Utilizarea cronica de steroizi poate leza inima

Publicat in

Sportivii, si in special culturistii si cei din sporturile de forta, tind sa utilizeze cantitati mari de steroizi pentru perioade extinse de timp. Dar aceste practici pot fi foarte periculoase.

Efectele utilizarii pe perioade foarte lungi de timp a steroizilor anabolizanti si androgeni au fost in atentia sportivilor inca din anii 1980, cand aceste substante au devenit mai raspandite in randul culturistilor si sportivilor de forta. Noi cercetari de la Spitalul General Massachusetts, publicate in jurnalul "Circulation" sugereaza ca utilizarea indelungata a steroizilor poate provoca "afectarea functiei inimii" si poate duce la boli coronariene. 

Noul studiu, condus de  Aaron Baggishdirector asociat la programul de performanta cardiovasculara la Spitalul General Massachusetts, a descoperit ca utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanti reduce abilitatea inimii de a pompa sange in corp. Utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanti distruge si abilitatea inimii de a se relaxa, si poate cauza ateroscleroza.

Studiul a analizat 140 de halterofili, barbati, 86 din ei fiind utilizatori de steroizi anabolizanti si 54 nefiind utilizatori de steroizi anabolizanti. Folosind imagistica cu ultrasunete, cercetatorii au vazut ca ventriculul stang, camera principala de pompare a inimii, era mult mai slaba la contractii (functia sistolica) la cei care foloseau steroizii, comparativ cu cei care nu foloseau. Cercetatorii au stabilit si o legatura intre steroizii anabolizanti si androgeni si bolile de inima, gasind "asocieri puternice" intre utilizarea ilicita pe termen lung a steroizilor anabolizanti si procentul de placa acumulata pe artere

"Comparativ cu cei care nu utilizau steroizi, cei care o faceau aveau tensiune arteriala mai mare atat sistolica cat si diastolica si incidenta mai mare ale unor nivele ridicate de LDL (colesterol rau)".

Aceste descoperiri sunt de interes mai ales pentru sportivii de performanta, in special culturisti, powerlifteri si halterofili, acestia utilizand cei mai puternici steroizi pe perioade extrem de lungi de timp (ani de zile la rand). 

Referinte

  1. Aaron L. Baggish, Rory B. Weiner, Gen Kanayama, James I. Hudson, Michael T. Lu, Udo Hoffmann, Harrison G. Pope. Cardiovascular Toxicity of Illicit Anabolic-Androgenic Steroid Use. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.116.026945. Circulation. 2017;135:1991-2002. Originally published May 22, 2017

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.