Daunele metabolice si rezistenta la slabire

Publicat in

Cat de repede slabesti, sau cat de repede te ingrasi, tine foarte mult de sistemul digestiv. Sanatatea gastrointestinala este un factor extrem de important in procesul de slabire si ingrasare, si aceasta sanatate este legata direct de sistemul nervos.

Poate te intrebi ce legatura are sanatatea gastrointestinala si rezistenta la slabire (dificultati in a slabi desi faci sport si mananci corect). Se pare ca cele doua au o legatura stransa, sistemul digestiv comunicand si interactionand cu toate celelalte sisteme ale corpului zi de zi. 

Astfel are un impact mare asupra sistemului hormonal, iar sistemul hormonal are un impact imens asupra proceselor de slabire sau ingrasare. Cand obiceiuri proaste sunt cultivate prea mult timp, au loc schimbari ale sistemului nervos, digestiv si hormonal care favorizeaza ingrasarea si ingreuneaza slabirea. Daca te lupti fara mult succes sa slabesti, cheia ar putea sa se gaseasca in intestinele tale!

Sistemul nervos: stressul contra relaxarii

Tractul gastrointestinal este obiectivul acestui articol, dar totul pleaca de la cap! Sistemul nervos are doua parti mari: sistemul nervos simpatic, ori partea "lupta sau fugi", responsabil de eliberarea hormonilor de stres care pregatesc corpul de lupta sau fuga cand esti in pericol.
In zilele noastrea nu mai suntem prea des in pericol, niciun pradator cu colti nu ne mai asteapta la panda.

Dar o lista lunga de alti stresori activeaza sistemul fugi sau lupta. Iti suna cunoscute aceste scenarii? Te stresezi cand esti blocat in trafic; nu dormi suficient; te certi cu familia (sau altcineva); iti reprimi frustrarile si furia resimtita fata de sef, loc de munca sau poate casnicie si asa mai departe, restrictiile calorice severe, dietele care duc la efectul de yo-yo, excesul de exercitii cardiovasculare (precum joggingul) poate ca nu sunt recunoscute imediat ca factori de stres, dar pun stapanire pe sistemul nervos simpatic. 

Cealalta parte a sistemul nervos este cea parasimpatica, cea responsabila cu relaxarea si destinderea. Te ajuta sa iti tii in frau mania si sa nu vorbesti prostii cand te enerveaza cineva. Coordoneaza functiile digestive si ajuta creierul sa orchestreze balanta hormonala. Fara functii bune ale sistemului nervos parasimpatic esti mai predispus la dureri de stomac, reflux gastric, indigestii, diaree, constipatie si alte dereglari digestive. In timp functiile digestive pot fi compromise, rezultand malabsortia nutrientilor, inflamatii in exces ale tractului digestiv si intestine mai permeabile.

Neajunsurile dietelor cronice si exercitiilor fizice in exces

Sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic se afla mereu in echilibru, ca doi copii intr-un balansoar. Dar daca esti permanent intr-o dieta hipocalorica si faci exercitii fizice in exces, balansoarul se va inclina catre sistemul nervos simpatic. Cand acest dezechilibru persista luni sau chiar ani de zile, pavezi calea catre o dominatie a sistemului simpatic. Atunci vei incepe sa observi ca ce functiona candva pentru a slabi nu mai functioneaza si acum. De fapt, te poti ingrasa in ciuda eforturilor tale. Pe langa astea probabil ca vei observa si ca:

  • esti obosit si incet;
  • esti mai greu in gandire;
  • esti mai sensibil la lumina;
  • iti cade parul si pielea nu mai arata asa de bine ca inainte;
  • dureaza mai mult pana te recuperezi dupa accidentari si antrenamente;
  • racesti mai frecvent;
  • ai un libidou scazut;
  • te balonezi, te arde stomacul, ragai mai des, etc.
  • daca esti femeie ti se deregleaza menstruatia

Trucuri simple pentru a repara daunele metabolice

Sa repari un metabolism defect necesita putina strategie. Sistemul nervos trebuie reechilibrat, concomitent cu repararea sistemului gastrointestinal. Pe masura ce iti calmezi creierul si sistemul nervos, tractul intestinal incepe sa functioneze corect si sa absoarba nutrientii din nou. Corpul incepe sa produca si sa fie mai sensibil la hormoni. Asta face ca atunci cand te uiti in oglinda sa iti placa ce vezi.

Sa slabesti nu se rezuma doar la "mananca mai putin si fa mai mult sport". Exista multe straturi si nivele care pornesc de la creier si merg catre sistemul digestiv si hormonal. Toate acestea dicteaza daca slabesti sau te ingrasi. 

Modificari in dieta

Cum vei reduce exercitiile cardiovasculare (vezi punctul urmator) vei avea nevoie si de o reducere a caloriilor din dieta, pentru a preveni fluctuatiile de greutate atat de comune cand vine vorba de exercitiile cardiovasculare. 

Cel mai simplu este sa reduci alimentele dense caloric precum oleaginoase, produse din nuca de cocos (cu exceptia uleiului de cocos presat la rece) si carbohidratii. Asta presupune ca in rest ai deja o dieta bine pusa la punct fara junk food si suficiente proteine. In timp fluctuatiile de greutate se vor stabiliza pe masura ce sistemul gastrointestinal si cel hormonal se normalizeaza.

Modificari in stilul de viata

Problema de baza a daunelor metabolice sta in supra-stimularea sistemului nervos simpatic si o suprimare relativa a sistemului nervos parasimpatic. Echilibrarea lor este esentiala. Iata cum poti face asta:

  • Nu mai fa jogging: Nu mai fa exercitii cardiovasculare in exces. Efortul aerob nu este in esenta rau, dar poate agrava un sistem nervos deja suprastimulat si poate creste productia de cortizol.
  • Inlocuieste joggingul cu plimbari in aer liber: O plimbare lunga in aer liber ajuta la cresterea activitatii sistemului parasimpatic si duce la eliberarea de hormoni care te fac sa te simti bine. Ajuta si la arderea grasimilor fara disfunctiile cauzate de exercitiile fizice in exces.
  • Antreneaza-te cu greutati: In privinta antrenamentelor cu greutati este bine sa lucrezi doar 1-2 grupe musculare pe sedinta, cum ar fi piept si spate, coapse si femurali, etc. Alege 3-4 exercitii care iti plac si fa 3-4 seturi din fiecare exercitiu, cu 10 repetari pe set. Intre seturi fa o pauza suficient de lunga incat sa te recuperezi, dar nu exagera. Antrenamentele cu greutati ajuta la echilibrarea sistemului nervos, antreneaza inima si imbunatatesc controlul glicemiei, ducand la o compozitie mai buna a corpului (raportul dintre masa musculara si cea adipoasa).
  • Incearca Yoga, Thai Chi sau Qi-Gong. Toate aceste activitati hranesc sistemul nervos parasimpatic si spun sistemului "lupta sau fugi" sa se mai relaxeze.
  • Stabileste-ti un program exact de somn. Renunta la obiceiul de a sta treaz noaptea. Sa stai treaz pana tarziu duce la eliberarea hormonilor de stres care declanseaza raspunsul lupta sau fugi. Dormitorul trebuie sa fie intunecat si racoros, fara lumini de la electornice care sa iti intre in ochi. Poti chiar sa alegi un ventilator sau un filtru care sa emita zgomot alb.

Referinte

  1. Dr. Jillian Sarno Teta and Jeannette Bessinger, the Clean Food Coach. Natural Solutions for Digestive Health. 
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.