Curcumina omoara celulele grase

Publicat in

Noi cercetari arata ca, curcumina impiedica celulele grase tinere sa ajunga la maturitate si pe cele mature le face sa se sinucida.

Ceea ce poate face curcumina este uimitor si lista creste mereu. 

A inceput ca un analgezic natural si ca un anti-inflamator, dar s-a descoperit intre timp ca lupta cu cancerul, reduce estrogenul si creste testosteronul, impiedica bolile cardiovasculare, te face mai puternic, dizolva placile arteriale, reduce durerile de genunchi, reduce riscul de diabet si poate ajuta chiar si la prevenirea malariei cauzata de tantari! 

Noi cercetari arata ca daca iei curcumina, celulele grase sunt fortate sa treaca prin apoptoza, termenul academic penru sinucidere celulara. Cand incepe apoptoza, suprafata celulei face basici si clocoteste, aproape precum ar fierbe. Apoi, nucleul incepe sa se fragmenteze. In cele din urma celula se dezintegreaza. 

Apoi celule specializate vin sa curete cadavrele celulare, si nu se face nicio investigatie criminala pentru ca toata lumea stie ca de vina a fost curcumina! 

Aceste noi cercetari asupra curcuminei arata ca aceasta previne si formarea pre-adipocitelor - celule grase tinere - si evoluarea lor in adipocite mature. 

Studiul

Cercetatorii din Taiwan care au facut acest studiu, stiau ca curcumina poate reduce ingrasarea cauzata de o dieta foarte bogata in grasimi, dar nu stiau mecanismul prin care face asta.

Pentru a descoperi cum, au expus pre-adipocite de soareci unor concentratii variate de curcumina, pentru anumite perioade de timp. Au expus pre-adipocitele si la doze mici de curcumina, timp de o ora si apoi le-au lasat la incubat 24 de ore. 

Au descoperit ca, curcumina impiedica diferentierea adipocitelor. In alte cuvinte, acest supliment previne celulele grase sa se maturizeze si sa isi indeplineasca functia de baza, si anume stocarea grasimilor

Dozele mari de curcumina au facut celulele mature grase sa se sinucida, iar dozele mici au prevenit celulele grase tinere sa se maturizeze. Suspecteaza ca fenomenul are legatura cu capacitatea curcuminei de a modula o cale metabolica numita Wnt/beta-catenin.

Aceste descoperiri fac din suplimentarea cu curcumina un potential ajutor in combaterea obezitatii si ingrasarii prin reducerea numarului de pre-adipocite si de adipocite. 

Ce sa faci cu aceste informatii

Daca te gandesti, efectele curcuminei asupra celulelor grase au de-a face si cu celelalte efecte ale curcuminei listate in acest articol. 

Colectiv, celulele grase din corp sunt considerate un mare organ endocrinc are are un impact major asupra apetitului, sensibilitatii la insulina, raspunsului imunologic si bolilor vasculare; asadar, daca curcumina reduce formarea celulelor grase, asta explica numeroasele celelalte efecte secundare benefice! 

In privinat dozei eficiente de curcumina pentru a slabi, este greu de spus. 

Cercetatorii au expus celulele grase la concentratii de curcumina de pana la 50 mcg de curcumina pentru a omori celulele garse si 30 mcg pentru a preveni formarea de noi celule grase, dar avand in vedere ca greutatile corporale variaza asa mult, este greu de extrapolat o doza exacta. 

Dar cum 30 mcg este o cantitate atat de mica, probabil ca dozele standard ale suplimentelor cu curcumina (undeva la 500 - 1000 mg/zi) ajung pentru a exercita acest efect. 

Oricum, acest studiu imi sugereaza ca suplimentarea cu curcumina este mai utila in prevenirea ingrasarii decat in slabire, dar asta ramane de vazut. Dar nu poti gresi luand curcumina, mai ales daca tii cont de toate efectele sale benefice!

Referinte

  1. Liang-Yi Wu, et al. "Curcumin Attenuates Adipogenesis by Inducing Preadipocyte Apoptosis and Inhibiting Adipocyte Differentiation," Nutrients 2019, 11(10), 2307.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.