Inotul ca si forma de cardio

Publicat in

Vara se apropie, si lumea vrea sa scape de colacei si kilogramele in plus. Antrenamentele cardio cresc in volum, dar nu toti pot alerga sau face antrenamente pe intervale de intensitate. O forma de efort fizic cardiovascular la indemana si eficienta este inotul.

Banda de alergat, bicicleta statica, banda eliptica, toate sunt bune pentru a face cardio pe ele (de joasa intensitate sau pe intervale), dar daca nu sunt pentru tine, sau vrei ceva nou, inotul te poate scoate din monotonie. Inotul este o forma de efort fizic care implica tot corpul, si lucreaza aproape in mod egal partea superioara si partea inferioara. Si cum rezistenta apei este de 12 ori mai mare decat cea a aerului, vei avea parte si de un antrenament de tonifiere musculara, nu doar cardiovascular.

Exista mai multe motive pentru a inlude inotul in programul tau de exercitii fizice, mai ales cand vrei sa slabesti. Iata cateva.

Antrenamente cardiovasculare

Inotul este un antrenament cardiovascular grozav. Sa inoti o anumita perioada de timp este mult mai intens decat sa alergi aceeasi perioada de timp. Pentru ca folosesti atat partea de sus a corpului cat si cea de jos, pentru a te misca prin apa (implici mai multi muschi), arzi mai multe calorii decat la jogging, alergat sau decat pe bicicleta statica, situatii in care muschii partii superioare nu sunt aproape deloc folositi. 

Antrenamente de rezistenta

Pentru ca apa are o densitate mult mai mare decat cea a aerului, vei avea parte si de o forma de antrenament de rezistenta. Dupa primul antrenament de inot te poti astepta la ceva ferba musculara, mai ales daca nu ai o conditie fizica prea grozava. Pentru a te misca prin apa, folosesti difertit muschii, decat atunci cand lucrezi cu greutati. Inotul iti va dezvolta musculatura umerilor si partii de sus a spatelui.

Cardio de nivel scazut cu impact redus

Spre deosebire de alergare, sau de ridicarea greutatilor, unde oasele si articulatiile sunt supuse unor peesiuni constante, inotul este o forma de efort fizic de impact redus, care nu pune stres pe incheieturi si nu solicita oasele. Flotabilitatea apei sustine greutatea corpului, permitand miscari fluente si fara impact. Poate ca atunci cand esti tanar nu pare mare lucru, dar pe masura ce inaintezi in varsta si capeti experienta in sala de forta si sport in general, reducerea impactului asupra articulatiilor devine o chestiune foarte importanta, de care depinde continuarea antrenamentelor.

Inotul, un exercitiu grozav pentru supraponderali

Nu toata lumea poate alerga sau face antrenamente pe intervale de intensitate pentru a slabi. In special persoanele supraponderale care se apuca de un program de exercitii fizice, intampina aceasta problema. Din cauza greutatii foarte mari, articulatiile sunt supuse unor presiuni enorme, si cedeaza rapid daca exercitiile fizice nu sunt structurate corect. In apa le este mult mai usor sa faca cardio decat pe o suprafata dura, pentru ca, asa cum am mentionat deja, apa sustine greutatea corpului.

De asemenea, este o metoda buna de a capata ceva conditie fizica si pentru incepatori, care nu pot face exercitii pe intervale de intensitate, si vor sa evite riscurile asociate cu cardio de intesitate joasa in exces.

Un exercitiu grozav pentru cei care revin dupa accidentari

Inotul nu este util doar cand vrei sa slabesti. Toate benefiicile inotului mentionate mai sus il fac perfect pentru cei care au suferit accidentari si incep sa isi reintre in forma. Mai ales sportivii de performanta, se pot recupera mult mai repede prin inot, pastrandu-si conditia fizica, decat prin alte tipuri de antrenamente cardiovasculare cu impact ridicat.

Cum sa incepi sa inoti

Daca vrei sa inoti pentru a face cardio sa slabesti si sa ai conditie fizica, atunci fa 3 sedinte pe saptamana a cate 30-45 de minute. Daca ai o conditie fizica foarte redusa, incepi cu 10-15 minute si cresti gradual. Desigur, pe langa aceste sedinte de inot ai nevoie si de antrenamente cu greutati, cel putin doua pe saptamana. 

Mai tarziu, cand mai slabesti si capeti ceva conditie fizica, poti incepe sa faci sprinturi in inot. Iti alegi o anumita distanta, si inoti cat de repede poti. Asta schimba tipul de efort din aerob in anaerob, ceea ce va duce la un consum mai mare de oxigen dupa antrenament, lucru care creste rata metabolica bazala (vei arde calorii mai multe de-a lungul intregii zile). Protocoalele pentru sprinturi in apa, sunt similare cu cele de sprinturi in alergare

Cum vara este aproape, e bine sa incerci forme noi de cardio pentru a intra in forma si pentru a iti diversifica antrenamentul. Inotul este una din ele, care poate fi foarte eficienta si distractiva! 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.