Cel mai prost moment sa mananci

Publicat in

Daca mananci mult te ingrasi. Dar daca mananci cand nu trebuie te vei ingrasa si mai rau. Iata care este cel mai prost moment sa mananci.

De ceva ani se presupune ca ceea ce mananci cand esti stresat, te ingrasa mai rau. Noi cercetari arata ca este adevarat, mancatul anxios te ingrasa mai repede

Mananci cand esti stresat, te ingrasi si mai rau

Unii oameni mananca pe fond de stres. Folosesc efectele mancarii pentru a se calma si a uita de probleme. Doar ca, de regula este vorba de alimente foarte bogate inb calorii. Nimeni nu mananca salata la stres! Asa cum te-ai astepta, asta duce la ingrasare. 

Am presupus ca acumularea de grasime se intampla din cauze matematice calorice de baza: cel care mananca la stres consuma mai multe calorii decat arde, si stocheaza excesul ca grasime. Si sigur este si asta o cauza. Dar lucrurile sunt si mai complexe. 

Intr-un studiu recent, cercetatorii au suprahranit doua grupuri de soareci:

  1. Unul intr-un mediu fara stres.
  2. Altul intr-un mediu plin de stres (nu se specifica cum naiba au stresat soarecii!).

Ambele grupuri de soareci s-au ingrasat. Dar cei din grupul stresat s-au ingrasat mai rau decat cei din grupul fara stres, desi consumau aceeasi cantitate de calorii

De ce s-a intamplat asta

Foamea este controlata in mare parte de hipotalamus, pe cand amigdala este partea din creier responsabila cu raspunsurile emotionale, inclusiv anxietate. Neuropeptida Y (NPY) este unul din chimicalele creierului care semnaleaza foamea. Si este produsa si ca raspuns la stres: daca esti prea stresat, creierul iti va trimite semnale false de foame

Cand cercetatorii au "oprit" productia de NPY la soarecii stresati, ingrasarea lor s-a normalizat, nu s-au ingrasat mai rau decat soarecii fara stres. 

Se pare ca celulele nervoase care produc NPY au receptori insulinici. In mod normal, dupa ce mananci, insulina semnaleaza creierului sa se opreasca din mancat. Dar in studiu, combinatia de stres mare si alimente calorice au dus la niveluri de 10 ori mai mari ale insulinei decat in mod normal.

Daca se prelungeste acest stres, celulele nervoase devin insensibile la efectele insulinei, si produc NPY continuu. Nu numai ca asta duce la mancat excesiv, dar afecteaza negativ capacitatea corpului de a arde energie prin caldura. Asadar, un soarece (sau om) prea stresat, va stoca grasime mai rapid daca mananca prea mult cand este anxios.

Cum sa folosesti aceste informatii

Da, a fost un studiu pe soareci, dar creierul si corpul uman sunt la fel. Cel putin in acest caz avem aceleasi terminatii nervoase, peptide si structuri ale creierului. 

Asa ca morala este clara:

  • Vei avea pofte alimentare mai mari cand esti stresat.
  • Daca mananci alimente dense caloric in aceasta stare de stres, te vei ingrasa si mai rau. 
  • Nu manca cand esti in aceste stari! Calmeaza-te si relaxeaza-te inainte sa mananci ceva dens caloric, mai ales daca o consideri o masa trisata. 
  • Incearca meditatia, in timp te va ajuta foarte mult sa faci fata stresului.

Referinte

  1. Chi Kin Ip, Lei Zhang, Herbert Herzog. "Amygdala NPY Circuits Promote the Development of Accelerated Obesity under Chronic Stress Conditions." Cell Metabolism, 2019; DOI: 10.1016/j.cmet.2019.04.001

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.